23 de novembre del 2020

AFRODITA

Afrodita, o Venus (segons els Romans) era la deessa de l’amor, la bellesa i la sensualitat, i el plaer. És una de les divinitats més importants de la mitologia grega, i durant segles ha sigut musa i inspiració de molts artistes. Va ser una deessa molt venerada i en gran part, és molt coneguda per haver format part de mites molt famosos, com el d'Eros i Psique o Adonis.

Naixement de Venus, William Adolphe Bouguereau

Segons ens explica Hesíode a la Tegonia, té aquest nom perquè es creu que va néixer entre l’escuma del mar, i “aphro” vol dir escuma. 

Segons uns dels mites més famosos sobre ella, es diu que Cronos, després d'arrencar els genitals del seu pare Urà, els va tirar al mar, i de la seva llavor va néixer Afrodita a Pafos (Xipre), ja essent adulta i amb molta bellesa.

En molts mites, representen Afrodita com una deessa vanitosa i malhumorada. I encara que sigui una de les poques que està casada del panteó grec, enganya el seu marit constantment.

Afrodita també és especialment coneguda per el seu caràcter i malediccions, ja que quan algú la ofenia, ella sempre es venjava amb malediccions.

Uns exemples de aquesta ira són:

  • Va castigar Aurora amb un amor molt fort cap a Orió, perquè havia caigut en les seduccions d'Ares.
  • VA castigar a totes les dones de Lemnos, perquè elles no la veneraven, i les va impregnar d’un mal olor molt fort, fent que els seus homes les abandonessin.
  • AFRODITA I EL SEU MATRIMONI AMB HEFEST:
Els seus pares la van casar amb Hefest, i segons alguns autors va ser una forma de compensar-lo per el tracte que Hefest havia rebut dels pares d'Afrodita durant la seva infància, per la seva lletjor i malformacions.

Com era d’esperar, el matrimoni de Afrodita i Hefst, va estar lluny de ser un matrimoni feliç, ja que la lletjor d’Hefest no li agadava gens a Afrodita, i va acabar caient als braços de Ares, el deu de la guerra. Van començar una relació secreta, però aquest secret no va durar gaire. Hèlios (el déu del sol),va descobrir la seva relació i li va dir a Hefest. Ell, enfadat per la traïció de la seva dona, va voler venjar-se’n. Ve fer una xarxa de plata indestructible, i un dia, quan Afrodita i Ares estaven junts va tirar-los la xarxa a sobre, i va cridar a tots els déus perquè els venguessin junts. Afrodita, avergonyida, va suplicar a Hefest que la deixés anar i va prometre trencar la seva relació amb Ares, i Hefest la va deixar anar.

  • AFRODITA A LA GUERRA DE TROIA
Afrodita, va ser un dels pocs personatges que va tenir un paper important en la causa de la Guerra de Troia.
Ja que, no només va oferir a Helena d’Esparta a Paris, si no que la va raptar quan ell, en veure a la Helena per primer cop, se’n va enamorar, i tenia un fort desig de posseir-la.

El judici de Paris, Peter Paul Rubens
  • CURIOSITATS:
En la mitologia grega, existeixen dues Afrodites. L'Afrodita Urània (va néixer de l’espuma després de que Urà perdés els seus genitals i fossin tirats al mar), i la altre que es diu Afrodita Pandemos (va néixer de la unió de Zeus i Dione).
Els seus animals preferits eren els coloms, que arrossegaven el seu carruatge, i les seves planta era la rosa.

Clàudia Dot
4 ESO

7 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha agradat l'entrada, ja que ha sigut interessant saber més d'Afrodita. Però m'agradaria afegir que no només va tenir a Ares com amant, sinó que també va estar amb Dionís, Posidó, Zeus, Hermes, entre d'altres.

Anònim ha dit...

M'ha semblat molt interessant, he descobert moltes coses que no havia sentit mai a parlar. Deixa'm dir que, d'aquesta unió entre Ares i Afrodita en va sorgir un fill molt famós i conegut en la cultura actual: Eros (Cupido en romà), déu de l'amor.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant. Deixa'm afegir que Afrodita va néixer adulta. El seu fisic des del primer moment era el d'una jove d'una bellesa irresistible. També te el poder d'enamorar a mortals hi ha inmortals. Té un deure diví, fer l'amor.


Guillem Vivet ha dit...

Molt interessant. Gràcies a ella e pogut apendre coses nives i m'ha ensenyat coses que no aprenia amb altres entrades.

Anònim ha dit...

Molt bona feina, però deixem afegir que si ens fixem en les imatges d'Afrodita, que seria l'ideal de la bellesa clàssic a.C, podrem veure que s'allunya molt dels nostres en algun aspecte, el més clar és la pell, podem observar que és blanca, al contrari als nostres ideals d'avui en dia són d'estar morenos...

Anònim ha dit...

Molt interessant!
Ja que s'ha comentat la relació entre Ares i Afrodita, afegeixo que d'aquesta van néixer varis personatges. Entre ells el més conegut és Eros, déu de l'amor. També eren pares de Fobos, personificació del terror; i d'Harmonia, deesa de l'harmonia.

Tigist Masllorens ha dit...

Molt ben explicada!
Deixa'm afegir que encara que ells prometessin que no tornaria a veure més a Ares, va acabar tenint-hi sis fills que en diuen "fruits de l'amor i la guerra".

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts