LES GUERRES PÚNIQUES

Les Guerres Púniques són les tres guerres que els romans van lluitar contra els cartaginesos, o púnics. Aquesta rivalitat va ser causada perquè els cartaginesos es volien expandir cap a l'Occident, però la nova potència que s'havia creat en aquella localitat, Roma, els va impedir el pas i això provocar aquest seguit de guerres, tot i que amb uns quants anys de diferència.

I Guerra Púnica (262 a.C. - 241 a.C.)

Mapa de la I Guerra Púnica
La guerra es situa a l'illa de Sicília, localització on s'ubicaven colònies gregues aliades de Roma i que es trobaven en el lloc més proper a la península; mentre que en el costat oposat de la mateixa illa hi havia colònies cartagineses, mitjançant les quals comerciaven.

Els grecs van demanar auxili als romans, ja que s'havia produït una aliança entre el tirà de Siracusa i els cartaginesos. Aquesta coalició va ser utilitzada pels italians per entrar a Sicília, illa que feia ja temps que volien ocupar.

Encara que en un primer moment pogués semblar que els romans ho tenien massa difícil per aconseguir el seu objectiu a causa de la infraestructura naval de l'adversari, van arribar a l'illa, sent la superioritat numèrica el que va inclinar la balança.

II Guerra Púnica (218 a.C. - 202 a.C.)

Mapa de pocs abans de la II Guerra Púnica

La II Guerra Púnica és la més important de totes tres. Els romans es dediquen a consolidar el domini sobre la península itàlica i les illes de Sicília, Còrsega i Sardenya. D'altra banda, els cartaginesos volen centrar la seva política expansionista cap a l'oest.

El casus belli es tracta del setge i la destrucció de la ciutat de Sagunt per part dels cartaginesos. Com que els saguntins eren aliats dels romans, aquests declaren la guerra als cartaginesos.

Anníbal, cap de les tropes cartagineses, es va proposar envair la península itàlica i atacar els romans en el seu territori. Els romans van contraatacar i van conquistar la península Ibèrica, en mans dels cartaginesos.

Aleshores, els romans van traslladar l'exèrcit al nord d'Àfrica i van atacar Cartago. Anníbal va abandonar Itàlia per ajudar Cartago i es focus principal es va desplaçar a Àfrica. L'any 202aC, els romans van derrotar els cartaginesos i Anníbal va fugir, a la batalla de Zama.

Les condicions de pau pels cartaginesos van ser duríssimes.

III Guerra púnica (149 a.C. - 146 a.C.)

Mapa de la III Guerra Púnica
Aquesta va ser la última guerra i un enfrontament molt menor comparat amb les dues anteriors i va consistir en el setge de Cartago. Les conseqüències de la derrota dels cartaginesos van comportar la destrucció de Cartago, l'annexió del territori que quedava de l'imperi cartaginès a Roma i la mort de població civil.

A continuació trobareu un vídeo que resumeix els enfrontaments i conflictes de les tres Guerres Púniques.



Meritxell Barniol

1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt interessant! Tinc una pregunta, però: se sap perquè es diuen guerres púniques?
Anònim ha dit…
Una entrada molt interesant.
Una curiositat que podem afegir és que, es creu que aquestes guerres tenen el nom de púniques perquè els romans utilitzaven quest nom per referir-se als cartagineos, referint-se a la seva descendència fenícia.
Julià Pagespetit ha dit…
Tinc una curiositat, qui va guanyar la guerra?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES