2 de novembre del 2009

TROBEN SIS ESQUELETS ROMANS I LES CLAUS DE LES TOMBES DE FUSTA A TARRAGONA

En un terreny de dos metres d’amplada, localitzat en el pati del Col·legi Sagrat Cor, a Tàrraco, on es troba un pavelló d’esports, s’ha trobat esquelets de sis persones inhumades i les centres d’altres incinerades dels segles II i III.

Han aparegut un conjunt de càmeres funeràries que donen importància al jaciment, ja que es conserven pintures i diversos elements funeraris.

Aquesta zona on es troba l’enterrament, està situada a pocs metres del carrer Sant Antoni Maria Claret i de l’avinguda Marquès de Montoliu.

César Pociña, que és el director de l’excavació i arqueòleg de l’empresa Codex, va informar al diari que ens trobem en alguna zona familiar que es trobaria molt a proa d’una via. Aquesta trobada permetrà avançar en la reconstrucció del pla urbà de Tarraco, ja que aquesta zona de la ciutat moderna no es caracteritza per la presència de restes romanes.

El fabricant de teules


En un d’aquests enterraments, s’ha trobat l’esquelet d’una persona, ja que en una teula es van trobar les dades de Lucius Hereni.

A las tombes, s’han trobat les restes de dos dones, una d’avançada edat, de nens i adults. A més, Pociña va trobar un esquelet d’un adolescent de 1.70 centímetres.

A més, aquest arqueòleg ha trobat dues fases en el jaciment: la més antiga detectada per cendres trobades per totes les incineracions que es van fer al segle II.

Juntament amb aquestes restes mortals, han trobat una làmpeda d’oli que conté una moneda, un llagrimal de vidre molt ben conservat, un anell d’una dona i una col·lecció de claus dels tombes de fusta on van ser enterrats els cadàvers. A més, han trobat un ganivet elaborat amb ossos.

ES FARÀ UNA EXPOSICIÓ

Joan Andreu Torras, que és el titular del Col·legi Sagrat Cor, va dir al diari que els treballs dels arqueòlegs no han afectat pas i per tant, el que es vol és que les obres avancin el màxim possible i així es pugui utilitzar la sala esportiva el pròxim mes de maig.

Torras va comentar que el centre s’havia plantejat a l’empresa Codex de fer una exposició al mateix col·legi amb les peces que s’han trobat a l’excavació i les fotografies que s’han fet.

A més, aquest jaciment ha servit per a que a les classes es parli dels diferents enterraments que es van posar en pràctica a Tarraco. El col·legi ha explicat als pares dels alumnes aquests descobriments que s’han dut a terme a sota terra del pavelló.

Elena Martínez

1r Batx

15 comentaris:

abigail ha dit...

Molt bé elena!:)
es una noticia fantastica.
trobo que està molt bé que trobem coses així per poder saber més coses encara de la humanitat, com ara: com es poden trobar més coses que no siguin els cadavers, s'hi han més cosses que ens pugui portar més enlla del que ens pot dir el cadaver.

Ivan ha dit...

Quin descobriment ! en aquests temps i ja hem vist diverses vegades que encara es troben restes romanes.

Gràcies Elena :)

Andrea Padilla ha dit...

Ostres!
Moltes gràcies Elena, és increible que després de tants anys seguim trobant restes tan antigues. Així podem saber molt més del nostre pasat.
Un petó:)

Albert ha dit...

uaa que fort !
Aixo es un gran descobriment!
Sembla mentida que avui en dia encara hi hagin escalets de gent romana!

mireia ha dit...

És molt fort que després de tants i tants anys es trobin restes que han estat sota terra durant molts anys. Encara no entenc com es pot conservar :S

Molt bona notícia Elena

Paueet ha dit...

Quina emoció! Deu ser satisfactori trobar una cosa tan important i tan interessant i que surti als diaris !

Aina ha dit...

Quina noticia més forta! Que guai que es trobin en el teu colegi uns cadavers d'una familia romana. És impresionant que es trobés tota una familia enterrada. Molt bona feina Elena!

Ave

Jessicaa ha dit...

Molt bona noticia
És molt interesant com fins ara,encara es troben restes,esquelets humans...que han estat durant tant de temps al terra.

Grácies Elena=)

Jony ha dit...

Gràcies per informar-nos Elena!

Es impressionant que es trobin restes i encara més cadàvers de romans del segle II I III.

l'avanç de l'arqueològia és excel·lent.

Gràcies Elena:)

Јυδιт* ha dit...

Molt bona resenya Elenaa!!

T'ho has treballat moltissim, com ha de ser =)
Gràcies per l'aportació de la noticia!

Arnal ha dit...

Molt bona Elena!!

Jo que em pensava que a Tarragona ja estava tot escabat, veig que anava ben errat! M'alegro de que encara en aquesta ciutat no estigui tot trobat.

Judith ha dit...

Hola

És una noticia que m'ha sorprès molt perquè la trobo molt interessant i a més a més el món de l'arqueologia es un dels oficis que més m'agraden potser en un futur no descarto aquest ofici però tot es veurà. Em sobten molt els llocs on es troben aquests cadavers i en els temps en els que els trobem tenint en compte que aquests cadvers porten milers d'anys sota el pavellò de l'escola.
A part crec que la proposta del director del pavellò esta molt bé, el que l'empresa ensenyi les restes dels cadvers als alumnes perquè poguin mostrar més interès en aquest món de l'arqueologia.

Gràcies
Un petonet

Elena ha dit...

Una de les coses que m'agradaria estudiar es l'arquelogia, em facina veure runes i cadavers i sever de quina epoca es.
Molt bona noticiaa :)

oriol ha dit...

Es sorprenent com després de segles, es poden conservar encara els esquelets les cendres y demés utensilis, deu ser molt emocionant que es trobin aquestes restes al teu cole!

Anònim ha dit...

Hvala za intiresny Blog

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts