5 de febrer del 2013

EL TEATRE ROMÀ

Què en sabem del teatre romà? Es considera un àmbit important? Doncs sí, qui més qui menys ha sentit a parlar del teatre romà alguna vegada.

El teatre romà és un edifici molt important de l'arquitectura romana en general. A la gran majoria de províncies de l'antiga Roma hi havia com a mínim un teatre romà, que oferia espectacles teatrals. Alguns dels teatres romans que encara es conserven als països catalans són:

- Teatre de Tarragona

- Teatre de Pol·lèntia
- Teatre de Sagunt (València)


Teatre de Sagunt
Aquí us deixo un vídeo on podem veure moltes fotografies del teatre de Sagunt abans i després de la reforma. També expliquen una mica la seva història.




I com eren els teatres romans?

Bé, al principi els teatres eren com ara els circs, es muntaven i es desmontaven per l'ocasió. Es feien de fusta i un cop acabades les funcions es destruïen. Moltes de les característiques més importants dels teatres romans es basaven a les del període hel·lenístic de l'arquitectura grega. Una diferència destacable és l'entorn; mentre els grecs l'entorn i la natura era tant important en l'arquitectura, els romans semblaven no posar-li gaire interès.  


Un exemple clar és l'antic teatre grec, reformat pels romans, a Taormina (Sicília). En aquest teatre els grecs havien previst que es pogués veure com un trampolí al mar, i els romans ¡, en reformar el teatre, van construir una paret que trencava per complet aquest afecte. 

Els romans ja miraven per la qualitat acústica a l'hora de construir els teatres, per tant procuraven que el teatre tingués la millor acústica possible.


Teatre de Taormina
Amb el temps, com totes les coses, els teatres també van desenvolupar unes característiques i elements propis. Aquests en són alguns:

- Un pati amb columnes situat darrere l'escenari
- Un escenari
- Un front escènic
- Seients més propers a l'escenari posats en forma circular
- Una orquestra situada davant l'escenari
- Uns passadissos laterals d'entrada a l'orquestra
- Una graderia
- Les entrades a la graderia

Elements diferenciadors

Alguns teatres romans també tenien uns petits temples dins la seva estructura. De vegades les graderies podien cobrir-se amb tendals per tal de protegir els espectadors de la pluja o del sol. A més a més, se solia separar les graderies en tres sectors per separar les diferents classes socials. 

Teatre molt important de Roma:

El Teatre de Pompeu va ser un teatre situat al Camp de Mart, a Roma. El va construir el cònsol, Gneu Pompeu Magne. Va ser el primer teatre de Roma construït de forma perdurable, és a dir , que no es muntava i es desmuntava. Tenia una capacitat per a 20.000 espectadors i feia 150 metres de diàmetre. A dia d'avui es conserva molt poca part. 

Bé, en acabar aquesta entrada m'he preguntat com és que en cap pàgina web on he cercat informació, havien mencionat el Colisseu de Roma. Bé, doncs perquè és un amfiteatre i no un teatre. 

Sabeu la diferència entre un amfiteatre i un teatre? Alguna vegada us heu confós? 

Mireia Linares
4t ESO

4 comentaris:

Laia Fernández ha dit...

És realment una sort el fet de que es convervi aquest tipus de monuments, després d'haver passat tants anys. Seria un gran privilegi que es aquests edificis aguantessin molts més anys i els nostres successors els puguin gaudir igual que nosaltres. Va també molt bé el fet de tenir un teatre tan a la vora, com és el de Tarragona, ja que això ens permet entendre molt més el seus hobbies. bona entrada!

Yasmina Ketami ha dit...

El de Tarragona el visitarem ala sortida que farem. Sempre el teatre ha agafat un paper important a l'historia tan clàssica com actual i al llarg de l'història. Són llocs majestuosos i molt bonics i hagués estat fantàstic veure una obra de teatre de llavors
Molt bona entrada i molt ben explicada.

Paula Campelo ha dit...

Molt bona entrada Mireia!

És evident que tots hem sentit a parlar sobre els teatres i els amfiteatres i, en aquest cas, molta gent els confon. Els amfiteatres eren un lloc públic on es celebraven espectacles i jocs, com lluites de gladiadors o lluites d'animals. Aquests tenen una forma ovalada i o circular, i en canvi, els teatres es feien servir per la interpretació d'actes teatrals de l'època en el període clàssic. A diferència dels amfiteatres, els teatres tenen una forma semicircular, com podem observar en alguna foto de l'entrada.

És increïble com, després de tants anys, encara que es conservin tants teatres de l'època romana i que estiguin aquí mateix, com el teatre de Tarragona, que vaig visitar amb la meva família ja fa uns anys. Sincerament, quan vaig estar allà va ser molt emocionant, ja que quan miraves al teu voltant et podies imaginar totes les grades plenes de la gent que vivia en aquella època contemplant les obres teatrals que s'hi portaven a terme.

Unknown ha dit...

Molt interessant l'entrada Mireia!

Mai havia caigut en que els teatres romans antigament es desmuntaven, realment deuria ser molt pesat muntar-ho tot i després treure-ho de nou, i anant de poble en poble amb tota la càrrega, és a dir, com avui en dia amb els circs (bona comparació!) Per altra banda, tot i que ja havia sentit a parlar sobre el teatre de Pompeu i sabia que tenia una certa importància, desconeixia que fos el primer teatre fixe.

Responent a la teva pregunta, la principal diferència entre un amfiteatre i un teatre, pel que he buscat és que el teatre és de forma circular o ovalada, mentre que el teatre és semicircular, com també ja ho ha esmentat la Paula.

Com ja han comentat altres companyes, realment és una sort que puguem apreciar avui en dia aquests grans monuments i que aprop de nosaltres en tinguem uns quants!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts