3 d’octubre del 2012

ELS SÍMBOLS DE L'IMPERI ROMÀ

Com sabem, cada país o estat té els seus símbols nacionals. L'imperi romà també en tenia, tot i que no són allò més conegut d'aquest.




Us sona la bandera de dalt? És la de l'imperi romà, amb l'àguila imperial que simbolitza el poder de l'imperi. Les sigles SPQR signifiquen Senatus Populusque Romanus, que vol dir "el Senat i el poble romà". I la imatge de sota és l'escut de l'antic imperi romà, amb una corona de llorer al voltant de les sigles, l'objecte que es feia servir per coronar poetes, artistes i savis i així mostrar el seu honor. 

També era usada tradicionalment per als triomfs romans, en què es coronava els generals victoriosos. El domini de Roma pel continent Europeu i el Nord d'Àfrica es va dividir en dues parts: l'imperi d'occident i el d'orient o imperi bizantí.Cada un també tenia símbols propis.

L'imperi romà d'Occident va ser el de la zona on nosaltres vivim i que va influir més directament les nostres cultures, les dels països de l'oest d'Europa. Va néixer l'any 27 aC. i es va dissoldre el 476 dC, juntament amb l'esfondrament de l'Imperi Romà en general.

El territori de l'Imperi Romà d'Occident
I la seva bandera

L'imperi romà d'orient,anomenat Bizantí des del segle XVIII pels il·lustrats, tenia la capital a la ciutat de Constantinoble i els seus símbols eren aquests:
Una imatge on podem veure l'evolució territorial de l'Imperi

 
La bandera de Bisanci









































L'escut de Bizanci
















Finalment cal dir que aquests símbols, sobretot l'àguila, i el tipus d'estètica romana de decorar grandiloqüentment els edificis van ser adoptats més tard pels feixismes diversos que han sortit a Europa (el fascio que adoptà Mussolini imitava les fasces de l'Imperi Romà, com també la Falange espanyola, i Franco van posar a la bandera per simbolitzar l'etapa de dictadura espanyola). Hitler també va utilitzar l'àliga i la construcció d'edificis i escultures d'estètica romana, però no en posarem cap imatge per no glorificar ni homenatjar aquells moviments.

Què us semblen aquests símbols? Els havíeu vist mai?

Martí Guallar
2n Batx

12 comentaris:

Brian V. ha dit...

Mai m'havia preguntat com era la bandera romana, es bastant interessant mai havia vist aquest símbols.

Carla Espinosa ha dit...

La veritat es que no tenia ni idea de que aquests imperis haguessin tingut una bandera, i els seus propis
símbols.
La imatge en la que es pot veure l'expansió de l'Imperi és molt clara i serveix bastant per a fer-nos una idea de com va arribar a ser l'Imperi de gran.

Unknown ha dit...

molt interessant! Mai m'havia parat a pensar que la bandera romana tingués tants significats, i que l'imperi romà fos tant gran :)

Maria Guallar ha dit...

La veritat és que no em sonaven gaire les banderes de l'Imperi, però recordo haver vist més d'un cop la de l'Imperi Romà d'Occident i em sonava molt la de Bisanci. M'ha semblat molt interessant.

Paula Campelo ha dit...

Després d'haver llegit aquesta entrada m'he quedat molt sorpresa, ja que mai m'havia parat a pensar com era la bandera de l'Impèri romà i molt menys que tingues tants significats.

També m'ha semblat molt interessant la imatge que ens mostra com es va expandir aquest imperti, tenint en compte que és molt més fàcil imaginar-nos la seva grandària amb una imatge que ens mostri tot el territori que abarca que amb un text que ens digui un per un els territoris que ocupava.

Sandra García ha dit...

Mai m'havia parat a pensar com eren les banderes del romans, i si hi tenien.
Molt interessant la manera que tenien de fer-les possant en elles objectes que feien servir com la corona de llorer.

Bona entrada!!

Unknown ha dit...

La veritat és que mai havia vist la bandera de l'imperi romà, però sense veure-la ja m'imaginava que portaria una corona de llorer distingida en algun lloc de la bandera, no hi podia faltar! Té un aspecte majestuós i elegant, sobretot per la presència de l'àguila imperial.
D'altre banda, observant l'escut de Bizanci, m'ha sorprès veure alguns dels símbols que posteriorment van ser utilitzats pels feixismes varis localitzats a Europa.

Bona entrada, molt interessant!






Laia Fernández ha dit...

No havia vist mai cap d'aquestes imatges. Tot i que, em sembla que si que havia vist alguna vegada L'escut de Bizanci; o la semblança que s'ha comentat aquí amb el tema de Franco, Hitler i Mussolini. bona entrada!!

Yasmina Ketami ha dit...

Sempre he relacionat la corona aquella amb el món Romà. Però no sabia que s'utilitzava també a la bandera.
N'hi han moltes banderes i els seus tipos però sempre surt un ocell.
Molt bona entrada Martí, sempre busques coses sorprenents, moolt bona entrada.

Eulàlia Tarragó ha dit...

Alguns d'aquests símbols no els havia vist mai, com per exemple: la bandera de Bisanci. També es cert, que mai m'havia parat a pensar en els escuts i les banderes de l'imperi roma.
Trobo bastant curiós el fet que Mussolini, Franco i Hitler "copiessin" d'alguna manera, algun d'aquests símbols de l'escut Bizanci.

Bona entrada Martí!

Unknown ha dit...

Coneixia molts d'aquest símbols,excepte el de l'Imperi bízanti que no havia escoltat parlar mai.Una curiositat és que la majoria de símbols portam l'àguila.
Molt bona entrada.
Felicitats.

Unknown ha dit...

Coneixia alguns símbols de l'imperi romà però no m'hauria imaginat mai que ni haguessin tants com has posat a la teva entrada també m'he fixat que la majoria de símbols que provenen de l'imperi romà porten l'àligua en algun lloc.

Molt bona entrada.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts