EL RETORN D'ULISSES A ÍTACA

El retorn d'Ulisses a Ítaca després de la guerra de Troia, narrat a L'Odissea d'Homer, és una travessia èpica plena de desafiaments i aventures. Després de la caiguda de Troia, Ulisses i els seus homes parteixen cap a la seva llar, però el seu viatge es veu obstaculitzat per la ira del déu Posidó. Primer, arriben a la terra dels Cicons, on saquegen la ciutat però són repel·lits, patint pèrdues significatives. Posteriorment, una tempesta els arrossega a la terra dels lotòfags, els fruits dels quals causen l'oblit de la llar a aquells que els mengen. Ulisses aconsegueix salvar els seus homes i continua el seu viatge.


Els vaixells d'Ulisses deixant Troia (s.VIII a.C)

Seguidament, arriben a l'illa dels ciclops, on el gegant Polifem els captura. Enginyosament, Ulisses cega Polifem i escapen, cosa que provoca la ira de Posidó, pare del ciclop. Segueixen cap a l'illa d'Eol, guardià dels vents, qui els dóna una bossa amb vents favorables, però els mariners, creient que és un tresor, l'obren i són arrossegats novament al mar. Després, s'enfronten als lestrígons, gegants caníbals que destrueixen tots els seus vaixells excepte un.

Ulisses i la seva tripulació arriben a l'illa de Circe, una fetillera que converteix els homes en porcs. Amb l'ajuda d'Hermes, Ulisses resisteix els seus encanteris i ella finalment els ajuda, indicant-los com arribar a l'inframón per consultar el profeta Tirèsies. A l'inframón, Tirèsies li adverteix dels perills futurs i li dóna instruccions per arribar a Ítaca. De tornada al món dels vius, passen al costat de les sirenes, les cançons de les quals encanten els mariners. Ulisses, lligat al pal major, escolta el seu cant sense sucumbir.

S'enfronten a Escil·la i Caribdis Escil·la i Caribdis, monstres marins que devoren part de la seva tripulació. Finalment, arriben a l'illa d'Helios, on els homes, desobeint les ordres d'Ulisses, sacrifiquen les vaques sagrades, cosa que provoca la ira de Zeus, qui destrueix el seu vaixell. Ulisses, l'únic supervivent, naufraga a l'illa de Calipso. Ella el reté durant anys, fins que els déus intervenen i el lliberen. Naufraga de nou i arriba a l'illa dels feacis, qui l'ajuden a tornar finalment a Ítaca.

Disfressat de captaire, Ulisses arriba a la seva llar, on amb l'ajuda del seu fill Telèmac i alguns fidels, planeja venjar-se dels pretendents que assetgen la seva dona, Penèlope. En un concurs d'arqueria, revela la seva identitat i, en una  batalla, recupera la seva llar i el seu tron, reintegrant-se amb la seva família i restablint l'ordre a Ítaca. Així, després d'una odissea de vint anys, Ulisses culmina el seu llarg i ardu viatge de retorn. Aquesta part on es narra el que passa a l'illa és més extensa per tant us deixo un vídeo que ho explica més en detall.


Irene Roldán 
1r Batx

Comentaris

Nora Agulló ha dit…
M'ha encantat!
Et vull afegir una curiositat, aviam que et sembla.
Doncs el gos d'Ulisses, Argos, juga un paper simbòlic en "L'Odissea". Quan Ulisses finalment torna a Ítaca després de vint anys, Argos, que era un cadell quan Ulisses va marxar, és l'únic que el reconeix immediatament malgrat estar disfressat de captaire. Després de reconèixer el seu amo, Argos, que havia estat esperant fidelment durant tots aquests anys, mor en pau.
Tigist Masllorens ha dit…
Ostres Irene, m'ha agradat molt la tevva entrada i el tema que has triat! He trobat una curiositat poc coneguda sobre el mite d'Ulisses i és la seva possible influència en la cultura i literatura medieval europea, especialment a la literatura de cavalleries. Malgrat la distància temporal i cultural, alguns elements de l'Odissea van ser reinterpretats i adaptats en els relats de cavalleries europeus. Molt bona feina!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES