17 de febrer del 2010

ESCULAPI




Dos cursos enrere vàrem anar al Museu Arqueològic de Catalunya a veure l'exposició amb motiu de la restauració de l'estàtua d'Esculapi, i el seu retorn a Empúries. Hi veureu alumnes que ja no són a l'institut, però a alguns els reconeixereu.


També podeu mirar aquest vídeo:



Expliqueu qui era Esculapi i amb quins altres noms se'l coneix.


13 comentaris:

Jony ha dit...

Els videos estan molt bé!
Esculapi va ser el fill d'Apo·lo i de Coronis i casat amb Epíone.
En grec se'l conéix com Asclepi o Asklepios i en llatí Aexculapius.

Aquest es el seu mite versat segons Homer:
Quan Coronis estava embarassada d'Apol·lo, s'enamorà d'Ischys, un arcadi, i Apol·lo informat d'això per un corb, que havia enviat per a vigilar-la, o, segons Píndar, pels seus propis poders profètics, envià a la seva germana Artemis per matar Coronis. Artemis destruí a Coronis a casa seva a Lacercia a Tessàlia a la riba del llac Baebia. D'acord a Ovidi i Higini fou el mateix Apol·lo qui matà Coronis i Ischis (el seu amant arcadi). Quan el cos de Coronis anava a ser incinerat, Apol·lo, o Hermes segons Pausànias, salvà Asclepi de les flames i el portà a Quiró el qual instruí al noi en l'art de la curació i la caça. (Pind. Pyth. III, 1 ¬c; Apollod. iii, 10 3; Paus. l. c.). D'acord a aquestes tradicions Asclepi nasqué a Tricca a la Tessàlia (Estrabó, XIV, p.647) i altres exposen que nasqué en el decurs d'una expedició conduida pel seu pare Flègies al Peloponès al territori d'Epidaure i que l'exposà al mont Titteion, antigament anomenant Myrtion. Allí fou alletat per una cabra i vigilat per un gos fins que el trobà el pastor Aresthanas que el trobà envoltat d'un halo brillant. (Paus. viii, 25 6). Ja de gran diverses tradicions locals esmenten a Asclepi capaç de curar els malalts, sinó també de ser capaç de reviure els morts. La forma en que Asclepi adquirí aquest don són dues. Apol·lodor (l.c.) diu que rebé d'Atena la sang de la Gorgona i la sang de les venes del cantó esquerre de la mateixa Atena posseïa la capacitat de restaurar la vida als morts. L'altra tradició explica que un cop estava a casa de Glauc a qui havia de curar. Mentre meditava com fer-ho aparegué una serp que s'enroscà sobre el seu bastó i el matà. Una altra serp aparegué tot seguit duent unes herbes a la boca amb les que el revisqué. A partir de llavors Asclepi feu servir la mateixa herba per reviure els morts. (Hygin. Poet. Astr. ii 14). Diverses persones sobre les que es creu que Asclepi havia reviscut es mencionen a l'Escolàstica de Píndar (Pyth. ii. 96) i per Apol·lodor (L.c.) Quan estava exercint aquest art sobre Glauc, Zeus el fulminà amb un llamp per tal d'evitar que els homes escapessin de la mort. (Apollod. iii. 10. 4) o d'acord a altres perquè Plutó es queixà que disminuïa massa el nombre de morts. (Diod. iv. 71; comp. Schol. ad Pind. Pyth. iii. 102) Però a petició d'Apol·lo, Zeus col·locà a Asclepi entre els estels (Hygin. Poet. Astr. ii 14). També es diu que Asclepi formà part de l'expedició dels argonautes i de la cacera del senglar de Calidó.

mireia ha dit...

Quin mite més llarg, està bé que anessiu a veure la restauració de l'estatua d'Escolapi, nosaltres en canvi anem a veure obres de teatre i les estudiem a classe :)
Aquest any per exemple, anirem a veure una tragedia!

Elena ha dit...

El mite és bastant interessant i el vídeo està molt ben fet!!
Bastant interessant l'exposició que vau anar a veure!
Adeu!

Aina ha dit...

Està molt bé l'informació. És molt interessant el mite.

Ave!

Andrea Padilla ha dit...

Auqest informació està molt bé, l'any passat vàrem veure un documental de TV3 on parlaven d'ell.:)

Judith ha dit...

Esculapi va ser el fill d'Apo·lo i de Coronis i estava casat amb Epíone.
En grec se'l conéix com Asclepi o Asklepios i en llatí Aexculapius.
Crec que és un mite força interessant i que a més a més podriem anar a vistar el museu d'arqueologia per veure la figura d'Escolapi

abigail ha dit...

Aquest mite esta molt ben, nosaltre anirem a veure una tragedia.
En tot cas m'agradat el video :)

abigail ha dit...

Aquest mite esta molt ben, nosaltre anirem a veure una tragedia.
En tot cas m'agradat el video :)

Elena ha dit...

Esculapi va ser el fill d'Apo·lo i de Coronis i es va casar amb Epíone.
M'agrdat molt el video, fotos molt maques sobretot la de le sabtes d'un roma.

Albert ha dit...

És molt interessant el mite i crec que és una informació molt interessant.

Anònim ha dit...

esta molt be i es interesant aquest video t'ensenya molt de manera divertida, entretinguda i ràpida!!
Les fotos estàn molt bé:)

Max i Júlia

oriol ha dit...

Ha estat molt bé el video. Esculapi es fill d' Apol·lo i Coronis.
ha estat molt bé en general.

claudia ha dit...

M'agraden les imatges que apareixen i si no u dic malament diria que Esculapi es fill d'Apol·lo i de Coronis!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts