TROIA I GRÈCIA

La guerra de Troia i l'exèrcit aqueu, és a dir, Grècia va ser concebuda entre els segles XIII i XII a.C, a la antiga a l'Àsia menor.  

El casus belli de la guerra entre els dos exèrcits els troians contra els dels aqueus  va ser debut a que els troians, en concret Paris el fill de Príam van raptar a Helena d' Esparta. Una noia preciosa filla de Zeus i Leda. Una noia que ja estava casada amb un altre noi, Menelau el que en aquells moments era l'emperador de Esparta.

Per això Menelau va demanar ajuda al seu germà Agamèmnom, a l'exèrcit aqueu, i junts van partir a la que anys més tard esdevingué la guerra de Troia.

Un cop l'exèrcit aqueu va arribar a les vistes de Troia, els grecs van sortir de les naus i es van plantar davant dels Troians. Aquil·les, un noi jove guapo i valent, va iniciar la disputa entre els troians, Grècia comandada per a Aquil·les van fer retrocedir al que quedava de l'exèrcit troià. Grècia es va plantar a les costes on va transcórrer la primera batalla.

Aquil·les era fill de Tetis, una de les nereides més importants i conegudes. Es diu que les nereides eren filles de Nereu i Doris. Nereu era el rei del mar i Doris era filla de l'oceà. Tetis, la mare d'Aquil·les, quan el noi era molt petit se'l va endur a un riu on va banyar Aquil·les, el va agafar per el peu dret i el va ficar al llac de cap. La llegenda diu que aquell llac et feia invencible que no et matarien mai.

En una de les batalles que va transcórrer durant tots els anys, Troia va anar fins a les costes on es trobaven els aqueus i van llançar unes boles gegants recobertes de foc. D'aquesta manera, els aqueus van sofrir moltes baixes i en una d'elles es trobava l'amic de Aquil·les. Eren idèntics perquè portava el casc que utilitzava Aquil·les en les batalles. Hèctor, proper rei i fill de Príam, el rei de Troia, va matar el germà d'Aquil·les, anomenat Pàtrocle.

Quan Aquil·les va tornar del seu viatge i va veure el seu germà mort va agafar un carro i 2 cavalls i es va plantar davant de el castell de Troia. Un cop allà davant va començar a cridar el nom de Hèctor molts cops durant uns minuts que es van fer eterns. Hèctor es posà l'armadura, agafà l'escut i l'espasa i es va plantar davant d'Aquil·les. 

Va començar la disputa entre els dos soldats mes poderosos. Aquil·les per el cantó dels aqueus i Hèctor per el canto dels troians. Tota Troia mirava la batalla que s'estava disputant. Aquil·les va matar a Hèctor sense que el toquessin, va ser una victòria arrasadora per Aquil·les. Va lligar per els peus a Hèctor i se'l va endur a la costa on l'esperaven els aqueus.

Ela aqueus van idear un plà per entrar a dintre la ciutat de Troia. Van fer un cavall de fusta molt gran on a dintre s'hi havien amagat uns quans aqueus. Aquesta trampa va ser ideada per Ulisses. Quan els troians van ficar cap a dintre les muralles, pensant que era una ofrena de pau, van sortir els aqueus i van obrir les portes de la gran ciutat.

Quan Troia va caure en la trampa del cavall de fusta i els aqueus van entrar a la ciutat. Els grecs van massacrar tota la ciutat i cremà tot el que podien amb l'ajuda d'Ulisses i Aquil·les al capdavant. Paris el fill de Príam va amagar a les dones i als nens en un passadís secret perquè elles es salvessin amb els nens. Paris agafà un arc i va anar a buscar Aquil·les. Un cop el va trobar, li va disparar una fletxa al peu dret, en concret al tendó d'Aquil·les, just on la seva mara Tetis no el va banyar en aquell llac que et feia invencible.

Paris, un cop va assassinar Aquil·les, va intentar fugir però Filoctetes un guerrer aqueu el va matar. Paris el noi que va destruir Troia.

En temps moderns la guerra de Troia contra Grècia es va considerar una guerra i ciutat mitològica, però més endavant al 1870 un arqueòleg alemany anomenat Heinrich Schliemann realitzà unes excavacions i en va descobrir unes ruïnes que mes endavant uns altres arqueòlegs la van identificar com la antiga Troia.

A continuació hi ha un vídeo del resum de la guerra de Troia i Grècia. 


Guillem Vivet
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt interessant la teva explicació!!!Però deixem afegir el motiu de la batalla d'Aquil·les i Hèctor.
Va començar quan l'amic de l'Aquiles, Patrocle, va demanar-li les armes , perquè així els troians es penssesin que Aquil·les havia tornat a lluitar. Ja que ell no volia seguir lluita'n més. Aquil·les li va deixar les armes.
Per la semblança d'Aquil·les i Patrocle, físicament, i també per les seves armes. Hèctor, va matar-lo i es va quedar amb la seva armadura . Aquil·les quan es va adonar que Hèctor havia matat al seu amic, va anar a venjar-se'n

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES