8 de febrer del 2013

CAPIO, CEPI, CAPTUM

Podríem dir que la majoria de classes realitzes a l'institut es tracten els temes de l'anàlisi i traducció de textos. És per això que les paraules com "declinació", "conjugació de verbs",... apareixen molt freqüentment entre el nostre vocabulari. 

Avui tindrem el plaer de parlar sobre un home que uns mesos enrere va fer un escrit a un bloc digital de periodistes. Explicava  les seves experiències com a professor de llatí a uns alumnes de 4t d'ESO. Deia com des d'un principi va fer que els seus  estudiants captessin l'atenció envers aquesta llengua i ho va aconseguir fent-los buscar l'etimologia de certs termes que utilitzem sovint actualment. 

En aquesta notícia que el professor va redactar aprofita per fer una queixa al nostre món. Parla d'una "empresa" de sanitat espanyola que s'emporta diners de molts hospitals ara privats, però que anteriorment eren públics. L'autor s'encarrega també de fer-nos recordar a tots la quantitat de famílies que tenen problemes per pagar la hipoteca, entre d'altres coses. I molts dels que esteu llegint aquesta entrada us preguntareu el per què d'aquest títol; és el mateix que va posar el professor a la seva notícia i vol dir "apoderar-se". Fa referència al nom que té l'empresa de sanitat de què parlàvem actualment. 

Així que parem tots un moment a pensar el mal que tan aquesta empresa, com d'altres estan fent mal a nosaltres mateixos i als del nostre voltant.



                                                Logotip de l'empresa

Us deixo l'enllaç amb la notícia completa, perquè li feu un cop d'ull.

Laia Fernández
1r Batx

7 comentaris:

Maria Guallar ha dit...

Aquesta entrada(i la noticia) tracta d'un tema que no es sol tractar a aquest blog, però ha estat bé que tingués una certa relació amb el món llatí perquè tots nosaltres poguessim adonar-nos d'un altre entre els nombrosos casos de corrupció al nostre país i a tot el món. És vergonyós com els poderosos posen els seus interessós personals per sobre l'educació i encara més, la salut de la gent. Aquests diners poden suposar la vida o la mort de èssers humans, quina vergonya de societat on fer una cosa així realment no té tant impacte com ho hauria de fer.
Bona entrada, Laia, gràcies per intoduir-nos a aquest cas.

Unknown ha dit...

Bona entrada Laia!
La veritat és que m'ha sorprès la tàctica d'ensenyar d'aquest professor; em sembla una manera bastant bona per cridar l'atenció dels alumnes cap a l'aprenentatge del llatí.

Com bé diu la Maria, fa vergonya el que fan els més poderosos... deixant la salut com a segon plat (o ni tan sols això), donant-li tanta importància als diners i oblidant-se del que realment és important.

Per altra banda, és dur saber que d'aquests tipus d'empreses n'hi ha un munt! Vivim en un món on majoritàriament a la gent el que els importa són els diners, quan no hauria de ser així. Desgraciadament hem fet que els diners aconsegueixen un paper molt important a la nostra societat... I és que, realment considero que tot això és degut a que nosaltres tampoc es que fem gaire al respecte, ens queixem però al cap i a la fi ens acabem acostumant, ens conformem, i això fa que la gent "poderosa" aconsegueixen al cap i a la fi fer el que volen.

Respecte al nom de l'empresa, em sorprèn que mostrin cap al públic el que fan realment, ja que crec jo que al posar-li aquest títol, indirectament ens instrueixen la seva intenció, tot i que també s'ha de dir que la majoria de la població si llegim això a simple vista desconeixem el significat.

Adrià Sanchez ha dit...

És insoportable que avui en dia passi això, és inacceptable que s'aprofitin d'aquesta manera tan fastigosa i avui en dia que es pitjor on hi ha persones que pateixen per les seves vivendes, per si arribara el sou de mes i diferents coses de la vida cotidiana. M'ha semblat injust que hi hagi persones així en aquet món que intenten extreure diners de les persones més febles. M'ha interessat molt la teva entrada penso que és molt bona idea donar a conèixer el problema que està passant avui en dia en el món.

Paula Campelo ha dit...

Una entrada molt interessant Laia!!

Com tots sabem, hi ha molts professors que no es treballen gaire la seva feina, ja que l'única cosa que els hi interessa és guanyar els seus diners a finals de mes i amb això ja són feliços, deixant de banda l'aprenentatge dels alumnes. Per aquesta raó, crec que sempre està bé veure algun exemple de professor com aquest que fa servir mètodes diferents per captar l'atenció de l'alumnat.

Sabent com estan les coses avui en dia és fàcil imaginar-se el que poden arribar a fer algunes persones que tenen poder sobre les altres, ja que hi ha gent molt egocentrista que només pensa en els diners i en el seu propi bé. El cas que es tracta en aquesta entrada és un molt bon exemple, tenint en compte que ens mostra com aquesta situació fa que la gent arribi al límit de atorgar-li més importància als diners que a la pròpia salut de la població. Realment crec que si aquesta gent es veiés amb els meus ulls, els hi canviaria molt el concepte de les coses que estan fent.

Sincerament, crec que les persones que són d'una baixa classe social i que creuen que no es poden defensar envers el que passa, haurien de revolucionar-se i fer alguna cosa al respecte, ja que si ells no canvien les coses ningú ho farà res per a que millori, tenint en compte que això va en el seu benefici personal.

Molt bona entrada Laia, dóna molt a reflexionar sobre com poden arribar a comportar-se les persones en aquest tipus de situacions!

Martina Maldonado ha dit...

Bé, com ha dit la Maria no es parla gaire sobre aquest tema en les entrades que podem veure en el nostre dia a dia, i m'agrada molt que hagis fet una.
El tema em sembla molt interessant ja que si no fos per aquesta entrada jo no m'hauria assabentat del que passa en el món de la sanitat. Trobo molt injust el que estan fent ja que la sanitat és uns dels punts claus per una societat, i que es facin aquestes coses significa que no la tenim ben controlada.
A més a més m'he quedat molt sorpresa quan has dit que el nom d'aquesta empresa vol dir "Apoderar-se"... Crec que s'hauria de fer alguna cosa per aturar aquest robo de diners...
Molt bona entrada Laia!

Unknown ha dit...

MOlt bona entrada Laia!

Al començament m'ha sorprès molt el tema que tractàves ja que no es gaire normal veure aquests tipus de temes en les esntrades d'aquest bolg. Gràcies a la teva entrada he entès millor tot el que està passant avui en dia a la societat.

No és gens normal que la gent prefereixi els diners abans que la salut del poble, ja que no hauria de ser així.

Una de les coses que més m'ha sorprès com ha dit l'Angi és que aquesta empresa digui obertament el que fa sense preocupar-se de res.

Crec que la gent que és afectada per tot això s'hauria de revelar en contra o almenys fer alguna cosa al respecte ja que això no pot continuar així.

Carla Espinosa ha dit...

M'ha sorprès molt aquesta entrada, ja que mai es parla sobre aquests temes en el blog, i realment són molt útils per tal de saber com esta el món avui en dia.
Com han dit, aquesta empresa no té vergonya, ja que a part de fer tot el que fan, ho anuncien amb el seu nom i això no es gaire normal, penso jo.

Bona entrada Laia!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts