5 de febrer del 2012

LA DONA ROMANA

La societat romana era patriarcal i això donava lloc a que les dones de l'Antiga Roma no podien emancipar-se en cap moment de la seva vida. Durant la seva infància i fins el dia del seu casament estaven sota l'autoritat d'un parent baró proper. 


Quan es casaven deixaven de formar part de la seva família natural, passaven a formar part de la família del marit i obtenien la classe social del seu espòs. Si el marit moria un tutor, normalment un familiar o un home escollit per ella, passava a tenir l'autoritat sobre la dona igual que la que tenia amb la seva filla. El fet de tenir un tutor els hi garantia una gran llibertat.


Un grup de dones reunides

La dona que havia nascut lliure manava a casa sobre els fills, els esclaus i se li tenia un gran respecte. També supervisava l'educació dels seus fills i no podia sortir de casa sempre que volgués. Habitualment aconsellava al seu marit en els negocis i la política.

Al mateix temps, les dones no podien tenir cap càrrec polític, ni votar, no podien formar part de l'exèrcit, ni tenir negocis, ni propietats, etc.
Les dones llibertes, o esclaves alliberades, es podien casar amb una persona de qualsevol classe social menys les dues més altes.


Dona preparant un perfum


Hi ha una hipotèsi que diu que el nom de la dona era secret que només el sabia la seva família i només el podien pronunciar ells perquè es creia que el nom anava lligat amb el propi cos i que pronunciar-lo equivaldria a un contacte físic.
Les feines femenines eren manuals i sobretot treballaven amb coses de vestir i d'estètica.

Les dones esclaves estaven sota l'autoritat d'un baró i tenien prohibit el casament.

Les dones de l'Antiga Roma estaven més privades que avui en dia però en certs aspectes estaven una mica respectades.



Clara Escarrabill
4t ESO

10 comentaris:

Albert Mustarós ha dit...

Per desgracia a dia d'avui encara hi han dones que viuen així.

Yasmina Mesa ha dit...

ja sabia que les dones no tenien gaires drets, però no sabia això del nom, que si deien el nom d'una dona amb algú que no era marit o fill, és a dir, de la família, era un contacte físic.

Yasmina Mesa ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Cristina Sandoval ha dit...

Durant la história no s'ha contat molt amb les dones i s'han utilitzat com objectes, una cosa que hem sembla bastant injusta ja que som humanes tal i com els homes i haurien de tractar-nos com iguals. Sort que en l'actualitat ja es fa practicament. Molt bona l'entrada.

Fatima El Attar ha dit...

Es molt injust fer això a les dones! Tots som humans i tots som iguals, no està bé tractar a una persona millor que l'altre només perquè sigui d'un altre gènere! En aquest món tots hauríem de tenir els mateixos drets!!

Unknown ha dit...

Al llarg de la història sempre s'han donat casos de discriminació de la dona, i com tu ens mostres ja des de l'època dels antics romans, però per sort durant els últims segles s'han començat a aconseguir millores. Però per desgràcia encara hi ha casos molt immorals contra la dona, sobretot en altres països, a part dels tradicionalismes que la dona ha estat sempre la que treballa a casa, etc.
Concretament Lucrècia va ser violada pel darrer rei de Roma Tarquini el Superb, per la qual cosa va ser expulsat el 509 a.C. i així va acabar la Monarquia romana.

Carla Solà ha dit...

Realment això és un tema que a mi, personalment, em fa moltíssima pena, pel fet de que les dones no som ni inferiors ni superiors que els homes, penso que això, que s'ha de dir que en algunes cultures encara segueix igual i en la nostra hi ha dones que encara es deixen dominar pels homes, és vergonyós.

Molt bona entrada, a més a més com la Yasmina, dir que no era conscient de que tampoc es pogués ni pronunciar el nom de la figura femenina.

Enhorabona de debó! :)

Carla Moreno Corral ha dit...

Jo creec que les donas podrian tractarlas amb una mica mes de igualtat en aquella epoca ja que nosaltres no som menys que els homes ni mes ni meny perque creec que les dones em lluitat mes que ells sensa cuntar que han anat a la gerra.

Fatima El Attar ha dit...

Home, la veritat es que encara hi ha dones que viuen així, però es que això és molt injust per part de la dona! Però sort que avui ja no n'hi ha tantes dones així! Molt Bona l'entrada!!:D

Josep Garcia ha dit...

empre he conegut la situació en que antigament les dones han viscut amb inferioritat davant un home, no em puc arribar a imaginar la impotència que una dona podria sentir davant un home. El que més cruel em sembla es que ara amb la societat que vivim hi hagin dones que tan sols se les utilitzen com a uns simples objectes...

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts