29 d’abril del 2016

QUIN ÉS L'ANIMAL ...


"Quin és l'animal que al matí camina a quatre potes, durant el dia amb dues i a la nit amb tres?"


Per saber la resposta d'aquesta pregunta, hem de recordar el mite d'Èdip i l'Esfinx.

L'Esfinx i Èdip, François-Xavier Fabre 

L'Esfinx, era un monstre amb cos de lleó, la cara de dona i amb unes ales d'ocell, que estava a les portes de Tebes. Quan algun viatger passava per allà, anant a Tebes, i s'ha la trobava, aquesta, l'hi deia uns enigmes, a canvi de vida. 


Ella, el que volia, no era provar la força dels humans, sinó la seva intel·ligència. Les preguntes enigmàtiques que feia, eren relacionades amb l'univers o amb la condició humana. Però si algú fallava o es quedava mut, que normalment ho feien tots, ella  se'ls menjava. El que s'ha de pensar també, és que amb cada enigma, s'hi jugava la vida. 



Un dia, Èdip, es va presentar a les portes de Tebes. Davant seu, es va trobar la suposada Esfinx, aquesta li va preguntar:

"Quin és l'animal que al matí camina a quatre potes, durant el dia amb dos i a la nit amb tres?"


Èdip sense cap ajuda dels déus, ni ningú, va resoldre aquest enigma dient: 

"L'ésser humà. A la infantesa camina a quatre grapes; quan és adult, amb dos peus, i quan és vell, va amb bastó"


D'aquesta manera, va alliberar la ciutat del monstre, convertint-se en el rei i l'heroi de Tebes, mentre que l'Esfinx es va tirar per un precipici.


Mariia Myhal
1r Batx

1 comentari:

Mireia Recuero Solà ha dit...

Una entrada molt interessant! Abans de llegir la resposta a la pregunta ho he intentat pensar i la veritat és que no hi havia caigut. De fet, el pas de quatre grapes al bipedisme és un dels apectes caracteritzadors de l'ésser humà.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts