TIRÈSIAS

Tirèsias era un home cec, àmpliament conegut en la mitologia grega per el seu do d'endevinar. Es pot considerar un dels endevins més importants de la mitologia grega, juntament amb CalcasTot i així, no sempre va tenir el do de veure el futur, i abans d'això era un home ben normal.

Tirèsias apareix davant Odisseu durant el sacrifici, Heinrich Füssili, 1780-1785

MITE
Tirèsias, fill d'Everes i Cariclo, va néixer a Tebas. Un dia qualsevol, mentre caminava pel bosc, va trobar dues serps copulant, i les va colpejar amb el seu bastó de fusta, matant la femella. Com a conseqüència, els déus el van maleir i el van convertir en dona. 

Després, va continuar la seva vida amb normalitat, com a dona, i fins i tot va tenir una filla, Manto, que més tard va heretar el do de la profecia. Un dia, però,  quan ja portava vuit anys com a dona, es va tornar a trobar dues serps copulant i va actuar de la mateixa manera que l'última vegada, però aquest cop matant el mascle. Aleshores, la maledicció es va repetir i es va transformar en home un altre cop. 

Tirèsias colpejant les serps, Johann Ulrich Krauß, 1655-1719

Més tard, Zeus i la seva dona, Hera, van tenir una discussió sobre quin sexe sentia més plaer sexual. Zeus afirmava que eren les dones, però Hera creia el contrari. Per acabar amb la polèmica, van decidir consultar-ho a Tirèsias, ja que ho havia experimentat amb els dos sexes, i ell va donar la raó a Zeus, dient que les dones sentien més plaer. 

Això va enfurismar molt a Hera i, com a conseqüència, va cegar a Tirèsias. Zeus, per compensar-ho, l'hi va donar do la d'endevinar i una llarga vida de set generacions. 

VIDA POSTERIOR

Tirèsias, després d'això, va apareixer amb molts mites (com el mite de Narcís) i obres de teatre (com Édip Rei i Antígona, de Sòfocles, o Les bacants, d'Eurídipes).

EXTRAS
Fés clic aquí per llegir una altre versió del mite. 

Llegeix aquesta presentació si vols saber el paper de Tirèsias a l'Odissea:

Queralt Marsal 
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt bona explicació. M'agradaria afegir que hi ha més versions sobre per què el van castigar i li van treure la vista, com ara, el mite sobre, que Tirèsies va veure a Atenes sense roba, quan ella s'estava banyant en la font Hipocrene. I per això el va segar, ja que ella deia que qualsevol mortal que veia a una immortal en contra de la seva voluntat havia de perdre la vista.
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant i ben explicada.
Una informació que podem afegir és que Tirèsias apareix en el cant XI de la Odissea.
Anònim ha dit…
Molt interessant! Voldria afegir que Tirèsies va predir molts dels esdeveniments de Tebes que van ser narrats en algunes obres de Sòfocles. Durant el regnat d'Èdip, va predir una plaga important. Temps després, va aconsellar a Creont que enterrés amb honors a Polinices encara que el considerés un traïdor, ja que sino les coses empitjorarien molt.
Tot i que va encertar totes les seves prediccions, no van resultar agradables pels seus reis i va ser acusat de tenir males intencions.
Anònim ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant, trobo que has explicat tots els conceptes que té força bé. Tot hi així tinc un dubte: has dit que Tirèsias, avans de tenir superpoders era un home ven normal; es a dir, què va canviar en la seva vida cotidiana despres d'obtenir la seva poderosa habilitat?
Anònim ha dit…
Si, Maria, després d'obtenir el do que l'hi va oferir Zeus, va haver de canviar la seva vida quotidiana per dues raons: Una, com que era un dels endevins més importants de la mitologia grega, diferents persones i sobretot herois l'hi demanaven consell. A més, es va convertir en endeví de Tebas, sent aquesta la seva feina.
La segona raó és que va tenir una vida molt més llarga del normal (de set generacions), per tant, com el món canviava el seu voltant ell s'havia d'adaptar. No podríem dir que realment l'hi agradava, ja que es diu que es queixava de la seva llarga vida, però definitivament l'hi va canviar la vida quotidiana.
Anònim ha dit…
M'ha agradat molt com has explicat l'entrada, però tinc un dubte, dius que va tenir una filla quan era dona, però, aleshores, qui era el pare (home)?
Anònim ha dit…
Bona pregunta, Paula, però no se sap, a enlloc s'ha especificat. Hi ha un altre dona a la Mitologia amb el mateix nom, filla d'Hèracles, però són dues persones diferents.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES