18 de gener del 2018

LA SOCIETAT ROMANA

La societat romana, era similar a la grega ja que també es dividia en parts. Aquesta societat es basava en el naixement i en la riquesa de la persona o  familiar. La primera classe de persona que hi havia eren els ciutadans però a diferencia de la societat grega aquí hi ha subgrups, dintre dels ciutadans els subgrups són:
  •  Patricis: Els patricis eren els descendent dels fundadors de la ciutat, aquest grup era el representant de l'aristocràcia en la societat, a part de ser els referents en la societat, tenien uns privilegis polítics, econòmics i socials i no pagaven impostos. També tenien moltes terres on hi treballen pagesos.
  • Plebeus: Els plebeus eren els descendents de les primeres famiílies que havien anat a Roma a viure-hi. Aquests plebeus al principi no tenien cap poder ni drets ni deures, ni tan sols podien casar-se amb un patrici. Després de molts intents, però, van aconseguir una mica d'igualtat, ja que van passar a tenir drets i deures, i tot graciés a què van aconseguir poder tenir un representant que lluités pels seus drets. Aquest plebeus havien de pagar uns impostos als patricis.
  • Clients: Els clients eren plebeus que estava protegits pels patricis. Aquest s havien d'obeir els patricis a canvi de diners per poder sobreviure. Una de les curiositats d'aquest grup és que es podien presentar a les eleccions, però només en funció de el numero de clients.
Classificació dels ciutadans romans

A dins dels no ciutadans hi havia varies classes, són:
  • Els lliberts: Eren considerats aquells que havien set escaus i s' havien alliberat, tot i l' alliberació no tenien els mateixos drets que els ciutadans a no se que tinguessin un fill que el nadó seria considerat ciutadà.
  • Els estrangers: Eren habitants de les ciutats de Laci, en aquest individu no se'ls deixava votar.
  • Els esclaus: Els esclaus eren homes, dones i nens que eren propietat dels amos, al poder i vendre se'ls considerava objectes i no pas persones, al no ser considerats persones no es podien casar, en cas que nasqués un fill , passaria directament a ser esclau.      
Dintre del selecte grup de esclaus hi havia tipus d'esclaus, eren:
  • Esclaus públics: Aquest eren propietat de l'estat i eren els encarregats de fer el treball públic, ja sigués obres, etc.
  • Esclaus familiars: Aquests eren esclaus de l'amo de la casa. En aquest cas feien la feina del camp o de la casa.
Exemplificació dels que no eren considerats ciutadans
En aquest vídeo, ho explica d'una manera més fàcil d'entendre:


Lluis Domenech
1r Batx.            

5 comentaris:

Anònim ha dit...

A l'hora d'informar-nos sobre l'època romana, de vegades no prenem prou atenció que, a part de patricis (i plebeus), és a dir, la gran majoria de la societat era esclava i/o no tenia cap dret.
Dient això, vull dir que en moltes ocasions hem d'observar i aprendre d'aquelles persones que van patir les conseqüències de la societat romana. Qui construïa els palaus i els grans monuments van ser ells i és precisament per això que hauríem de retre'ls homenatge, i no tant a aquells com els grans emperadors que els maltractaven.

Helena ha dit...

És interessant la moralitat tan diferent que tenien envers la nostra societat actualment, el poc respecte envers a la gent que no era del seu estatus. Tot i així aquesta discriminació la podem trobar en el nostre dia dia envers a aquell diferent. Molt interessant!

Unknown ha dit...

És curiós la quantitat de gent que no tenia drets. Tot i que aquesta discriminació continua avui dia, en aquest sentit hem avançat i ara tots tenim drets, tot i que moltes vegades els diners ho poden comprar tot.NO sembla que haguem de tenir mai una societat igualitària. Bona entrada!

Julià Pagespetit ha dit...

Aquesta entrada ens fa veure que avanç gran part de la població no tenia drets per culpa de els estatus socials de la epoca, i el pitjo es que veien aquests fets historics encara existeixin desigualtats a la societat d'avui en dia.

Yvonne.A.Frimpong ha dit...

Algo em diu que la seva manera de viure no era molt diferent a la nostre...

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts