1 d’octubre del 2012

EL CAMP DE LES LLOSES


No sabeu què fer un diumenge, esteu molt avorrits davant de la televisió, i farts de fer treball de Recerca? Doncs visiteu el jaciment romà de Tona!


El Camp de les Lloses és un jaciment romà que es troba dins el municipi de Tona. Pertany al segle II a.C, durant l'època de la República Romana. Són les restes d'un assentament militar, anomenat vicus. Ho han sabut gràcies a l'urbanisme propi dels territoris militars i les eines relacionades amb l'exèrcit romà. Les restes mostren que aquell territori va ser ocupat des del 120 a.C., fins el 80 a.C., quan es va produir un abandonament sobtat del territori, encara no saben el perquè.

Han trobat quatre edificis diferents, els quals els han batejat amb les quatre primeres lletres diferents. Són edificis destinats per coses vàries i d'èpoques diferents. A més, també han trobat cinc enterraments infantils.



A aquest jaciment s'hi pot anar o bé amb tren, amb la R3, que passa per La Garriga, amb els busos Sagalés, que també passen per La Garriga, o amb vehicle propi, per la carretera C-17. Les visites guiades es realitzen de dimarts a diumenge, de 10h a 14h, durant els mesos de Juliol, Agost, Setembre i Octubre.

Aquí us deixo un vídeo del programa de TV3 "Divendres", on apareix aquest jaciment. Espero que us agradi.




Aquest any, tot i que som més grans, i ja ens estem preparant per la Selectivitat (i tot això...) els de Segon de Batxillerat no volem renunciar a aquell munt de propostes i objectius que vam marcant-nos l'any passat, i us vam anar explicant en diverses entrades.

Cal confessar-vos que gairebé no en vam poder acomplir cap, tot i que els que vam acomplir sí que van ser ben divertits (com anar a la Vil·la Romana, fer un pica pica a classe, i intentar fer un mite sobre Bob Esponja... que finalment vam abandonar per la seva dificultat, i perquè ens faltaven hores!) Per això, avui us mostrem el Camp de les Lloses, a Tona, podria ser una possible sortida allà, o si més no, s'hi pot anar amb els amics o la família.

Hi heu anat mai? Teniu ganes d'anar-hi? 
Què en penseu sobre l'existència i la conservació de jaciments encara ara a Catalunya?
Heu visitat mai algun altre jaciment? 

Anna Solà
2n Batx

16 comentaris:

Laia Fernández ha dit...

Quan van ser trobats aquests jaciments? Pequè tot i ser un poble d'aquí al costat no n'havia escoltat mai a parlar. Per les imatges publicades, sembla bastant gran.
Estic totalment d'acord amb tu: hem d'anar allà a fer una sortida!!!
bona entrada!

Unknown ha dit...

No sabia pas que hi haugessin restes a Tona. Estaria molt bé anar-hi, i segur que trobem moltíssims altres llocs per anar, que per sort, els jaciments romans estàn per tot arreu!!

Bona entrada!

Llúcia Gómez ha dit...

No sabia res de que a Tona hi haguessin uns jaciments com aquests. Pot ser que algun dia m'animi i faci alguna visiteta.. La veritat es que és una sort que a Catalunya tinguem tantes restes de romans, i d'aquesta manera poder-los estudiar millor.

Gracies per la infirmació, bona entrada!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada, la informació que aporta el vídeo m'ha semblat bastant interessant.
Pel que veig a tot arreu hi ha restes romanes! Mai havia sentit parlar d'aquests jaciments però estaria bé anar a visitar-los, ja fos amb l'institut o amb la família!

Cristian Martinez ha dit...

Bona entrada, és increïble la historia que ens envolta. No sabia que a Tona hi havia un assentament militar, a de més aixo estava enterrat allà des de fa més de 2000 anys. Esperem que ens donin les respostes del fet de l'abandonament...

Maria Guallar ha dit...

No havia sentit mai que hi haguessin jaciments a Tona, i menys que fossin tant antics. És impresionant cuantes coses apassionants que no coneixem a la nostra terra. És un molt bon lloc per anar-hi en una sortida.

Unknown ha dit...

Bona entrada, havia sentit a parlar d'aquets jaciments de Tona però mai els havia vist n'hi m'hauria imaginat que fossin tan grans. Pot ser un bon lloc per fer-hi una sortida.

Irene Sánchez ha dit...

No tenía ni idea d'aquest jaciments a Tona. La veritat es que hi tenim restes romanes per tot arreu a Catalunya, i és una sort. Estaría bé fer alguna excursió aqui o cualsevol jaciment.
Felicitats Anna :)

Carla Espinosa ha dit...

Mai havia sentit a parlar de l'existència de restes d'un jaciment, que antigament va ser un assentament militar.
És sorprenent que pugin esbrinar coses com els anys en que va ser ocupat, quin lloc era, es a dir, a que estava destinat.
El vídeo que has afegit és molt interessant, molt bona entrada(:

Paula Campelo ha dit...

La veritat es que havia sentit a parlar sobre molts jaciments que es troben pels nostres voltants, però mai havia sentit a parlar sobre els jaciments trobats a Tona.

Com posa a l'entrada, les restes que s'han trobat en aquest jaciment pertanyen a diferents èpoques, i aquest aspecte em sembla molt interessant.

Em sembla una gran idea anar-lo a visitar algun dia amb els companys de classe per aprendre'n una mica més sobre aquest tema, ja que crec que podem treure molt bon profit d'aquesta experiència.

Et felicito Anna! Una entrada molt interessant.

Anna Solà ha dit...

Moltes gràcies per les felicitacions! Però encara no és el meu aniversari ;) :)

Unknown ha dit...

Ostres! Doncs jo vaig un dia cada setmana a Tona i no ho sabia, que hi haguessin jaciments romans! Els tonenc i les tonenques poden xulejar de tenir un monument histyòric al seu poble, però de fet tot Catalunya n'està ple!! Gràcies per la info, potser un dia buscaré el jaciment, per exemple avui que hi vaig! :D

Cuquitus24 ha dit...

jajhahajjahajhajahajhajhajahjahajhajhajahjahajhajahajajahjahajhajahajhajahjahajhajahajahjah! Bona aquesta Anna!
Resulta curiós estar tan a prop de Tona i no conèixer aquest jaciment.
Per què marxar tan lluny per veure jaciment i patrimoni històric, quan en tenim al costat de casa?
Enhorabona Anna! Merci per deixar-me a conèixer nous secrets de la meva estimada pàtria!

Yasmina Ketami ha dit...

Ahahahaha ai Arnau!
Molt bona entrada Montse, no sabia que aqui tan a Prop, a Tona. Donç sembla molt bona idea això de visitar restes.
Com diu el Martí Catalunya n'està plenes de restes Romanes.
Bona entrada Anna i sort amb el treball de Recerca!

Martina Maldonado ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Martina Maldonado ha dit...

No sabia que havien aquests jaciment a Tona, però em sembla molt bona l'idea de fer una excursió per allà ja que sempre està bé conèixer els llocs que guarden l'història romana, i sobretot si tenim una gran facilitat per arribar-hi.
Molt bona entrada Anna!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts