ARMADURA ROMANA

L'armadura és una vestimenta que és formada per diferents peces que sovint eren metàl·liques  però també podien ser d'altres materials com el cuir ja que eren molt resistents, que eren utilitzades, com tots sabem, en les diferents guerres a les que assistien.
Bàsicament eren compostes per dues peces en concret, la cuirassa creada per protegir el tors, i l'altre per cobrir l'esquena.

Cuirassa
Cuirassal

L'armadura és originaria de l'època egípcia, on l'armadura constava d'un cas, una cuirassa però en aquest cas de tela forta o fins i tot amb algunes parts del cos al descobert o d'altres amb plaques metàl·liques.

Més tard, els grecs també van adoptar aquest costum però utilitzaven un altre tipus de vestimenta. Portaven una  cuirassa composta tant per cuir com per peces metàl·liques però a més d'això també duien una túnica bastant curta acabada amb plecs simètrics o per altre banda també podien arribar a utilitzar com els romans una peça de cuir per l'esquena i una altre per el pit unides amb tires metàl·liques. 
Les cames també les protegien amb cnèmides o canelleres; Les cnèmides eren unes peces que normalment eren de bronze i eren destinades a la protecció de la tíbia.

cnèmida


Ara ens introduïrem més concretament en els romans.

En el cas dels romans utilitzaven com a casc la gálea o també cascos de cuir acompanyada per la cuirassa feta per petites plaques de metall per a protegir tot el tronc, però la utilització del casc de cuir va canviar amb la conquesta de Gàl·lies que van adoptar el casc de metall (casais)

Armadura romana
Però l'armadura podia variar segons els exèrcits, es a dir, per exemple els veles, que era una de les unitats de l'exèrcit romà que pertanyia a la infanteria lleugera, portaven resguards metàl·lics o de bronze concretament a la cama esquerra, en canvi, en el cas dels hastati, un altre de les unitats de l'exèrcit els quals anaven armats amb llances la portaven al cantó dret.
Els llegionaris duien protecció d'una cuirassa però en aquest cas flexible acompanyada de tires d'acer.

A continuació afegiré un enllaç d'un vídeo on ens expliquen alguns tipus d'armadures molt ben conservades:


Carla Espinosa
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Quina mà d'informació sobre les armadures i en general sobre la vestimenta d'atac i defensa de les guerres...

Dóna la impressió, pel que expliques, que portaven molt pes, tot i que les coses van anar canviant i van començar a utilitzar més el cuir.

Es curiós veure com han canviat els "uniformes" de guerra, ja que comparats amb la roba militar que porten els exèrcits actuals, fins i tot, a primera vista, semblaven més luxoses les peces de roba, el casc... dels romans, que els d'ara.

Una entrada molt complerta! Felicitats Carla!
Unknown ha dit…
Quina mà d'informació sobre les armadures i en general sobre la vestimenta d'atac i defensa de les guerres...

Dóna la impressió, pel que expliques, que portaven molt pes, tot i que les coses van anar canviant i van començar a utilitzar més el cuir.

Es curiós veure com han canviat els "uniformes" de guerra, ja que comparats amb la roba militar que porten els exèrcits actuals, fins i tot, a primera vista, semblaven més luxoses les peces de roba, el casc... dels romans, que els d'ara.

Una entrada molt complerta! Felicitats Carla!
Paula Campelo ha dit…
Segur que tots hem vist moltes pel·lícules en les que apareixen els romans amb aquestes grans armadures que portaven en el moment dels combats. Jo, personalment, m'he preguntat moltes vegades com seria portar una armadura com aquestes, ja que vista des de fora sembla molt senzilla, però realment la persona que la portava posada havia de suportar un gran pes a l'hora de lluitar.

Les coses canvien amb el pas del temps, i en el cas de les armadures són molt evidents els canvis que s'han produït. Si avui en dia veiem a algun membre de l'exèrcit amb una armadura com aquesta segur que tots ens quedaríem bocabadats, ja que és una cosa que relacionem molt amb els romans i no amb com van les coses en l'actualitat. Avui en dia, els membres de l'exèrcit no els hi fa falta portar armadures com les d'aquelles èpoques pel simple fet que els soldats no s'enfronten cos a cos amb una espasa com abans, sinó que utilitzen armes de fos principalment i l'armadura no serviria de res, només faria que anessin més lents i portessin un pes innecessari.

Una entrada molt interessant Carla!!!
Martina Maldonado ha dit…
Ja havia escoltat que el cuir era un material molt important per aquella època ja que és una pell molt resistent i dura que es podia aconseguir d'una manera molt senzilla i barata; però mai m'hauria imaginat que s'utilitzava per la producció d'armadures! M'he sorprès molt al llegir-ho, crec que per lluitar no és un material molt apropiat ja que amb un poc de força es pot travessar i ferir a la persona.
Crec que el canvi del casc de cuir al casc de metall va ser un gran salt ja que d'aquesta forma van haver-hi molts menys morts en les guerres i batalles.
Personalment crec que les armadures dels romans eren millors que les dels grecs ja que estaven fetes totes de metall i sobretot estaven molt ben elaborades.
Finalment volia dir que el vídeo ha estat molt interessant per complementar l'informació de l'entrada.
Bona entrada Carla!!
Unknown ha dit…
La veritat és que les armadures surten a moltes películes sobre els grecs i els romans ja que en aquella èpocaeren molt importants com tu has dit a l'entrada.
Es nota molt la diferència de com han canviat el trajes de la guerra d'abans fis als actuals.
Penso que les armadures romanes eren millors que les gregues ja que eren més fortes i reesistents.
El vídeo ajuda molt ha entendre segonsquines coses i també complementa la informació de l'entrada.

Molt bona entrada Carla!
Unknown ha dit…
Molt interessant l'entrada Carla.

Per començar, he de dir que desconeixia els materials dels que es feia aquest tipus de vestimenta tot i que més o menys ja m'ho esperava.

Opino el mateix que tots els meus companys i considero que l'armadura romana era molt més resistent que la dels grecs. Gràcies a això l'exèrcit romà va aconseguir suportar molt més les lluites i fer-se més gran.

Com bé diu la Martina, el fet de canviar el cuir pel de metall va ser molt bona idea ja que així es podien protegir molt més.

Per una banda, he de dir que no tenia ni idea que segons els exèrcit l'armadura variava.

Respecte al vídeo, he de dir que bona tria! Ens fa veure molt bé la resistència d'aquestes armadures ja que encara es conserven en els nostres dies.

Pel que fa a l'actualitat, comparteixo la meva opinió amb la Paula ja que considero que avui dia l'armadura ha perdut molta importància; la tecnologia ha avançat moltíssim, avui dia guanya qui té una arma molt més potent. Com ella diu els soldats no s'han d'enfrontar cos a cos i lluitar amb una espasa.
Laia Fernández ha dit…
Debia ser molt incòmode havr de lluitar amb tan pes a sobre. És interessant tots els materials que s'hi utilitzen. Pel fet de que depenent de l'excèrcit canviés l'armadura, fa que potser no haguem pogut descobrir tot el que s'arribava a utilitzar pel bé de les guerres. bona entrada
Adrià Sanchez ha dit…
Crec que és una de les vestimentes més incòmodes que havien de portar els romans en aquella època, però tot i axií era el que els ajudava a lluitar i protegir-se contra els atacs d'altres soldats, m'ha semblat molt curiós i diferent que després de que els soldats romans ho van fer servir també ho van decidir utilitzar els soldats grecs, almenys així estaven en igualtats de condicions. El que també m'ha agradat és la idea que tenien els soldats i els exercits de decorar les armadures per tal de anar a la vegada protegits però sempre amb clase.

Molt bona entrada Carla, m'ha semblat molt divertit llegir sobre les armadures i les seves històries!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES