EROS I PSIQUE

Eros, més conegut com a Cupido, era fill de la deessa de l'amor i la fertilitat Afrodita, i Mart, déu de la guerra. 

Psique, segons la mitologia, era una noia mortal i preciosa, la menor de les filles del rei d'Anatòlia. Era tant bella que els habitants del poble van deixar de banda a Venus per admirar-la. Ella, gelosa de l'atenció que Psique li havia robat, va enviar a el seu fill Eros per fer que amb una fletxa vella, fes que ella s'enamorés del ser més repulsiu que existís. Per sort o per desgràcia, Eros es va ferir accidentalment a ell mateix amb la fletxa, i va quedar perdudament enamorat de Psique. 

Per altra banda, el rei va anar a consultar l'Oracle de Delfos, ja que li preocupava que la seva filla més petita era la única que no es comprometia, i ell li va ordenar que la portes a un turó ple de roques, on es casaria amb un ésser monstruós. Psique va acceptar el seu destí, i entre plors va ser abandonada al turó. Adormida entre els rocs, Zèfir, déu del Vent de l'Oest la va trobar, i no la va deixar a la seva sort, sinó que la va traslladar amb una dolça brisa i la va portar a un jardí. En despertar, es va trobar en un palau on se la va rebre amb bons aliments, vestits i joies, però havia d'esperar a que arribes la nit per saber qui era l'home que li donava tantes atencions. A mitjanit, Psique dormia plàcidament al llit, i l'enamorat va aconseguir que ella l'estimés, sent atent i amable. No li va semblar un monstre, tenia una veu suau i agradable. Ell la tractaria com una reina, però a canvi ella no podria veure mai el seu rostre, si ho feia, ell desapareixeria per sempre. 

Psique obrint la porta del jardí de Cupido, John William Waterhouse

Els problemes van aparèixer quan les germanes de Psique, portades per la gelosia, li van fer despertar un munt de preguntes, intrigues i pors sobre l'anonimat del seu marit. Les germanes li van dir que a la nit tingues un ganivet i un llum a la mà per descobrir-lo i matar-lo, ja que segurament el motiu del seu anonimat era perquè en realitat es tractava d'un ésser monstruós. Psique, convençuda, va esperar que l'espòs s'adormís, i amb el llum va descobrir la cara desconeguda. Era Eros, l'home més bell que havia conegut. Ell, decebut, se'n va anar i va deixar la muller sola i més enamorada que mai. 

Amor y Psique, Jacopo Zucchi

El penediment de Psique, la va portar al temple d'Afrodita, mare d'Eros, per demanar-li ajuda. Ella li va posar tres proves que va superar amb facilitat, però la quarta, va tocar el punt feble de la noia: la curiositat. Afrodita li va encarregar que anés al regne dels morts a veure la deessa Persèfone, per poder aconseguir l'essència de la immortalitat. Persèfone li va donar l'essència en una caixa d'or, amb la condició de que no podia ser oberta. Psique va caure en la temptació i va obrir la caixa d'aurada, i va quedar adormida profundament. 

El Bes, Antonio Canova

Finalment, Eros, quan es va donar conta, despertà Psique amb un petó d'amor verdader, ja que ella li havia demostrat valentia i amor incondicional amb les proves que havia realitzat. Després Eros pujà a l'Olimp, on va demanar a Zeus que el deixés casar-se amb Psique tot i ella ser mortal. Zeus, commogut pel seu amor, va atorgar a Psique la immortalitat, i Eros i Psique van viure junts per sempre a l'Olimp.

L'Amour et Psyché, William Bouguereau




Amàlia García Pous
4t ESO

Comentaris

Arnau Giner ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interesant! aquesta historia exemplifica el concepte d'amor de Grècia, incondicional i molt semblant al del romaticisme.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)