11 de gener del 2017

QUINS DÉUS REPRESENTAVEN ELS PLANETES A L'ANTIGA ROMA?

Tots sabem que el sistema Solar està format per una estrella que anomenem Sol i vuit planetes, Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Aquests noms foren donats als planetes pels romans, que adaptaren els noms d'una sèrie déus grecs a aquests.

Sol
En la mitologia grega, Helios, fill d'Hiperió i Tea, era el déu encarregat de moure el sol, que portava calor i lluminositat a tota la Terra. El mite explica que Helios solia detenir-se a la illa de Rodes amb la seva dona i els seus set fills, fet que va fer que se li construís una estàtua en honor seu (el colós de Rodes)
El Sol, estrella del sistema solar
Mercuri
El primer planeta és Mercuri, nom adaptat dels romans del déu Hermes, déu missatger per excel·lència i inventor de l'alfabet, entre d'altres arts. La seva personalitat càlida i fogosa va ser la causa de la seva immensa descendència.
Mercuri, primer planeta del sistema solar

Venus
El segon planeta és Venus, en homenatge a la deessa de l'amor. L'esplandor dels colors del planeta era atribuïda a la bellesa. És, juntament amb la terra, un dels dos únics planetes que van rebre nom de dona.
Venus,segon planeta del sistema solar

Terra
La terra és representada per Gaia, germana i a la vegada esposa d'Urà, un dels primers déus de l'univers. Representada com una dona de cos jove i rostre vell, era considerada la mare de tots els déus excepte de Tàrtar, el seu pare. Del seu nom prové el mot "pangea", el continent únic. 
La Terra, tercer planeta del sistema solar
Mart
Mart era considerat el déu de la guerra i el nom que li van posar els romans al déu grec Ares. El seu aspecte vermell era relacionat amb la sang que vessava Ares, el fill de Júpiter.
Mart, quart planeta del sistema solar

Júpiter
Zeus va obtenir el nom de Júpiter i és el cinquè planeta i el més gran (no en va representa el déu més poderós) del sistema solar. Fill de Saturn, els seus satèl·lits Europa i Ganímedes representen personatges de la mitologia grega que ell va segrestar i que ara orbiten al voltant seu. 

Júpiter,cinquè planeta del sistema solar

Saturn
Saturn, el sisè planeta del sistema solar va ser el nom que va obtenir el tità Cronos, destronat per Zeus, Posidó i Hades, quedant-se respectivament amb el cel, els mars i l'infern.

Saturn, sisè planeta del sistema solar

Urà
Urà és el setè planeta del sistema solar i conclou la línia temporal de regnat (Júpiter-Saturn-Urà), sent aquest el pare de Cronos. Va ser castrat pel seu fill. Dels testicles que van caure al mar se'n va formar l'escuma seminal de la qual naixeria Afrodita o Venus.

Urà, setè planeta del sistema solar

Neptú
Neptú, el vuitè planeta, era el déu dels mars, Posidó, pel color d'aquest planeta. La seva gran força també és representada amb la mida del planeta, només més petit que els tres reis, Júpiter, Saturn, Urà i després ell, Neptú, acabant amb l'escala de mesura decreixent dels planetes gasosos.

Neptú, vuitè i últim planeta del sistema solar

Miquel Aragonés
1r Batx

7 comentaris:

Martina Vilar ha dit...

Quan he vist el títol m'ha cridat molt l'atenció. No he arribat mai a pensar que els planetes representessin diferents déus. Veig que en aquella època també era molt important el sistema solar.

Anònim ha dit...

La idea d'escollir noms de déus romans per cada planeta del Sistema Solar la trobo molt interessant, perquè a més els noms que s'han escollit s'identifiquen molt amb el planeta i les seves característiques. A més, el fet de que poguem relacionar els noms dels planetes amb déus romans, també ajuda a il·luminar encara més la nostra curiositat cap a l'astronomia i la història clàssica.

Mireia Recuero Solà ha dit...

Una entrada molt interessant! El fet que els noms dels planetes el van posar originàriament els grecs clàssics, però posteriorment els romans en van fer la seva adaptació i que els noms fagin referència als déus mitològics, ens mostra la influència que encara té la cultura clàssica en els nostres dies.

Unknown ha dit...

Molt bona i interessant entrada! Sabia que el nom dels planetes tenia alguna cosa a veure amb tot això però no sabia les verdaderes històries.

Angie Pérez ha dit...

La mitologia, personalment és dels meus temes preferits. Al igual que els romans regien els planetes com a deus i deeses nosaltres seguim deixant en mans de l'astrologia el nostre avenir, fet que demostra la gran importància que encara avui dia tenen sobre nosaltres les cultures clàssiques ja citades.

Bruna Villegas ha dit...

Tenia entès que Hèlios era el sol i l'encarregat de moure'l era Apolo, amb el seu carro. És curiós com encara fem servir els noms que van posar els grecs i els romans als objectes, planetes... Les estacions, per exeple, també estan relacionades amb la mitologia (Mite de Persèfone) igual que els dies, els mesos, etc. Molt interessant!

Anònim ha dit...

Molt interessant, però deixa'm dir que hi ha més planetes amb noms de déus. Per exemple Plutó, el planeta nan, va ser nombrat així pel déu de l'Inframón Hades, que en romà es diu com aquest planeta.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts