CALÍGULA

El tercer emperador romà i el tercer membre de la dinastia juli-clàudia que va governar des del 37 fins al 41, va ser Gai Juli Cèsar August Germànic , conegut com Calígula.  Ha estat un dels emperadors que ha marcat història, això sí, negativament, ja que era egocèntric, dèspota i cruel.  Va morir  molt jove, als 29 anys per alguns dels seus propis guardaespatlles.

Era el fill més petit de Germànic i d'Agripina la Gran. A més, fill adoptiu de Tiberi.

Calígula
Per què li deien Calígula?  Aquest nom va ser idea dels soldats de les legions ja que quan era petit el disfressaven de legionari i el calçaven amb "càligues" (una mena de sandàlies militars romanes). Els soldats es burlaven d'ell i Calígula quan ja era gran odiava aquest sobrenom.
A partir de quan va governar? Quan va morir l'emperador Tiberi, l'any 27, el testament va designar a Calígula (com hereu) i a Tiberi Gemel (el nét de Tiberi). Però Calígula com que era molt ambiciós, dos dies després del fet, el 18 de març, va fer que el Senat romà declarés nul el testament del seu contrincant i així proclamar-se emperador en solitari. Poc temps després va ordenar assassinar a Tiberi Gemel, i es diu que potser ell també va ser l'autor de la mort de l'emperador Tiberi.


Com era el seu comportament com a emperador? En un principi, els primers mesos que regnava van ser prometedors, tot i que poc temps després Calígula va emmalaltir cerebralment i va estar molt a prop de la mort. No obstant això, va aconseguir recuperar-se tot i que el seu comportament d'emperador va canviar de seguida radicalment.

Per què es comportava així? Segons els estudis que es van fer s'afirma que es comportava així ja que patia una depressió nerviosa, com podria ser l'encefalitis. O si no, una altra raó que el portava a comportar-se així era per culpa de l'ambient inestable que va viure durant la seva infantesa i adolescència.

Per molta gent, Calígula no estava preparat per governar, ja que es comportava d'una manera egocèntrica i ridícula; fins i tot va donar un càrrec al seu propi cavall de carrera Incitatus. O també el que va fer va ser que va manar esculpir el seu cap a totes les estàtues de divinitats de Roma ja que es considerava a si mateix un déu.

Va ampliar a l'Imperi Romà? Sí, un any després de la seva mort, l'any 40, Calígula va ampliar l'Imperi Romà amb Mauritània i va desafiar Neptú, ja que va intentar conquerir Britània.

Quina relació tenia amb el sexe? Calígula va mantenir relacions sexuals amb diversos homes i va practicar l'homosexualitat. Fins i tot va instal·lar un prostíbul al seu palau, i es va enamorar d'una prostituta, fins lucrar-se en aquesta activitat.

Com van ser els seus últims anys de vida? Calígula, als seus últims anys de vida , va estar envoltat per molts escàndols i es deia que tenia relacions sexuals amb les seves germanes i fins i tot les obligava a prostituir-se.
Per què va morir? Va morir a principi de l'any 41, ja que el va assassinar un legionari de la seva guàrdia personal: Casius Chaera.

Per qui va ser succeït?  Per Tiberi Claudi Cèsar August Germànic. El seu regnat comença el 41 i finalitza a l'any 54.

Successor de Calígula

Per cert, sabíeu que fins i tot s'ha una pel·lícula d'aquest emperador? Algú l'ha vist?
Segons es diu, la pretensió de Tinto Brass, el director de la pel·lícula, era fer una epopeia sobre l'orgia del poder, i no sobre el poder de l'orgia. La pel·lícula va rebre crítiques de tots els gustos, i no va sobresortir com un gran film històric.
Pel·lícula Cal·lígula, versió sense censura

Per acabar, què opineu  sobre el canvi radical de l'emperador després d'emmalaltir? Què creieu sobre això de passar de ser un home comprensiu i bondadós a ser un tirà?

Angi Johana Chang
4t d'ESO

Comentaris

Laia Fernández ha dit…
Calígula és un d'aquells personatges famosos que passarà a la història, ja que és dels que més ha marcat. M'ha fet molta gràcia la part que s'explica el perquè del seu sobrenom, no ho havia escoltat mai. És molt curiós que la causa de la seva mort sigui perquè l'assassinés un mateix legionari de la seva guàrdia personal. bona entrada!
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Angi!
la veritat és que estic fent una entrada sobre uns vaixells de calígula i gràcies a la teva entrada he pogut completar bastanta informació. Trobo que està molt ben explicat, però mai havia sentit ha parlar sobre el seu sobrenom. M'ha sorprès bastant que diguessis que va ser assasinat per la seva guardia personal ja que altres webs diuen que el va matar un amic seu.
Alba Masnou ha dit…
No sabia això del nom... em sap greu i tot. L'únic que sabia era que havia estat un governant perillós:

http://www.youtube.com/watch?v=banhewi0Ars

Anònim ha dit…
Molt interessant. Podria afegir que, de tots els emperadors Calígula sens dubte destaca per ser dels més salvatges i sàdics de tota la història de Roma. Això és degut a que segons es diu va cometre molts actes atroços durant el seu regnat.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES