LES ÚLTIMES NOTÍCIES ARQUEOLÒGIQUES DEL MÓN ROMÀ

Com ja sabem, el pas de Roma pel nostre país ha estat d'una importància molt gran, però encara queda molta pedra per picar en relació a la vida romana a Catalunya, i és per això que dia rere dia els arqueòlegs descobreixen restes romanes; algunes d'elles molt importants. En aquesta entrada en tindreu un recull de les més recents.


El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya del Departament de Cultura juntament amb l'empresa Ictineu Submarins va localitzar un vaixell imperial de la primera meitat del segle I d.C. La nau es va trobar a més de quaranta metres de profunditat prop de les costes del Baix Empordà, totalment cobert de sorra, en un jaciment, fins llavors, sense explorar.

Es tracta del vaixell de l'època romana més ben conservat de Catalunya. A més, en tota la Mediterrània només se n'han trobat tres més. Se sap que el vaixell anava carregat d'àmfores que transportaven garum.


Imatge del moment en què es troba una de les àmfores per part de submarinistes

Comencen els treballs de recuperació de les grades del circ romà de Tarragona, al tram de la plaça dels Sedassos. L'objectiu és millorar l'estat de conservació del monument i integrar-lo urbanísticament. La intervenció s'allargarà uns sis mesos.
El model de com quedaria el projecte, representat en aquesta imatge
D'altra banda, el projecte també contempla una nova fase, i és la museïtzació d'una part fent-ne un circuit visitable del conjunt del circ romà. Com a element museístic, s'instal·larà una estructura d'acer folrada amb llistons de fusta, que pretenen fer de les grades un llençol, un perfil com a única peça per entendre com era aquell espai en època romana. D'aquesta forma, la gent s'hi podrà asseure i veure espectacles de petit format a la plaça.


Unes obres van tornar a posar al descobert restes del passat de la Barcelona romana. Els serveis d'arqueologia de l'ajuntament van descobrir una necròpolis romana de l'època republicana durant les obres de rehabilitació i ampliació d'un edifici del barri de la Sagrera. Una setmana abans, però, ja es va fer una primera troballa mentre s'excavava en el mateix barri.

Un jaciment "extraordinari"

A causa dels treballs d'urbanització, les tombes han quedat parcialment seccionades i alguns esquelets han patit danys pel treball de la maquinaria. No obstant, els restes es troben en molt bon estat de conservació segons l'arqueòloga encarregada de la recuperació.

El descobriment de la necròpolis, que va revolucionar el barri de la Sagrera
Els arqueòlegs que hi treballen han qualificat d'"extraordinari" el descobriment i creuen que les sepultures corresponen a la vil·la romana del Pont del Treball Digne, ubicada a dos-cents metres del lloc i que és previ a la fundació de Bàrcino, que ha recordat que antigament tota aquesta àrea era una gran explotació agrícola.

Ferran Gil
4t ESO

Comentaris

Una entrada molt interessant. Gràcies a la teva aportació, podem comprovar com tant el món grec com el romà continuen vigents a l'actualitat i aquestes troballes arqueològiques, ens permeten comprendre més coses d'aquella època.
Martina Vilar ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada Ferran, una entrada on hi ha notícies sobre els romans, i gràcies a les notícies podem aprendre més coses i saber més coses dels romans. M'agradaria que hi haguéssin entrades que expliquessin notícies sobre dels romans.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES