9 de juny de 2014

GERUNDA

Gerunda és la ciutat originària romana del nord-est de Catalunya anomenada actualment Girona. Els primers en poblar-la van ser els ibers situats en punts elevats dels voltants de Gerunda. En les guerres de Sertori (82-72 aC), vers el 77a.C. Pompeu edificà un oppidum (plaça forta emmurallada) sobre la Via Heraclea (futura Via Agusta) per defensar-la i lluitar contra el sediciós Sertori, de la facció dels populares, que s'havia aixecat en armes a la Hispània romana contra Sul·la, de la divisió dels optimates i que controlava el poder a Roma

És aleshores, per aquestes necessitats militars, que els ocupants romans fundaren l'originària Girona, que s'anomenava en aquells moments Gerunda, l'etimologia de la qual encara no s'ha aclarit, per bé que podria significar "entre l'Undarius", nom que rebia en llengua Ibera l'actual riu Onyar. La ciutat va ser poblada de nou pel habitants de St. Julià de Ramis obligats pels romans. Esdevingué un centre important de la regió, amb l'articulació dels límits de l'Antiga Roma al voltant de l'urbanització gironina. 
Via Augusta
Genís González
4t ESO
Via Heraclea


3 comentaris:

Ioana Sofrea ha dit...

És una entrada molt maca i és bonic que ens trobem entrades teves pel bloc Genís.

Ioana Sofrea ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Genís, quina entrada més bona. M'ha encantat el text i la recerca d'informació que has fet. Enhorabona per aquesta entrada!