EL RIU TÍBER

Els rius són sovint una part important de la creació de les civilitzacions. Són un element important per l'agricultura i la ramaderia, per algunes activitats comercials i sobretot són imprescindibles per a la supervivència. Moltes vegades són, també, un símbol de la ciutat; com és el cas del Tíber.


El Tíber neix en una muntanya anomenada Monte Fumaiolo  i entra a Roma pel nord, concretament a Castel Giubileo i desemboca al mar Tirrè a l'altura d'Òstia, antic port marítim de Roma. És el tercer riu més llarg d'Itàlia després del Po i l'Adige.


El riu va ser anomenat a partir del nom d'una divinitat fluvial o d'un rei anomenat Tiberinus, els llatins anomenaven el riu Tiberis, del qual ha derivat Tíber però es creu que el nom més antic és Rumon. Segons Servi, un autor llatí, la ciutat de Roma deu el seu nom al Tíber precisament. Rumon i Rumen, que són dos mots que s'utilitzaven per referir-se al riu, comparteixen una arrel semblant al mot "Roma", concretament al verb ruo que significa "fluir" També sovint l'anomenaven Albula o Biondo Flavio degut a la tonalitat blanquinosa de la sorra. 

El Tíber era important també perquè a través d'ell arribaven moltes embarcacions i això feia que el comerç fos efectiu i així la ciutat va créixer més ràpid. També era una font important d'aigua potable i el principal lloc de pesca de la ciutat. El riu va créixer i es va haver de construir un pont que van anomenar Pont Sublici que va ser el primer de Roma. Al principi era de fusta per amb els anys es va enderrocar i en van construir un altre de pedra. 

Pont Sublici

A part del pont Sublici n'hi ha d'altres que serveixen per comunicar la ciutat, com per exemple el pont Emili, també anomenat "pont trencat" ja que el 1598 després d'una forta inundació va quedar només la meitat d'aquest. 

Pont Emili o pont trencat

Silvia Kanuteh Rubio
2n batx

Comentaris

Judit Contreras ha dit…
Havia sentit parlar del riu Tíber molt lleugerement, i ara que m'he llegit la teva entrada m'ha ajudat molt a entendre la importancia d'aquest riu, ja que, ajudava molt al comerç de les ciutats, perque per aquest riu arrivaben moltes embarcación. M'ha semblat molt interessant, gracies per ajudar-me a entendre la importancia del riu i del seu comerç!
Alba Le Riera ha dit…
Com a costum dels romans, a l'hora de fundar una ciutat nova un dels seus principals requeriments era situar-la al costat d'un riu, ja que era un punt molt important per a satisfer totes les seves necessitats, i que més endavant, serviria per fer més fàcil el transport i el comerç.
Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE

LES CIUTATS ROMANES