GRANS MARES DE LA MITOLOGIA (IV): GEA

Hem parlat de moltes mares de la mitologia, però sens dubte cap d'elles és comparable a la Mare Terra. Així doncs, aquesta és la seva història. Tot i així, us aviso; l'incest és cosa normal entre les divinitats.

INICIS
Al principi només existia el Caos, una força obscura. Aquesta va crear Gea, la Terra, junt amb Pontos, el mar, i Tàrtar, la personificació de l'inframón. Segon alguns mites també crea Eros, el déu de l'amor. A Gea se l'anomena la Mare Terra perquè engendra gran part de personatges de la mitologia, i per tant és mare o àvia de la majoria de divinitats. 

Gravat de Gea amb alguns fills seus
FILLS
Tal com hem dit abans, Gea engendra moltes criatures, però algunes les engendra sola, i d'altres no (deixarem el factor biològic de banda). Ella mateixa, doncs, dona llum a Urà, déu del cel, Èreb, que representa la capa sota la terra destinada a les persones mortes (una part de l'inframón), Nix deessa de la nit i les tres ennies, portadores del destí dels mortals..

FILLS AMB PONTOS
Amb Pontos, el seu germà, va tenir vàries divinitats marines com Nereu, Taumont i Frocis, i la deessa de les tempestes marines, Ceto.

MATRIMONI AMB URÀ
Gea es casa amb un fill seu, Urà, que representa el cel. Amb ell té 12 fills, sis nois i sis noies, que els anomenen titans. Aquests són Tetis, titànida de les aigües fluvials, Oceà, tità de l'Oceà, Crios, tità del sud, Jàpet, tità de l'oest, Hiperió, tità de la llum i l'est, Ceos, tità del nord, Cronos, tità del temps, Febe, titànida de les profecies, Teia, titànida de les llums, Temis, titànida de la justícia i la raó, Mnemòsine, titànida de la memòria i Rea, la Gran Mare. 
També, després d'aquests, té altres fills amb Urà com els hecatonquirs i els ciclops majors, però a Urà li semblen tan desagradable que els tira al Tàrtar. Per aquesta raó, Gea acaba fent que un dels seus fills, Cronos, destroni i mati al seu pare. Però això ja és una altra història.


Gravat dels titans en guerra amb els déus

Maria Erra
1er Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
La història que ens has relatat és un dels pilars de la mitologia grega, ja que entenc que Gea ve a ser la "gran mare" dels mites i que, per tant, el bon aficionat al món mitològic ha de saber-lo per entendre totes les històries que n'existeixen.
Certament es pot dir que la vida de Gea prové de Caos i és un caos en ella mateixa!
Realment és curiós com les divinitats tenien relacions entre els seus familiars, ara això està bastant mal vist, però per ells era normal tenir fills amb el teu germà o el teu propi fill. Crec que moltes vegades no es dóna importància al paper de Gea, ja que en part és gràcies a ella que Cronos pot destronar a Urà.
Anònim ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada, però deixem afegir una curiositat: Cronos va destronar Urà tirant els seus testicles al mar. D'allà va néixer Afrodita, la deessa de l'amor eròtic.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES