21 d’octubre del 2020

ESCIL·LA I CARIBDIS

Són moltes les criatures i monstres que viuen entre els mites grecs i romans, alguns de molt famosos com el Minotaure, l'Hidra o les Harpies, però n'hi ha alguns no tan coneguts, però de gran importància en certs mites. Alguns d'aquests no tan famosos són Escil·la i Caribdis, dos grans monstres marins coneguts per el seu paper important en l'Odissea d'Ulisses. 

Escil·la i Caribdis eren dos monstres, originalment nimfes, que vivien a l'estret de Messina, entre l'actual Sicília i Calàbria, al sud d'Itàlia. Escil·la, filla de Forcis, era un gran monstre de sis caps, que vivia en una cova al costat de l'estret. Es deia que cada cop que passava un vaixell, tots els caps del monstre engolien un mariner. Caribdis, que era fill de Posidó, era en canvi un gran remolí, que segons es deia absorbia l'aigua del mar fins a les profunditats tres cops al dia, formant així el seu característic remolí. De manera que cada vaixell que passava vora seu corria el risc de ser empassat per aquest remolí gegant. 


 Johann Heinrich Füssli, Odisseu davant d'Escil·la i Caribdis

En el mite de l'Odissea, Ulisses ha de prendre una decisió, que llavors portaria a l'expressió: estar entre Escil·la i Caribdis (estar entre l'espasa i la paret). Ulisses va haver de decidir si provar sort i passar pel costat de Caribdis, que significaria o bé salvar-se tota la seva tripulació o bé morir tots, o la segona opció, passar pel costat d'Escil·la, i per tant sis homes moririen engolits per els caps del monstre, però la resta viurien segur. Ulisses, fent cas al consell que li havien donat abans d'embarcar-se en aquella zona, va decidir passar pel costat d'Escil·la, assegurant-se així que una part de la tripulació sobrevisqués, a canvi que en morissin només sis. 


Com tots els mites grecs, res d'això és veritat i no va succeir, però, i d'on ve la història, doncs? Tots els mites tenen una part de veritat, que dona sentit a la història,  quin és l'origen d'aquesta? 
Si llegiu l'apartat de "El mito de carne y hueso" de l'enllaç següent veureu quina és la veritat darrera el mite

Lídia Poyato
4t ESO

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres, que interessant! N'havia sentit parlar una mica d'aquest mite, però no en sé gaire, em sembla recordar que el final, tot i el pla d'Ulisses acaba malament i ell és l'únic supervivent, m'ho podries confirmar?

Gràcies

Anònim ha dit...

Sí, això és cert. Al final, el vaixell de Ulisses acaba sent mig arrastrat per Caribdis, provocant que el vaixell quedi destruit. D'aquest incident Ulisses nés l'únic supervivent.

Anònim ha dit...

M'agradaria afegir que Caribdis no va ser sempre un monstre. Quan va néixer de Posidó i Gea, era un ninfa que va inundar unes terres per fer més grans les terres del seu pare, però Zeus va enfadar-se i la va castigar convertint-la en un monstre.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts