LA VIDA D'UNA DONA ROMANA

Les dones romanes passaven molt de temps a casa, tenia cura de la casa, revisava les feines dels esclaus i cuidava els seus fills. Aquestes dones s'anomenaven matronae. A l'època romana les dones tenien més llibertat que les dones gregues. Les dones romanes acompanyaven els seus marits a les recepcions, banquets. La dona podia sortir de casa sense restriccions, però sempre acompanyada de diversos servents o un vigilant.
Dones romanes
En la realitat, la dona no era independent, sinó que solia estar sota la tutela d'un home, primer el seu pare, un cop casada, el seu marit. Si el pare o els seu marit es moria, se li designava com a tutor un familiar: el germà, el cunyat, el fill o un home escollit per ella. Normalment les dones vivien separades del seu tutor, llavors la majoria de les dones tenien una gran llibertat.

Les dones sortien de casa per anar a comprar, fer visites socials, veure espectacles públics. Les dones de la classe social es movien per la ciutat en una cadira de mans. També podien anar els termes. Les senyores riques no tenien obligacions. Elles no s'havien d'esforçar per vestir-se perquè era feina de les esclaves, sempre estaven acompanyades, fins i tot algunes senyores dormien amb una esclava.
Cadira de mans
A Roma existia el divorci, però havia de decidir el marit, en canvi les dones riques tenien llibertat per decidir si volien el divorci o no.


Martina Vilar
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Malauradament, ser ric o no sempre ha estat una distinció que ha afectat molt a aquelles dones que pateixen diàriament. Tot i que, per aquella època i per les etapes de la història que vindrien Roma anava molt avançada en temes de masclisme, encara faltava molt camí per recórrer per arribar fins avui dia, que s'ha avançat moltíssim.
Bona entrada! el tema de la dona ha provocat sempre un gran conflite entre les persones i les diferents societats. De fet, sempre s'ha dit que la dona està sota domini de l'home i això és el què succeïa a l'Antiga Roma. No obstant això, durant els últims anys, s'han aconseguit algunes millores malgrat que aquest pensament sobre el sexe femení continua vigent.
Unknown ha dit…
Certament podem dir que la societat romana era masclista. Les dones sempre hem hagut de lluitar per els nostres drets, i hem estat considerades inferiors als homes, com si ells tinguessin el poder i fossin éssers superiors. Una dona mai estarà lligada a un home. Som tots persones i tots hauriem de estar tractats igualment. Tot i així, una entrada molt interessant!
Berta Dong Reixach ha dit…
Per l'ho que veig els romans eren masclistes.
Les dones sempre feien les coses de casa.
I ho trobo molt absurd que la dona hagués d'estar sempre sota la tutela d'un home.
També ens podem fixar que la gent a més diners sempre ha tingut més privilegis.

Molt bona entrada i molt interessant.
Karina Szabo ha dit…
Òbviament no trobo bé que les dones, segons la classe social, tinguin més llibertat o menys, però ho recompensa que tinguin més llibertat que en altres èpoques. No arribo a entendre tampoc perquè una dona havia d'estar en tutela d'un home, però cada època és un món. Molt bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES