25 de febrer del 2013

ETIMOLOGIES CURIOSES

En aquesta entrada descobrireu l'origen curiós d'algunes paraules comunes d'avui dia que no hauríeu dit mai que procedissin d'on ho fan.

Pànic
Pànic prové del grec "panikón", abreviació de "dêmia panikón", 'terror causat per Pan', una divinitat silvestre grega a qui se li atribuïen sorolls d'origen desconegut de muntanyes i valls.

Hermafrodita
D'acord amb la mitologia grega, el déu Hermes i Afrodita van engendrar a Hermafrodit. Aquest era un noi expert com el seu pare i tan bonic com la seva mare, però insensible al crit de l'amor, per la qual cosa va deixar passar el crit de la nàiada Salmacis quan, enamorada d'ell, se li va oferir. Davant de tal menyspreu, Salmacis va aconseguir que els déus unissin el seu cos al d'Hermafrodit de tal manera que en formessin un de sol conservant els dos sexes. Aquest és l'origen de la paraula"hermafrodita".

Hermètic 
Hermes Trismegistes és la fusió del déu grec Hermes i el déu egipci Thoth. D'acord amb la mitologia, aquest va crear un recipient d'aire segellat per complet. D'aquí ve la paraula hermètic. 

Aquest és Hermes amb el seu recipient.
Amfitrió
Amfitrió era rei Tebes a la mitologia grega. Conegut pels seus esplèndids banquets, el seu nom  va passar a significar "persona que té convidats a casa seva".

Actualment coneixem com a "atles" els llibres de mapes perquè el cèlebre Atles de Mercator mostrava a la seva portada l'heroi mitològic del mateix nom portant el món sobre la seva esquena. 


Aquest és Atles amb la bola del món al seu costat.

Cereal
Ceres era la deessa romana de la fertilitat i l'abundància. D'aquesta es va associar amb el blat i d'aquí ve la paraula cerealis -e, relacionat amb Ceres.

Grifó o Griu
La paraula grifó ve del grec "grypós", un animal fabulós de la mitologia grega meitat àguila meitat lleó, degut al costum d'adornar amb caps de persones o animals les figures de les fonts.


Un exemple de font amb cap d'animal

Si en volguéssiu saber més d'aquestes curiositats, aquí us en deixo el link.

Cèlia C. Asensio
2n Batx 

12 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt interessant l'entrada!

Sempre és interessant saber l'origen de les paraules, i la veritat és que m'han sorprès moltíssim. Tot i així, n'hi ha algunes paraules que ja en sabia, com seria "cereals" a través de molts mites.

Respecte al tema, he de dir que m'ha sorprès moltíssim l'origen de la paraula "hermafrodita" tot i que, com bé diu el nom, ja m'esperava que estigués relacionada amb els personatges de la mitologia grega; tot i que no m'esperava exactament aquest significat.

Paula Campelo ha dit...

Molt bona entrada Cèlia!!

La veritat és que molt poques vegades ens parem a pensar sobre l'orígen de moltes de les paraules que fem servir habitualment, i gràcies a aquesta entrada podem saber el significat d'algunes que tenen un orígen realment sorprenent.

L'orígen de la paraula Hermafrodita és dels que m'ha cridat més l'atenció, ja que mi hagués arribat a pensar que aquesta paraula pogués provenir d'una llegenda i que Hermafrodit era un personatge de la mitologia grega.

Fins i tot la paraula "cereals" té un orígen interessant, ja que Ceres era una deessa de l'abundància i la fertilitat que es va associar amb el blat i d'aquí va aparèixer el nu mot.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Cèlia!

A tothom li agrada saber l'origen de les paraules i la veritat és que ha la teva entrada està molt ben explivat. Tot i que hi havia algunes paraules que ja sabia o que en tenia alguna idea sobre el seu origen.

Gairebé totes tenen un origen molt interessant, però la paraula que m'ha cridat més l'atenció ha estat "hermafrodita", mai m'hauria passat pel cap que aquesta paraula pogues provenird'una llegenda i que Hermafrodit formava part de la mitologia grega.

Molt interessant!!

Carla Espinosa ha dit...

Sempre està bé saber els orígens de les paraules qe utilitzem avui en dia.
I són veritablement estranys aquests orígens ja que per exemple la paraula cereal prové d'una deessa que es va associar amb el blat.
Tots els significats són molt originals, es a dir, són bastant estranys vull dir. Tots m'han sorprès molt ja que no tenia ni idea de que provenien d'aquestes coses.

Unknown ha dit...

Cert! Si que és curiós l'origen de moltes de les paraules que utilitzem avui en dia. M'ha fet gràcia especialment la paraula cereal,tant simple i coneguda i no m'havia parat a pensar en el seu origen. Sabent que hi havia la deessa Ceres, deessa de la fertilitat i l'abundància és lògic que s'associés amb el blat.

Molt bona entrada!

Irene Sánchez ha dit...

Gràcies a aquesta entrada sabem l'etimologia de moltes paraules... diuen que cada dia s'aprèn una cosa nova oi? i amés aquesta és ben interessant.
Personalment m'ha fet gràcia que la paraula "anfitrió" significa una persona que té molts convidats a casa seva, mai m'ho hauria imaginat.
El link que ens has deixat ens porta a una pàgina molt completa i interessant, des del meu punt de vista.
Felicitats Cèlia!

Adrià Sanchez ha dit...

Molt bona entrada! No tenia cap constància d'aquests noms i de on provenien, en canvi si que tenia constància sobre Atles, que era el deu que sostenia el món. M'ha semblat molt interessant que hagis fet aquesta entrada perquè mai l'havien fet. Ara ja sabem noves coses i els siginificats d'aquestes paraules i d'on provenen! El que més m'ha agradata ha estat el de la paraula Pànic. M'ha semblat una entrada molt interessant, molt bona entrada Cèlia!

Unknown ha dit...

Bona entrada! Trobo que és molt interessant descobrir l'origen de les paraules que fem servir en tantes ocasions a la vida quotidiana.

Alba Masnou ha dit...

Que fort! Hi ha tantíssimes paraules que no sabem d'on vénen... ara cada vegda que vegi aquestes paraules o les senti les associaré als origens que he après avui. M'ha sorprès el de pànic i hermètic, sobretot. Apareix un déu egipci!

Unknown ha dit...

Hola Cèlia, m'ha agradat molt aquesta entrada, ja que és molt interessant saber quin origen tenen les paraules que fem servir avui en dia, la que més m'ha cridat l'atenció ha set el de l'"Atles".
Gràcies una entrada fantàstica.

Judith Rodríguez ha dit...

M'ha semblat molt interessant aquesta entrada ja que és bo conèixer d'on provenen les paraules que utilitzem diàriament. Haig de dir que m'ha sorprès molt el verdader origen del mot "hermètic", qui diria que és una paraula derivada del deu Hermes i el deu de la cultura egípcia Thoth? Molt curiosa la seva fusió ja que va crear un recipient d'aire segellat del tot!
Bona feina!

Nora Agulló ha dit...

Wow Cèlia, que interessant! Jo et voldria afegir algunes paraules que també m'han sorprès molt i no sabia, com ara:

Música: Del llatí "musica", que prové del grec "mousike" (l'art de les muses).

Televisió: Del llatí "tele" (distància) i "visio" (visió), que fa referència a la transmissió d'imatges a llarga distància.

Insecte: Del llatí "insectus", que significa tallat o dividit, fent referència a la divisió del cos d'aquests animals en segments.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts