ELS BESSONS EN LA CULTURA I MITOLOGIA ROMANA

Els bessons apareixen a la cultura romana en diferents formes, però les dues més cèlebres són en forma de constel·lació i en forma de mite.

La constel·lació dels bessons
Gèminis: és la tercera constel·lació zodiacal i es troba entre la constel·lació de Taure i la de Cranc. Gèminis, el seu nom en llatí, significa "bessons", i la història d'aquesta formació d'estrelles ve en forma de mite.
Constel·lació de Gèminis
El mite dels bessons:
En la mitologia grega, els bessons són Càstor i Pòl·lux. Concebuts d'un ou post per la reina d'Esparta Leda després de copular amb Zeus en forma de cigne, són fills de pares diferents. Càstor, el mortal, era fill del rei Tíndar mentre que l'immortal, Pòl·lux, era fill de Zeus.
Els romans, en canvi, tenien Ròmul i Rem com a figura celestial. Ròmul i Rem foren condemnats de mort pel rei Amuli quan van néixer de Rea Silva després de ser fecundada per Mart ja que el rei tenia por de que la descendència li prengués el tron. Ròmul i Rem van ser llançats al riu Tíber en un cabàs perquè morissin, però en canvi van encallar-se en un meandre, on la lloba Capitolina els troba i els alleta fins que el pastor Fàustul els troba i els educa com a fills seus. Quan Ròmul i Rem descobreixen la seva procedència reial, maten Amuli i tornen el tron a Numitor. Aquest els hi cedeix un terreny on hi fundaran roma. Ròmul, que havia mort Rem i s'havia quedat amb el tron, desapareix al cap del temps enmig d'una tempesta, i un somni adverteix als romans que ha de ser adorat amb el nom de Quirí.
Aquesta és tan sols una petita part de la mitologia relacionada amb els bessons, però sempre és interessant d'explicar.


Miquel Aragones
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
L'efecte o l'impacte de la cultura romana sobre les societats europees occidentals és tal, que ens trobem, com per exemple, en aquest cas, constel·lacions amb noms procedents de l'època que tractem. És també curiós que la presència de bessons en mites sigui molt present, i així es fa veure en aquest mite de Bessons
Martina Vilar ha dit…
Molt bona entrada! No ho sabia que la constel·lació dels bessons tingués a veure amb el mite dels bessons.
Molt bona entrada Miquel. El tema dels bessons sempre ha sigut de gran interès duran les diverses èpoques pel fet que és un fenòmen estrany, o millor dit, fora de lo comú. Tot buscant informació sobre el mite grec dels bessons, un mite completament desconegut per mi, he trobat que els bessons van tenir una disputa amb els seus cosins Anades i Linceu. Anades (el cosí immortal) va assassinar Càstor amb una llança, fet que va comportar que Pòl·lux, malgrat les seves ferides, matés Linceu. Zeus va intervenir i els va fulminar amb un raig. Pòl·lux va rebutjar la seva condició d’immortal si no podia compartir-la amb Càstor. Per això, Zeus va realitzar un pacte amb el seu germà Hades, perquè els germans poguessin passar sis mesos a l’Olimp i els altres sis mesos en el regne d’Hades.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES