AMFITEATRES ROMANS

Els amfiteatres eren uns edificis molt grans, de forma el·líptica on es feien espectacles violents. En un amfiteatre consta en tres parts bàsiques:
  •  Pista o arena: és on es feien els espectacles i estava cobert de sorra.
  •  Soterrani o fossae: estava sota de l'arena, cobert per un empostissat de fusta on hi havia els magatzems, els departaments pels lluitadors i les gàbies de les feres. Després hi havia un sistema de rampes que les feres hi pujaven i anaven a parar fins a l'arena.
  •  Graderia o cauea: era construïda per un sistema de galeries amb volta quela sostenien i permetien accedir-hi per unes escales i uns accessos. Estava separada de l'arena per un mur d'uns quatre metres. Una més tribunes estaven reservades grans personatges,  com per exemple l'emperador.
L'amfiteatre romà

Els jocs de l'amfiteatre

A l'amfiteatre se celebraven diverses menes d'espectacle:
  • La lluita entre gladiadors: Els gladiadors eren condemnats a mort o esclaus castigats pels seus amos. Eren entrenats en escoles especials. El dia del combat desfilaven i saludaven a l'emperador. Llavors un gladiador havia de lluitar amb un lluitador. El públic cridaven i animaven el gladiador. Quan un dels lluitadors queia ferit l'altre lluitador aixecava la mà per demanar gràcia. L'emperador opinava si havia lluitat bé aixecava el polze si havia lluitat malament abaixava el polze i el vencedor matava el vençut i rebia la palma de la victòria. Un bon gladiador tenia molts admiradors i fins i tot admiradores. Si un gladiador rebia una espasa de fusta significava que era lliure.
La lluita entre gladiadors
  • Les uenationes: eren espectacles amb els animals.
Les uenationes
  • Les naumachiae: eren representacions de combats navals. S'inundaven l'arena d'alguns amfiteatres.
Les naumachiae
  • Execucions: a l'amfiteatre els condemnats a mort eren lliurats sense armes a davant de les feres o de gladiadors armats. Eren criminals.
Execucions


Martina Vilar
4t B

Comentaris

Anònim ha dit…
Quan es parla de llocs com amfiteatres romans, no sé si a algú li passa, però em recorda molt a les places de toros, i a l'espectacle dels toros. Es tracta a persones com animals, en recintes relativament grans amb sorra al "centre de joc" i amb un públic violent i cridaner.
Unknown ha dit…
molt interessant aquest entrada .el que més m'ha fet gracia es quan l'emperador aixeca la ma per dir que si o no

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES