MITE DE POSIDÓ I ATENA

A l'antiga Grècia hi havia el costum de nombrar les ciutats en honor als déus. I no només això, sinó que algunes vegades també es nombraven llocs segons mites, escenes mitològiques o altres personatges. 

En l'actualitat molts d'aquests noms s'han mantingut, com n'és el cas de la muntanya de Circe (anomenada així per la deessa/bruixa del mateix nom). De fet fins i tot es poden veure els rastres mitològics en el planeta Mart. El mateix planeta ja té el nom d'un déu, però a més a més el planeta té el que és considerada la muntanya més alta del sistema solar, que és anomenada Olympus Mons (en honor al lloc on residien els déus). 

Però i que feia que escollissin un nom o un altre? Cada lloc té la seva història, però probablement la més famosa de totes és la de l'anomenament de la ciutat d'Atenes.

Segons el mite tot va començar quan la ciutat va necessitar un patró de protecció. Els dos déus que es van oferir van ser Posidó i Atena, però no es podien decidir, així que per evitar una baralla entre ells, Zeus va decidir que fos el poble qui ho escollís. 

La disputa d'Atena i Posidó de René-Antoine Houasse (1696)

Per convèncer el poble, Posidó va fer arribar aigua del mar fins a la ciutat a través d'un riu, però això no va agradar a la població ja que l'aigua salada no els servia, sinó que més aviat els hi feia malbé les collites. Atena, seguida pel seu enginy, va decidir plantar la que seria la primera olivera de la ciutat, i tal i com ella esperava, el poble ho va agrair. 

Hi ha diferents versions de com van acabar les votacions, però n'hi ha una que diu que els homes van votar a Posidó i les dones a Atena. Així Atena va guanyar gràcies a les dones per un sol vot i es va convertir en la patrona de la ciutat que portaria el seu nom. 

Segons es diu, Posidó es va enfadar tant que va decidir castigar les dones per no haver-lo votat, i el càstig va ser que a partir d'aquell moment només els homes poguessin votar (explicant així en forma de mite perquè les dones no tenien permès votar). 


Lídia Poyato
4t ESO 

Comentaris

Anònim ha dit…
Voldria afegir que l'escena de la batalla entre els dos déus va ser representada en la part frontal del temple que es va dedicar a Atena. En aquest, es veu l'oliver al centre; amb Posidó i Atena a cada banda d'aquest.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES