21 de febrer del 2013

EL LLATÍ, UNA LLENGUA MORTA?

El llatí, tot i que sembla una llengua molt antiga, és una llengua que està molt de moda! Fins i tot, als Estats Units, s'ha posat de moda (és cool) estudiar llatí.
Molts de vosaltres, lectors d'aquest bloc, esteu estudiant, estudiareu o estudiàveu llatí (o grec, fins i tot). A més, segurament, moltes persones us han preguntat per què estudieu aquesta llengua, sovint considerada una llengua morta. A continuació, repassarem alguns dels arguments que podeu donar a les persones que us preguntin això, i a més, podreu saber tots els beneficis que us aportarà o us ha aportat estudiar aquesta llengua a l'institut.
  • Com molts sabreu, el llatí és una llengua que ha donat origen a la nostra llengua (tant el català com el castellà) i, per tant, l'aprenentatge de llatí serveix per entendre millor i aprendre més aspectes sobre les nostres llengües maternes. Fins i tot, encara tenim moltes paraules dins la nostra llengua que no han canviat gens del llatí, anomenades llatinismes com: a priori, ex abrupto, accèssit, agenda o fòbia; i les persones que aprenem llatí, tenim el plaer de conèixer totes aquestes paraules.
  • El llatí també ha donat orígen a les llengües dels nostres veïns, així com el francès, l'italià i fins i tot algunes paraules de l'anglès. Per això, l'aprenentatge de llatí ens servirà per aprendre noves llengües. A més, moltes persones que volen aprendre una llengua romànica com les nostres, primer és recomanable aprendre llatí.
  • Per traduir el llatí, necessitem aprendre les estructures bàsiques del català o el castellà. Per tant, cada vegada que hem de fer els deures de llatí o hem de fer un examen on hi hagi una anàlisi, cal repassar els complements directes, els complements indirectes, el complement predicatiu, les aposicions,...
  • A llatí, també coneixem un munt de mites i històries que apareixen a tot arreu. Si coneixem aquestes històries, sabrem molts més conceptes que formen la nostra societat. Els mites i les paraules llatines, apareixen als Simpson, a la publicitat, en les nostres assignatures, sobretot les de literatura, art i ciències, en la psicoanàlisi, en productes que trobem als supermercats com Nivea o Duralex, etc.
Tot i que a priori és uox populi sovint es diu que el llatí és una llengua morta... Que no us agafi in fraganti. Hic et nunc digueu-los ex professo que l'status quo del llatí demostra que està ben viu i va in crescendo! A més, saber llatí és condició sine qua non per desenvolupar-se en el món! És gratis et amore.

Alea iacta est!!!

Anna Solà
2n Batx

6 comentaris:

Montse ha dit...

Anna, molt bé la reflexió final que fas amb tot de llatinismes! què millor per demostrar el que estàs explicant!

Anònim ha dit...

Molt bona entrada Anna!
Jo crec que és molt important conèixer l'origen de les nostres llengües i a més a més com que el nostra idioma ja és le català és molt més fàcil aprendre el llatí perquè hi han moltes coses similars.
I a més a més el saber no ocupa lloc.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Anna!

La veritat és que l'aprenentatge del llatí ens aporta moltíssim i com bé dius, sempre la gent pregunta per què s'estudia aquesta llengua, ja que la consideren morta, quan realment és important. Per altra banda, he de dir que m'han semblat molt bons els arguments que ens aportes.

Crec que de totes les raons que has esmentat, personalment la que més trobo important és que el llatí ens facilita molt l'aprenentatge d'altres llengües, i gràcies a això podrem saber també molt més de les llengües que parlem.

Per acabar, m'ha semblat molt original com has fet l'últim paràgraf, barrejant paraules en català i llatí!

Bona entrada!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Anna!

La veritat és que avui en dia hi ha bastanta gent que diu que el llatí no serveix per gran cosa, ja que es considera una llengua morta. Tot i això no està malament saber que les llengues que parlem aqctualment com per exemple el català i el castellà provenen del llatí.

Per cert , totes les raons que donès están molt ben explicades iu la que trobo més important és la de que el llatí t'ajuda a entendre altres llengues.

Molt bo l'ultim paragraf on barrejes paraules catalanes amb expressions llatines.

Adrià Sanchez ha dit...

Molt bona entrada! Avui en dia es creu que el Llatí és una llengua morta o que no té un gran numero de persones que la parlen, però tot i això hi ha persones que seguixen fent servir aquesta llengua! Tot i això com be diu l'Anna avui en dia el Llatí és una llengua de moda en diferents països que els estudiants estan interessats en estudir-ho!

Això ho estem estudiant ara mateix nosaltres a llatí, molt bona entrada Anna! M'ha semblat una informació molt correcte i molt ben trobada!

Alba Masnou ha dit...

Guau!!!! L'últim paràgraf és al·lucinant! No conec gairebé cap expressió llatina, ja cal que em posi les piles!
Moltes gràcies, tinc uns companys de l'itinerari científic que em van dient que el que faig no serveix per res, així que s'agraeix una dosi d'autoestima... i d'arguments per esgrimar!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts