20 de maig del 2021

EL MITE DE TESEU I EL MINOTAURE

Teseu va ser un rei i heroi fundador d'Atenes. Algunes tradicions deien que va ser fill de Posidó (déu del mar) i algunes altres deien que els seus pares eren Etra i Egeu. El minotaure era un monstre mitològic amb cap de toro i amb cos d'humà. A la història diu que va ser creat a través de la unió de la reina Pasífae i el toro blanc que va entregar Posidó al rei Minos. 

Pasífae i el toro blanc, de Fresco Romano

El mite comença a partir de que cada 4 anys, 7 atenesos lluitaven contra el minotaure. L'objectiu dels atenesos era sortir d'un laberint casi impossible de sortir-ne i si es trobaven amb el minotaure que estava tancat en ell, havien de lluitar contra ell. Teseu va anar en aquest laberint i va dir que la vela del seu vaixell seria blanca si aconseguia sortir viu, però en canvia si moria, que la vela seria negra. Abans de anar-hi, es va enamorar amb Ariadna, qui li va revelar els secrets de com escapar del laberint i li va donar una espasa. Un cop Teseu va entrar al laberint, va avançar fins trobar-se amb el minotaure, i amb la espasa li va tallar una banya al monstre i li va clavar fins matar-lo. 

Després, juntament amb Ariadna van marxar de Creta a refugiar-se d'una tempesta. Quan va acabar, Ariadna va desaparèixer i Teseu va tornar a casa sol, però com que tenia moltes ganes d'arribar, no es va enrecordar de canviar la vela, i quan el pare de Teseu va veure que venia el vaixell amb la vela negra, es va suïcidar. Teseu, que va caure en depressió, no va acceptar substituir el càrrec del seu pare i el va cedir a un amic, qui uns anys més tard va proclamar a Teseu el cap del seu exèrcit.

Teseu i el Minotaure, Antonio Canova


Pau Godó
1r batx

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona feina. Però deixa'm afegir que el minotaure era un monstre meitat home i meitat brau, que s'alimentava de carn humana. Per això el laberint del qual ningú va aconseguir sortir, perquè se'ls devorava, excepte Teseu, gràcies a l'ajuda d'Ariadna. També m'agradaria dir que el laberint es troba a l'illa de Creta.

Carlos Alberto Mireles ha dit...

Me gustaría agregar que el minotauro fue creado como castigo para
el rey Minos por no sacrificar el Toro Blanco de Creta a Poseidón e incluso tratar de engañarlo entregando otro toro.
https://www.tododedioses.com/Griegos/Minotauro.html

Anònim ha dit...

Molt interessant! Tinc un dubte, però: perquè van voler entrar dins el laberint? Hi havia alguna cosa important a dintre?

Anònim ha dit...

Una entrada molt nteressant.
Però tnc un dubte, com va morir el minotaure?

Anònim ha dit...

Molt interessant, deixem afegir que el laberint on vivia el minotaure va ser construït per Dèdal: un famós arquitecte que apareix en diversos mites.

Amy Serres ha dit...

Em sembla una història molt interessant. Encara no em queda clar, però, les circumstàncies del naixement del minotaure. Com és que la seva mare ve tenir un fill amb un bou?

Raquel Larrubia ha dit...

Molt dvertida l'entrada, però la meva pregunta, és..., com es va crear el minotaure, encara que que ves sigut amb la unió de la reina Pasífae?

Aina Garcia ha dit...

Una entrada molt interessant ! M'agradaria afegir que Adriana era princesa ja que era la filla de Pesífae i Minos i per tant mig germana del Minotaure. Tot i així quan veu a Teseu s'enamora perdudament d'ell i com tu has dit ajuda a Teseu a matar al seu mig germà Minotaure.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts