LES LUPERCALS

Com en totes les cultures de l'antiguitat (Celtes amb el déu Cernunnos, Eslaus amb la deessa Lada etc), la fertilitat era un gran pilar per a les tribus llatines. És per això que és van començar a crear festes i rituals anomenats LVPERCALIA, en català Lupercals. Aquesta celebració es creu que pot ser una de les arrels del conegut dia de Sant Valentí per la proximitat de les dates (Sant Valentí 14 de Febrer, Lupercals 15 de Febrer).

ORIGEN DE LES LUPERCALS

Hi ha diverses versions dels ritus en les quals es dona culte a diferents divinitats romanes:

  • Luperc, déu dels ramats i dels llops que més tard es va ajuntar amb la identitat de Faune, protector de la fertilitat femenina, la terra i del bestiar.
Faune, Raoul du Gardier 
  • Luperca, segons altres fonts, Luperca, la lloba que va alletar als fundadors de Roma Ròmul i Rem, és la protagonista d'aquestes celebracions, com a símbol de maternitat i fertilitat.
  • Hi ha altres versions que asseguren que s'honoraven a ambdues figures mitològiques juntament amb altres com Juno, deessa mare dels Déus romans, figura femenina de maternitat i matrimoni.
   EL RITUS
En aquest ritual, un grup especial de sacerdots anomenats Lupercles o amics dels llops, eren escollits entre els ciutadans mes il·lustres de la ciutat i els feien sobreviure de la caça durant l'edat transitòria d'adolescència a la maduresa o edat adulta. Quan arribava el dia 15 de febrer, aquests sacerdots anaven a la cova on suposadament Luperca, la lloba que va alletar a Ròmul i Rem vivia; allà dins , els Lupercles sacrificaven una cabra, un gos i un bou. Amb el ganivet que s'utilitzava per fer el sacrifici es tacaven el front per després netejar-se'l amb llet. 

Festes Lupercals, Andrea Camassei

Teòricament mentres se'ls netejava havien de riure. Després, despullats, havien de fer voltes pel mont Palatí fuetejant les dones que es trobaven. Les dones es descobrien l'esquena per ser fuetejades pels Lupercles, amb la finalitat de poder tenir una futura gestació.


Jacint Salat 
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una informació que podem afegir és que el nom Lupercals ve de Lupus, que vol dir llop, per l’animal que representa a Faune, déu de la fertilitat i sexualitat masculina

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES