HEFEST, EL DÉU DEL FOC I LA METAL·LÚRGIA
Hefest, era el déu grec del foc, anomenat Vulcà pels romans, un expert del metall, la farga i l'escultura. No obstant això, el seu talent per la creació d'objectes i l'art no tenia rival.
Els déus olímpics
Hefest és un dels Dotze Olímpics, els déus grecs i les deeses gregues de major importància i poder en la mitologia grecorromana.
Hefest, la deïtat del foc
Era el déu creador dels grecs i romans, capaç de construir desde belles estructures fins els més intrigats mecanismes i dispositius.
Al igual que molts altres olímpics , Hefest era fill de Zeus i d'Hera. No obstant això, tenia una característica molt cridanera: era un déu lleig, de caràcter aspre i poques vegades vist com un rival o una amenaça pels altres déus.
Debem notar que en històries menys populars que Hefest no té pare, només té mare, Hera. En moltes versions té dificultats per caminar i moure's, per la qual cosa en l'art se li sol representar amb un bastó. Quan el seu imponent talent per a la creació de tot tipus d'objectes va ser revelat, Hefest va poder retornar a l'Olimp.
Una deïtat generosa i hàbil
La seva principal característica era el seu talent per crear tot tipus d'armes, construccions i mobles pels altres déus de l'Olimp. Feia objectes
que produia junt amb els seus assistents metàl·lics, els cuals eren figures fetes d'or. Curiosament tres dels objectes més importants en l'arsenal dels déus: el casc d'invisibilitat d'Hades, el trident de Posidó i el raig de Zeus, no van ser creats per Hefest.
Aquests van ser creats pels ciclops i atorgats als déus durant els esdeveniments de la Titanomaquia. Entre d'altres objectes i armes d'importància Hefest va fabricar l'arc daurat d'Artemisa. El déu de el foc no només va donar armes als altres déus, sinó que les seves creacions van protegir i van armar a infinitat d'herois i figures mitològiques.
Per exemple, l'armadura que Aquil·les va utilitzar en la Guerra de Troia va ser creada per Hefest.
El matrimoni arreglat amb Afrodita
Un dels detalls més interestants era el seu casament concertat amb Afrodita, la deessa del amor i la més bella de totes les deesses. Zeus, obliga a la deessa del amor contraure el matrimoni amb Hefest, pensant que d'aquesta manera aconseguiria calmar les rivalitats entre els déus
Veien en la unió entre Afriodita i Hefest com un equilibri. Afrodita no era feliç amb Hefest, i per això va tenir infinitat de romanços, principalment amb el déu Ares, anomenat Mart pels romans, el déu de la guerra de imponent físic i caràcter.
Els fills d'Hefest
Va tenir cinc fills: Talia, Eúclia, Filofrosine, els bessons Cabirs i Eutènia, però no va tenir cap fill/a amb Afrodita perquè l'odiava i el veia com un ser repulsiu.
Clement Amudu
4t ESO
Comentaris