20 de novembre del 2013

L'ESPORT A GRÈCIA I ROMA


L’esport actual deu molt a les excavacions fetes i que van trobar restes del S.XIX a Olimpia, Delfos i Delos que confirmaven que els grecs practicaven l’esport i que demostraven que aquests esports s’havien extingit.
Aquest passat esportiu ha quedat oblidat però en realitat és l’arrel de l’esport actual. Aquí es reflecteixen algunes imatges del que era l’esport a l’Antiga Grècia: 
                                               Personatges grecs corrent.
Els déus i els herois eren el model de l’esportista. Un exemple és Aquil·les, heroi de Troia, a qui l'Oracle diu:  "si vas a la guerra, vas a la lluita i moriràs i si et quedes a casa tindràs una vida llarga i infeliç". I Aquil·les tria lluitar i morir.
L’atleta clàssic competia sempre despullat. Amb la suor de la pràctica esportiva se la treia de la pell amb l’estrígil, una eina de bronze.


Les grans competicions:

El premi d’aquestes competicions solia ser una corona de llorer i una quantitat bastant elevada d’àmfores amb el nom del guanyador de la competició.

El ludi circenses:

Els Romans fan transportar l’esport a l’esport espectacle en el qual es reunien milers d’espectadors durant competicions que podien durar molts die. Un dels esports més famós, més seguit per els espectadors era la cursa de quadrigues que a Grècia es feia a l’hipòdrom i a Roma al circ, i la gent era fan d’un equip i el seguia a tot arreu.

l'esport de quadrigues amb els cavalls
                              L'esport de quadrigues amb cavalls.
També feien els jocsolímpics que  van ser prohibits per l’emperador Teodosi i que a l’any 1896 es van recuperar gràcies a un francès. 

Tots aquests esports es veuen molt bé a la pel·lícula d’Asterix als jocs olímpics. 

En aquest vídeo hi teniu tota la informació explicada per un arqueòleg. M'ha ajudat molt a fer aquest apartat. 


Cèlia Macià 
1r batx

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Trobo que has escollit un tema molt interessant, i m'agrada com has remarcat que l'esport té unes arrels tan antigues i no és tan modern com molta gent pensa.

Eva Soler ha dit...

Penso que és interessant la frase que cites d'Aquil·les, igual que tota l'entrada en general. Gràcies per aportar-nos una informació sobre l'esport com aquesta.

Unknown ha dit...

Hola Cèlia!
Molt interessant la teva entrada. Penso que l'Aquil·les ha set molt valent anant cap a la guerra, tot i sabent que es moriria i per últim, trobo molt curiós que per fer l'esport, s'havien de despulla.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts