ARCS DE TRIOMF

A què anomenem arc de triomf ? Un arc de triomf és un monument construït per commemorar una victòria militar, encara que en realitat es va usar per festejar a un governant. Els primers arcs de triomf van ser aixecats pels romans de l'antiguitat i cadascun estava dedicat a un general victoriós. L'arc de triomf clàssic és una estructura autònoma, bastant separada de les portes o muralles de la ciutat.


                  arc de triomf de Barcelona
Abans eren construccions de fusta que servien perquè els generals de l'exèrcit hi exposessin els trofeus però, més endavant, la funció dels arcs de triomf eren commemoratius, es feien de pedra i tenien inscripcions.

Podem trobar molt arcs de Triomf escampats per tot el món d'influència romana. 


Arcs de Triom

No només a la mateixa Roma es van edificar Arcs de Triomf. En bona part de les diferents províncies conquerides es van erigir els respectius arcs commemoratius que honraven els generals i soldats artífexs de les diferents victòries militars. Trobem Arcs de Triomf romans a les Gàl·lies, Hispània, al nord d'Àfrica o a l'Orient Mitjà. A l'època del neoclassicisme, probablement sigui l'arc de Triomf de París, el més famós.

Exemples de diferents Arcs:

      ARC DE BARÀ                   ARC DE CONSTANTÍ                      
Arc de Barà
Arc de Constantí
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Com podem observar en les imatges anteriors, hi ha dos tipus d'arcs de Triomf:

 · d'un arc: amb columnes o pilars adossats, a la cornisa es troba el text que explica el motiu de l'edificació

 · de tres arcs: un arc alt i ample al centre i dos de laterals més petits. A part de la funció commemorativa, tenien una altre funció, servien com a "porta de control" de la ciutat. Per l'arc central passaven els carruatges i pels laterals les persones.


També us deixo un vídeo per si us interessa saber alguna curiositat sobre l'arc de Triomf de Paris:


Sílvia Pampliega
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Els arcs de triomf són un dels monuments per excel·lència de l'art romà i trobo que és una entrada molt adequada. Aquests arcs eren grans estructures imponents que s'alçaven per celebrar grans victòries majestuoses per part de l'Imperi Romà.
Cal destacar que hi ha arcs de triomf com el de Barcelona o el de París que es van construir durant el segle XIX per raons molt diferents, òbviament. Per exemple, el de Barcelona es va construir en motiu de l'Exposició Universal de 1888.
Clara Serrat ha dit…
Molt productiva aquesta entrada ja que, no s'havia que hi havien tipus de arcs. Sobre l'arc de Berà, sabies que és un arc honorífic situat en el traçat de la Via Augusta, a 20 km al nord-est de Tàrraco i que està dedicat a l'emperador August?
Martina Vilar ha dit…
Un monument típic de l'arquitectura romana significa alguna cosa, com ara has dit que l'arc de triomf és un monument construït per commemorar una victòria militar. Els arcs de triomf més antics són del segle I i es troben a Itàlia. Bona feina!!
Helena ha dit…
Els arcs de triomf eren d'una arquitectura complexa per a l'època i eren construïts pels esclaus així que devien comportar molt d'esforç i entre d'altres requeriments. Saps quant de temps podien arribar a necessitat per a construir-ne un? Tot i així, actualment aporten molta bellesa dins d'una ciutat ja que personalment trobo que son preciosos. Molt bona entrada!
Unknown ha dit…
Els arcs de triomf son símbols clars de l'època romana,i tot i que devien costar molt d'esforç,ens han donat una patrimoni molt àmpli. Aporten bellesa i majestuositat a les ciutats, i és un símbol de victòria, encara que sigui de victòria del passat.Molt bona entrada!
Bruna Villegas ha dit…
Els arcs de triomf son monuments icònics pel que fa a l'escultura romana. És increïble l'esforç que requerien i també és fascinant com feien les inscripcions. A l'Arc de Triomf de París, per exemple, hi ha inscrits els noms de molts soldats per commemorar-los en la seva victòria militar.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES