ALGUNES SÈRIES DE TELEVISIÓ... SÓN CULTURA


Qui era Viriat?

Tot i que sabem molt poc sobre Viriat, aquest va ser un gran personatge en la història de Roma, perquè va ser el principal cabdill d'una tribu lusitana que va fer front, amb l'ajut del seu petit exèrcit, a l'expansió de Roma a bona part dels territoris de l'actual Extremadura i Portugal. Viriat va conduir el seu exèrcit a nombroses victòries enfront els romans entre els anys 147 i 139 aC. Però, malauradament, al 139 aC va ser traït per alguns dels seus homes, que es van vendre als romans.


                                           Estàtua en honor a Viriat

Segons algunes teories, Viriat podria haver estat un pastor, la feina de la majoria de lusitans, que el coneixien com un bon guerrer. Molts el consideraven un líder i els romans el van acabar anomenant com a dux lusitanorum (líder dels lusitans). Viriat es considera el primer heroi ibèric, ja que va ser el líder de la unió de tribus ibèriques que van resistir a la conquesta romana.



                       Detall de La mort de Viriat (c. 1808), de José Madrazo

Si algú té interès en saber més sobre Viriat i la guerra lusitana que va dur a terme, la seva història està explicada per l' historiador Appià d'Alexandria en el seu llibre sobre Ibèria o bé, si us estimeu més, podeu veure una sèrie de televisió que emeten a Antena3 el dilluns a les 22:30 h anomenada HISPANIA.  De totes maneres, la sèrie ja acaba definitivament, però podeu trobar els seus capítols penjats a la pàgina oficial d'Antena 3. Aquí us facilito l'enllaç:

Recomano que veieu aquesta sèrie perquè és molt entretinguda i a més a més, al mateix temps, és educativa perquè fa moltes referències històriques: que menjaven, com vestien, quines eren les seves tàctiques a l'hora de lluitar, com funcionava el Senat.... En definitiva, considero que és una gran sèrie en què podeu trobar de tot: amor, passió, lluites, venjança, morts....  Així que si us animeu feu un cop d'ull al primer capítol i de segur que us agrada i al final l'acabeu veient tota.

Karla
Institut Joaquima Pla i Farreras

Comentaris

Montse ha dit…
Karla et felicito per animar-te a participar. Ja veus que no és tan difícil... pots animar els teus companys.
Has fet una bona feina i segur que molts s'animaran a veure la sèrie!
Gràcies i endavant!!
Pol Relloso ha dit…
Bona entrada!!! el tema que has escollit em sembla molt interessant. l'entrada és força completa tant a nivell visual com escrit , jo hi afegiria un vídeo per millorar l'entrada, però en general molt bé.
Aquí et deixo més informació sobre aquest tema:

http://historiasdelahistoria.com/2010/07/05/archienemigos-de-roma-viriato/

Gràcies per la teva aportació!!!
Rosa Galán ha dit…
És molt interessant poder veure que a través d'una sèrie pots aprendre tanta mitologia i alhora entretenir-te.
Tinc un dubte, aquesta sèrie està adaptada a l'actualitat encara que sigui nombrada aquesta divinitat? O està reflectida en ella l'antiguitat?
Molt bona entrada! Miraré la sèrie ja que la trobo molt interessant, gràcies.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES