20 de maig del 2015

TOPONÍMIA VIGATANA

El nom del que avui coneixem com a Vic, en l'edat romana va ser Ausa, com indiquen les monedes romanes i ibèriques que s'han pogut trobar. El mot Ausa va anar evolucionant amb el temps; en l'època visigoda la ciutat fou denominada com a Ausona. D'aquest nom (Ausona), que amb el pas del temps ha anat canviant, ve el nom de l'actual comarca catalana, Osona
El nom de Vic té un altre origen, que per trobar-lo necessitem saber la història de la ciutat: durant els segles VIII i IX, Vic va formar part de les marques que separaven les forces franques de les islàmiques. La ciutat va ser destruïda a l'any 788 durant una incursió islàmica. Posteriorment, només un dels barris, (barri en llatí és Vicus) va ser reconstruït i se li va donar el nom de Vicus Ausonensis. Amb el pas del temps, el mot va anar evolucionant fins que s'ha arribat a convertir en el que és avui: Vic. 

També hi ha una llegenda popular sobre el nom de Vic. 

Diu la llegenda que fa molt molt temps hi va haver una batalla per aquestes terres. La batalla era dura i igualada, però un bàndol era superior a l'altra i liderava la batalla. Un soldat del bàndol que anava guanyant anava a cridar victòria, però de sobte el van matar i només va tenir temps de poder dir:

-VIC!
                                        Temple romà de Vic
Actualment hi ha algunes empreses i establiments que per nom han adoptat aquest nom romà com per exemple: 

-El bar/restaurant Vikus's


-Una empresa de maquinària per la construcció que es diu Ausa


Pau Pratsobreroca
4t ESO

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Ostres, Pau! Mai m'havia preguntat l'origen del nom de la nostre ciutat. És molt interessant saber d'on prové "Vic".

Míriam El Mouhadab Carbonell ha dit...

Molt bona entrada Pau! S'havia la història del nom d'Osona però el de Vic no i encara menys que Vicus volia dir barri. Se sap quin es l'actual barri d'aquest únic barri que va quedar?

Unknown ha dit...

Jo ja sabia l'origen de Vic i també el d'Osona. El que no sabia són totes aquestes batalles que expliques. Una entrada molt interessant, que dóna a conèixer l'origen de la nostra ciutat.

Unknown ha dit...

És important saber sobre el patrimoni, però sobretot sobre el patrimoni local. És molt interessant veure com el nom de la nostra ciutat ha esdevingut Vic, des de Ausa. Molt bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts