LA MÚSICA A L'ANTIGA GRÈCIA

És important saber que aquesta paraula (música) procedeix de l'expressió llatina "ars musica", que és una còpia del grec "Mousiké téchne" que vol dir "art música" o, el que és el mateix, "art de les muses". És per això que existeix l'expressió: "La música és l'art de les muses". 

La música era molt important en l'antiga societat grega. Hi ha moltes pintures (en vaixelles, frescos...) que mostren diferents actes en els que utilitzaven la música. La música estava present en les activitats panhelèniques, com ara jocs i cerimònies, però també en "combats" de solos, dansa, teatre musical... La música a l'antiga Grècia era una assignatura obligatòria. 

La música s'associava molt amb l'ànima, per exemple, Pitàgores deia que la música podia determinar conductes i reaccions entre les persones. Pitàgores va formar una escola en la que s'estudiava música, en ella s'aprenia la seva teoria musical com a fonament de l'educació moral. La teoria musical de Pitàgores, per resumir-la, es basava en les matemàtiques i establia una relació entre la longitud d'una corda i el so emès per la mateixaEn aquesta teoria es deia que la música influïa tant en l'universal com en el personal o humà, el que convertia a la música en una arma molt poderosa a el servei de l'Estat. Plató també va dir el mateix, preguntant-se quina música beneficiava la formació dels ciutadans (escrit a La República). Més tard, Aristòtil va demostrar que la música també tenia un fi terapèutic i que tenia certa influència en l'estat d'ànim.

Si avui sabem com és la música en aquell temps és perquè s'han trobat varis fragments de la notació musical. La música d'aquella època havia de seguir normes molt estrictes. L'escala musical grega, la doria, era descendent a diferència de la nostra actual que és ascendent. Els instruments principals eren la lira, la cítara, l'aulos, (era una espècie d'oboè), la flauta de pa, l'hydraulis, la corneta o trompeta i alguns instruments de percussió. Els músics d'aquella època creaven peces amb música i drama, és a dir, que incloïen poesia, dansa i música; eren els drames grecs. 

Dibuix dels instruments musicals de l'època


Audio de com sonava la música grega

Paula García Balbín

4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada, molt interessant. Deixem afegir que la musa de la música s'anomena Euterpe, filla de Zeus i Mnemosyne. El seu nom significa "la del bon ànim" i normalment era representada amb la flauta.
Anònim ha dit…
Trobo molt interessant el gran culte que tenien a la música i la manera en que s¡hi dedicaven, però, d'on va sortir tota aquesta inpiració i crença cap a aquesta?
Anònim ha dit…
M'agrada molt que hagis parlat d'aquest tema, la música a l'antiga Grècia, ja que no m'havia parat a pensar mai sobre això, sobre com era la música en aquella època. Em sembla molt interessant que, com va demostrar Aristòtil, la música tingui un gran paper en l'estat d'ànim de les persones i, així també, un fi terapèutic.
Anònim ha dit…
Molt interessant, he descobert moltes coses que no sabia sobre la música. Però una pregunta, en aquella època qui tenia accés a instruments i a la música en general? És a dir, podia tothom practicar la música o només podien les persones més adinerades?
Minni ha dit…
Responent a la Maria Pou, tinc entès que la música està relacionada amb els mites, com sabràs molts Déus s'interessaven per la música, i els grecs creien que la vida estava relacionada amb la música, és a dir creien que la música tenia a veure en com havien estat creats.
Minni ha dit…
El comentari anterior l'ha escrit la Paula García
Baldo ha dit…
Existeix algun tipus d'afront musical en què s'enfrontin deïtats?
Anònim ha dit…
Contestant a la Lídia, et diré que els que podien tocar instrument i estudiar música eren el grecs (fills de pare i mare grecs)
Anònim ha dit…
I responent a en Baldo, diré que sí, existeix un conflicte entre Apolo i Pan; Pan era un home lleig i estava molt trist perquè ningú l'estimava, fins que un dia amb uns pals foradats per dintre va crear un instrument i la seva música era tan espiritual i armoniosa que totes les ninfes l'estimaren. Aquest deia que era millor músic que Apolo, i el déu en sentir aquelles paraules el retar a un combat, va ser un combat dur per Pan ja que finalment va guanyar Apolo.
Laura Font ha dit…
M'he sembalt molt curiós la curiositat de que la música provés d'una paraula llatina que provenia d'una grega que volia dir que la música és l'art de les muses, una expressió que mai havia acabat d'entendre. És un tema molt interessant i el qual no solem parlar d'ell.
Gil Claramunt ha dit…
M'ha semblat molt interessant coneixer l'origen de la paraula música i alguns dels instruments que es tocaven a l'Antiga Roma. Com exemple de instruments de percussió de l'època que no s'especifica a l'entrada hi ha el tyimpanum (tipus de pandareta) el sistro i el simbal.
Aquests instruments van ser molt importants i coneguts per interpretar la músuca en aquella època.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES