25 de febrer del 2013

ES DESCOBREIXEN LES RESTES D'UN VAIXELL ROMÀ

Es troben les restes d'un vaixell romà  naufragat a Colònia fa 2.000 anys. Les restes arqueològiques, compostes per taules de fusta de roure de dos metres de longitud, han estat serrades en quatre parts per facilitar-ne el rescat, ja que es troben a dotze metres de profunditat.

Els equips que treballen sota el mercat central de Colònia (oest d'Alemanya) han aconseguit introduir una placa de metall per sota de les restes, el qual el primer fragment va ser extret avui per una grua.
"Hi ha moltes possibilitats que ens trobem davant la barcassa romana més antiga mai trobada al Centroeuropa", va assegurar el director de l'Oficina de Patrimoni Arqueològic de Colònia, Gerd Hellenkemper.

Experts de la Universitat de Colònia consideren que la barcassa dataria de fa uns 2.100 anys, ja que la seva fusta procedeix d'un roure de la regió alemanya de Renània del Nord-Westfàlia que va ser talat sobre l'any 140 abans de Crist.Així, els vuit metres quadrats de fusta rescatades del nou túnel del metro pertanyerien a la barcassa romana, utilitzada per transportar mercaderia pesada, que va naufragar al Rin, al costat del antic port de Colònia.

Estimen que la nau, que va poder mesurar 22 metres de llarg per 3,5 metres d'ample, podia moure entre 20 i 30 tones de càrregues i que s'emprava, especialment, per al moviment de pedra, fusta o animals domèstics.
El responsable del Museu Germà-romà de la ciutat, Marcus Trier va destacar la rapidesa amb la qual s'està portant a terme el rescat de la barcassa, ja que en només un dia s'han pogut extreure la primera de les seves quatre parts. "Esperem haver completat el treball com molt aviat aquest divendres i com a molt tard a principis de la setmana que ve", va explicar.

Es tracta de la tercera nau que es descobreix en els últims anys en el subsòl de Colònia però és considerada una troballa extraordinaria pels experts, no només pel bon estat en què es troba sinó perquè és la primera que va ser construïda a la regió.
El vaixell serà transportat fins al museu de navilis antics de Magúncia, on romandrà fins a 2011, a causa de les àrdues tasques de restauració i acoblament a les quals és sotmès. S'espera que posteriorment torni a Colònia per a ser exposat al Museu Germà-romà de la ciutat.

Notícia extreta de Imperio Romano, Terrae Antiqvae.

Zinab Kichou
4t ESO

9 comentaris:

Unknown ha dit...

Que interessant que puguin trobar restes de fa tants segles. Bona entrada zinab!

Unknown ha dit...

Que interessant que puguin trobar restes de fa tants segles. Bona entrada zinab!

Anònim ha dit...

Molt bona entrada Zínab! Aquesta notícia és molt interessant. Les troballes segur que són molt antigues. M'agradaria anar al museu a veure-les.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada! Molt interessant!

Realment és al·lucinant com els investigadors aconsegueixen esbrinar tantes coses. I també m'he quedat parada de la rapidesa amb que han aconseguit extreure la barcassa.
Tot i així, considero que és una llàstima que tingui tants anys ja que d'aquesta manera no s'han conservat les coses i poc es pot descobrir, tot i que igualment és una sort trobar restes tan antigues avui dia.

Per altra banda, he de dir que en un principi pensava que s'havia descobert actualment ja que sincerament no n'havia sentit a parlar mai, però pel que veig és de fa ja 5 anys. I em pregunto, encara està al Museu Germà-romà de Colònia?

Molt interessant l'entrada!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada!

M'ha sorprès molt la velocitat amb la que han aconseguit treuere la barca del lloc on l'havien trobat. Hauria estat interessant poder veure que hi havia en el vaixell, però per cukpa del anys no s'han pogut conservar totes les coses i és una pena.

Una entrada molt interessant!

Carla Espinosa ha dit...

Em sembla sorprenen el fet de que avui en dia poguem arribar a saber tantea coses amb únicament un tros de fusta, dient això em refereixo al fet de saber la fusta amb que va ser feta la barcasaa, la seva procedència i fins i tot els anys que fa que va ser feta.
Es molt interessant trobar objectes aixi ja que sempre es pot treure nova informació sobre els romans.

Molt bona entrada!!

Irene Sánchez ha dit...

És realment impressionant que encara podem fer estudis de coses com aquestes. Em sorprèn molt que s'hagi trobat restes tan antigues i que encara estiguin en tan bo estat com per què els historiadors puguin saber tanta informació, asobre que ja es la tercera nau que es troba!
És una sort poder-ho transportar a museus i que la gent pugui gaudir d'aquestes coses tan antigues i amb tanta cultura.
Gràcies per la informació, bona entrada!

Adrià Sanchez ha dit...

Bona entrada!

He trobat molt curiós aquesta entrada pel següent:

M'ha semblat curios la rapidessa en que van extreure aquesta barca i tot i això que no estava en les mateixes condicions. Encara que no estava el vaixell en perfectes condicions penso que és molt interessant trobar i descobrir tresors d'aquesta mena, que han tingut un passat i avui en dia seran un altre cop recordats!

Molt bona entrada Zinab!

Laura Font ha dit...

Entrada molt interessant i entenadora, com bé han comentat altres lectors d'aquest blog em sembla fascinant que es puguin trobar coses noves a l'actualitat sobre una època que ens ha mercat tant com la romana. Això demostra que la història encara és viva i es poden extreure moltes conclusions sobre aquest llegat que ens ha deixat aquesta civilització, a partir d'aquí podem construir molt millor i entendre molt millor el passat del nostre món.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts