MORT NÒRICA O GREGA? (II)

Bé, en aquesta entrada, tal i com vaig esmentar a l'anterior, parlaré de les divinitats nòrdiques i ja que n'hi ha tantes repartiré aquestes deïtats en més d'una entrada.
Aquestes divinitats es basen en dos llinatges de déus: una és anomenada  Æsir on es troben Thor, Tyr i Odin, els quals eren déus de la guerra, i l'altre llinatge s'anomenen els Vanir on es troben Freya, Frey i Njord, els quals eren déus de la fertilitat. Altres éssers en són els elfs, els gnoms i els Jötun, els quals a vegades tenien divinitats menors amb petits cultes dedicats exclusivament a ells tot i no formar part de cap dels dos llinatges esmentats anteriorment.

DIVINITATS NÒRDIQUES
  1. Æegir: Significa "portador d'aigua" i és el sobirà del mar i sovint es mostra com a amfitrió que prepara banquets, dóna la benvinguda i acull als déus viatgers. Es diu que en una ocasió Loki va insultar als altres déus convidats i va causar la seva desgràcia, per això els relats mitològics diuen que Ægir va ser designat com a ètun o com a déu. A més, Ægir és el pare i marit de la deessa Ran, amb la qual té nou filles que cada una representa una ona marina diferent. Aquestes nou filles seran les nou mares de Heimdall. Finalment dir que un satèl·lit de Saturn és anomenat Ægir en honor seu.
  2. Anðrimnir: És el xef dels déus.
  3. Astrild: És la representació nòrdica del deu cupido (mitologia romana) o Eros (mitologia grega).
  4. Baldr: És la divinitat de la bellesa, la innocència i la pau. És el segon fill d'Odin però el primer que tingué amb Frigg. Tenia un germà bessó, Hoder del qual ja en parlaré més tard. Era el marit de Nanna i el pare de Forseti. Baldr vivia a Breidablik el qual estava situat al cel, el sostre era d'or pur i s'aguantava per unes columnes de plata massissa. Es deia que res obscur o malvat podia creuar la porta del seu palau i que era tan ros i clar que resplendia.
  5. Bor: És el pare de Vili, Odin i Ve i la seva dona és Beyla.
  6. Bragi: És el déu de la poesia i els bards,  fill d'Odin i la geganta Gunlod. Era el poeta d'Odin i un dels Asos més savis. És l'encarregat de rebre als que acaben d'arribar al Valhalla. És diu que una vegada havia set un poema molt important de segle IX anomenat Bragi Boddason el qual quan va morir se'l va deïficar. És l'espòs d'Idunn.
  7. Buri: Tal i com vaig explicar a la darrera entrada aquest va ser el primer déu i el pare de Bor. Va ser alletat per la vaca Adumla.
  8. Byggvir: No se'n sap gaire res d'aquest ja que no apareix gaire informació en el llibre sagrat però si que s'hi esmenta que és servent d'Odin juntament amb Beyla, amb la qual es casa, i que és el déu del blat i la cervesa.
  9. Dagr, Delling i Nótt: Dagr significa "dia" en nòrdic antic, per això és el deu del dia. Es diu que és el fill de Delling i Nótt. Delling és el déu de l'albada, del crepuscle i Nótt és la deessa de la nit i la filla de Narvi.
  10. Eir: Significa "ajuda" o "pietat" i és la deessa de la curació. Es deia que les úniques capaces de conèixer el do de la curació eren les dones, entre elles aquesta Æsir la qual també coneixia el do de la resurrecció. Es diu també, que curava amb màgia.
Arbre genealògic dels déus nòrdics o germànics

Paula Sala 
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Quin arbre genealògic tan complex. És interessant que hi hagi déus per tantes "coses", però segons la imatge que has adjuntat, no entenc la relació o el fet que siguin divinitats alguns d'ells. Per exemple: Astrild no surt a l'arbre genealògic principal, per tant, per què esdevé divinitat? I tinc un altre dubte: el que dius que és el xef, és un déu també?
Unknown ha dit…
Sens dubte, tal com hem vist amb la mitologia grega, i ara amb la nòrdica, les mitologies son molt més complexes del que ens pensem. Aquest arbre genealògic (que estic segura que no comprèn la totalitat de déus) n'és un molt bon exemple. Una entrada molt interessant!
Unknown ha dit…
En la mitologia grega hi ha moltes divinitats menors de les que no es parlen quasi, en canvi, en la mitologia nòrdica per poc importants que siguin sempre se'ls considera déus no divinitats menors.
El déu que és el xef també se'l considera un déu.
Helena ha dit…
L'arbre genealògic de la mitologia nòrdica em recorda a l'arbre genealògic de "Games of thrones": son igual de complicats. Em crida l'atenció i em fa gràcia el fet de que existeixi un xef dels déus. Em fa qüestionar-me quin tipus de menjar debien menjar i amb quina finura el debien preparar. Molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES