LES TRES GRÀCIES

Segons la mitologia grega, les Tres Gràcies són les filles de Zeus i de la nimfa Eurínome. Elles es diuen: Eufròsine (brillant), Talia (flor) i Aglaia (bellesa), elles tres viuen al Mont Olimp amb els altres déus però amb qui més es solien ajuntar era les Muses. Una d'elles, Aglaia es va casar amb el déu artesà Hefest. Les Gràcies juntament amb les Muses inspiren els artistes i poetes.

A l'Antiga Grècia les Gràcies representaven la joventut, l'amor, la bellesa i l'alegria de viure i una vida intensa en tots els aspectes lúdics, la dansa, la música, el desig i la sexualitat fora del matrimoni, etc. Pels renaixentistes  en canvi, encarnen la castedat, l'amor i la bellesa.


Rafaello Sanzio va pintar un quadre de les Tres Gràcies al 1500-1505, que està actualment exposat al museu Condé.


     Les Tres Gràcies, Rafaello Sanzio

Alguns especialistes s'han dedicat a analitzar aquest quadre i han pogut veure com era originalment. La dona de la dreta dissimulava un gest de pudor, la dona de l'esquerra era l'única en oferir una poma i la dona del mig sostenia per les espatlles a les altres dues dones, en canvi en la versió definitiva, la dona de la dreta sosté una poma i la del mig també, en comptes de tocar l'esquena de l'altra.


Mirant a Internet també he trobat que aquest quadre s'utilitza en la capçalera de la sèrie americana: Desperate Housewifes.




En aquest enllaç trobareu un vídeo sobre les Tres Gràcies: Les Tres Gràcies

Marta Marin
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Bona entrada Marta! sobre el quadre, es bastant curiós perquè segons dius, la gent que ha estudiat el seu significat, diuen que la dona de la dreta representa un gest de pudor (cosa que jo no li trobo) i també costa de veure si en realitat la dona del mig està tocant l'espatlla de l'altre o si està aguantant la poma. Suposo que això de torbar el significat d'un quadre depèn de cada persona.
Una entrada molt interessant.
Unknown ha dit…
Bona entrada Marta!
Mai havia sentit a parlar de les Tres Gràcies, i realment no en tenia ni idea que aquests personatges inspiressin els artistes i poetes.

Sincerament no entenc gaire la interpretació del quadre que va realitzar Rafaello Sanzio, i la veritat és que aquesta obra m'ha recordat a Eva (de la religió cristiana) al veure-la amb pomes. Pel que fa als anàlisis, no els hi trobo gaire sentit, em sorprèn com arriben a aquestes conclusions els experts.

Per altra banda, com sempre dic, és sorprenent com la cultura clàssica sense adonar-nos està molt present en els nostres dies, i tu mateixa ho acabes de demostrar amb el vídeo que comparteixes on surt la capçalera d'aquesta sèrie americana.

Bona entrada!
Paula Campelo ha dit…
Una entrada interessant Marta!

Mai havia sentit a parlar sobre les Tres Gràcies, filles de Zeus. Tots sabem que Zeus era un home al que agradaven molt les dones i que va tenir bastants fills i sabem mites sobre ells, però mai havia sentit res a dir de les Tres Gràcies.

Sincerament, en el quadre en el que surten representades les tres germanes, no hi ha cap cosa que em cridi l'atenció. Jo crec que les tres són iguals, ja que tenen més o menys la mateixa postura, la mateixa expressió a la cara i sostenen una poma entre les seves mans. Per aquesta raó no entenc com els especialistes que es dediquen a analitzar els quadres de l'antiguitat poden arribar a conclusions com aquestes quan jo ho veig totalment igual.

Unknown ha dit…
Molt bona entrada Marta!

Mai havia sentit a parlar sobre les tres gràcies, i encara menys m'hauria imaginat que servissin d'inspiració als poetes i als artistes a l'hora de realitzar els seus treballs.

En el quadre on surten le stres germanes no sé com els especialistes poden arribar a treure totes aquestes conclusions ja que per mi totes són molt semblants i a més le stres duesn una poma a la mà.
Martina Maldonado ha dit…
Hola Marta! M'ha agradat aquesta entrada principalment perquè mai havia sentit parlar de les Tres Gràcies i crec que d'aquesta manera podem conèixer una mica més de la mitologia.
Crec que aquestes dones havien de ser les dones perfectes en aquell moment, havien de ser les més desitjades per tothom. Però per altra part no entenc molt bé el quadre que va pintar Rafaello Sanzio, no entenc la relació que tenen les pomes amb les Tres Gràcies.
Finalment dir que jo he vist moltes vegades aquesta sèrie de la qual poses la seva capçalera i m'ha fet molta gràcia trobar-li un significat a aquelles dones que sempre em preguntava per què sortien allà.
Molt bona entrada Marta!
Adrià Sanchez ha dit…
Bona entrada, ja havia escoltat a parlar sobre aquestes tres gràcies de Rafaello, però no entenc molt el que volia transmetre aquest pitnor i tampoc entenc l'analisi que fan els expert per dir quin és el verdader significat d'aquest quadre! Trobo molt interessant la postura que tenen les dones i perquè estan així, suposu jo que representa una mica la bellesa i com be ha dit l'Angi una certa relació amb el cristianisme per lo de la poma i la dona! Encara que jo penso que és una gran tonteria el que van fer amb la dona! Molt bona entrada Marta!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES