27 de maig del 2021

EL TEATRE ROMÀ

Característiques principals

Un teatre romà és una construcció típica de l'arquitectura romana que es troba a la majoria de les províncies de l'antiga Roma i la finalitat del qual era oferir espectacles teatrals. 

Les representacions de teatre van ser la part més noble, ben vista i civilitzada dels espectacles públics romans. 

Al principi, la majoria de peces eren imitacions d'obres estrangeres, majoritàriament gregues. Van haver de passar forces anys abans de que Roma pogués comptar amb comediògrafs tan reconeguts com Plaute i Terenci. 

Cal destacar que les comèdies, tragèdies i les peces dramàtiques no van tenir una gran popularitat a Roma. 

Aquest, és un  dels teatres més populars de l'antiga Roma; el teatre de Marcel promogut per Juli Cèsar i construït entre el 13-19 abans de Crist. 

Influències

Al principi, en el teatre romà, les obres estrangeres van tenir molta influència ja que les representacions es basaven en imitar-les, aquestes obres normalment solien ser gregues. Això passava perquè la civilització romana encara no havia conegut els famosos escriptors que portarien el seu teatre a l'èxit (a part de Plaute i Terenci) com ara Fabi Dossè, Luci Atti i Titini. 

Tipus d’espectacles

Als teatres s'hi representaven diferents tipus d'espectacles, com ara: comèdies, tragèdies o pantomimes, entre d'altres. 

Actors

Els actors (histriones), sempre eren homes. La seva funció era encarregar-se de posar-se en el paper del seu personatge per tal de que al públic la història li semblés més creíble i també proporcionaven informació sobre els personatges que interpretaven. Solien portar màscares i perruques per tal d'assemblar-se més al seu personatge. 

En aquesta imatge hi podem veure dues màscares referents als dos gèneres del teatre romà: El femení i el masculí. 

A continuació, deixo un Slide que ensenya les parts bàsiques de l'estructura d'un teatre romà a nivell d'arquitectura. 


Maria Pou Roca
4t ESO

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant! Només vull afegir que els principals autors de teatre d'aquesta època eren Sòfocles, Esquíl i Eurídices.

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt. Afegeixo que les parts del teatre eren: l'"orchestra" (on seia el públic més important), la "cauea" (la graderia) i l'escenari amb l'"scaena" (el vestuari).

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una curiosiat que podem afegir és que, l’arqutectura romana, a part de ser influenciada per els grecs com ja has dit en la teva entrada, va ser una arquitectura destacada principalment per la seva personalitat. I posteriorent, va influenciar molt a les cultures Occidentals, que han arribat fins avui en dia.

Anònim ha dit...

Deixa'm afegir que en el teatre hi podem veure reflectida com era la societat de l'època, com per exemple el masclisme obvi, com bé has dit amb el que els actors només podien ser homes. Però em refereixo a l'hora de ser escrit. Com podem també veure en comèdies de Plaute, per exemple.

Julià Pagespetit ha dit...

Ma agradat molt,pero tinc un petit dubte que sen va fer del teatre quant els romans van ser conquistats

Gina Rodrigo ha dit...

Molt interessant! No sabia a aquestes pintura tant coneguda les mascares era basada en mascares romanes.

Nora Agulló ha dit...

Que interessant Maria!

Et voldria fer un dubte de la teva entrada, havera si m'he la saps respondre:
el que et volia preguntar és quantes construccions de teatres hi havia a Roma?, i només n'hi havia a Roma o a altres parts del món també?
Espero amb atenció la teva resposta!

Nora Agulló

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts