ECONOMIA I MONEDA A L'ANTIGA GRÈCIA

L'economia a l'antiga Grècia es caracteritzava per la gran importància de l'agricultura, augmentada encara més per la pobresa relativa dels camps de cultiu de la geografia de Grècia. Al començament del segle IV a.C. , es van desenvolupar la artesania i el comerç (principalment marítim), que van ser cada vegada més importants en el període clàssic.

ELS GRECS A CATALUNYA


Durant els segles VIII a.C. a l'altre banda de la Mediterrània els grecs van viure una època de greu inestabilitat social, causada principalment pel creixement demogràfic i l'escassetat de recursos. Això va provocar un important moviment migratori que encetà un període d'establiment de colònies de poblament al llarg del Mediterrani.

LA MONEDA GREGA

L'encunyació de monedes va arribar a Grècia a l'any 550 a les ciutats comercials costaneres. Els primers intercanvis comercials es van fer a barata o amb monedes gregues. 

Les primeres monedes eren d'electrum (barreja d'or i plata) i després de plata pura, que era el metall valuós més comú. Més endavant, a partir del segle V a.C., començarien també a fabricar-se monedes menys valuoses, realitzades en bronze.
moneda d'electrum

Les monedes més famoses de l'antiguitat grega van ser els mussols atenesosque encara s'utilitzen per fer euros, que són encunyats a Grècia.


mussols atenesos

USOS DE LA MONEDA
La moneda tenia diversos usos:
  • Servien com a diners, per a intercanvis comercials, i també per les ciutats-estat, per a la contractació de mercenaris i per al pagament als ciutadans.
  • Eren una font d'ingressos.
  • Servien com una forma d'emmagatzemar metalls preciosos i així poder traslladar-los com bé de costum. Això explica els descobriments de monedes ateneses amb altres concentracions de plata.
Per si algú està interessat a saber una mica més enllà sobre quines eren les monedes mes usades a Cartago, Grècia i Roma, us deixo aquest vídeo.


Sílvia Pampliega
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Trobo molt interessnt que ens expliquis sobre els origens del que avui fem servir tant, la moneda. He trobat molt curiosos els dibuixos sobre les monedes d'electrum. Saps què signifiquen?
Unknown ha dit…
És gairebé increïble que encara avui dia es facin servir monedes amb les mateixes finalitats que antigament. Però tinc un dubte, quan has dit "a barata", què vols dir exactament?
Anònim ha dit…
És realment sorprenent el tema dels mussols atenesos, ja que demostra com d'important és la civilització grega antiga pels grecs actuals. Que hagin guardat la forma d'una moneda de fa dos mil anys no és en va, i des del meu punt de vista simbolitza també un fet molt identitari dels grecs.
Helena ha dit…
És molt interessant d'on provenen diferents aspectes de la nostra vida quotidiana, i mai havia sentit parlar sobre l'economia de l'antiga Grècia. A
diferència d'ells, les nostres monedes no son de plata ni materials valuosos com la plata, les nostres monedes son de materials molt mes transcendentals. Sinó, tindria més valor la moneda en si que el valor que se li atribueix a la moneda. Per tant, entenc que les monedes a l'antiga Grècia tenien un valor molt més elevat i que amb una de sola podies adquirir més coses o objectes més valuosos.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES