ELECTRA: MITE I COMPLEX

El mite d'Electra explica la història de la filla d'Agamèmnon, rei de Micenes i la seva dona Clitemnestra, germana d'Helena de Troia. Agamèmnon i Clitemnestra tenien un altre fill, Orestes i un altre filla de nom Ifigènia. Ifigènia, segons explica Homer a La Ilíada, va ser sacrificada pel seu propi pare a canvi de protecció en el seu camí cap a Troia.

Després de la fugida d'Helena amb Paris, Agamèmnon es va embarcar rumb a Troia i allí va romandre assetjant la ciutat fins que finalment la va poder fer seva després de colar el famós cavall de Troia. Agamèmnon, a més, va capturar la profetissa Cassandra com a botí va tenir dos fills amb ella.
Mentrestant, la reina Clitemnestra va ser seduïda per l'ambiciós Egist i es van convertir en amants.

De retorn a Micenes, el rei vencedor va arribar a la regió d'Argòlida on el va rebre Egist, el qual ja havia conjurat venjança contra ell. Va preparar un banquet de benvinguda i, amb l'ajuda de la seva amant, Clitemnestra, va donar mort al rei, a Cassandra i als seus fills. 


Clitemnestra, Egist i l'assasinat d'Agamèmnon - Pierre Narcisse Guérin
Electra va ser testimoni i en el seu interior va créixer l'odi cap a Egisto, però sobretot cap a la seva pròpia mare per haver-li arrabassat el seu pare. Des d'aquest moment Electra no va viure sinó esperant el moment en que pugués venjar la mort del rei, el seu pare. Però no va ser fins que el seu germà Orestes va tornar que la va poder planejar.


Electra davant la tomba d'Agamèmnon
L'obra d'Èsquil ens diu que un dia Electra es va dirigir cap a la tomba del seu pare per retre-li honres fúnebres i allà va topar amb Orestes, que havia estat ordenat venjar la mort d'Agamèmnon per l'Oracle de Delfos. 

Els joves germans van dur a terme la venjança assassinant a l'impostor Egist i la pèrfida mare. Això va tornar boig a Orestes que va ser perseguit per les Erínies per haver transgredit els llaços de pietat familiar. Va buscar asil al temple de Delfos, on ni el déu Apol.lo, que havia ordenat la venjança va poder ajudar-lo. Més tard la deessa Atena el va rebre a l'Acròpolis on va ser jutjat i absolt juntament amb la seva germana.

Electra es va acabar casant amb Pílades, amic íntim d'Orestes i fill del rei Estrofos.

Electra és un personatge de la mitologia grega que ha transcendit en els nostres dies i la nostra cultura no només gràcies a les obres d'Homer, Èsquil, Sòfocles i Eurípides. La seva tràgica història va ser represa per la psicologia en el segle XX i presentada com la contrapartida d'Èdip, ja que les seves accions s'assemblen, encara que no els seus fins ni destins.

L'amor incondicional pel seu pare i l'odi cap a la seva mare van fer d'Electra aquesta figura represa i reinventada. El psicòleg Carl Gustav Jung, deixeble de Freud, va utilitzar el mite per simbolitzar la fixació afectiva de la nena cap al pare i la competència amb la mare. Igual que el Complex d'Èdip,abans mencionat, és un procés normal en la formació psíquica i emocional del infants i la seva resolució comprèn el correcte desenvolupament i orientació de la sexualitat i rol social.



Angi Pérez
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Un altre dels mites més importants que han fet i ens han ajudat a saber més sobre la història de l'Antiga Roma. Tal com has dit tu, el mite d'Electra s'ha utilitzat com a base de moltes obres literaries tan conegudes com les d'Homer. La comparació que n'has fet amb el mite d'Èdip m'ha agradat molt, perquè al conèixer-lo realment veus la semblança entre aquestes dues històries. Felicitats Angie!
Unknown ha dit…
Una entrada molt interessant Angie! A filosofia hem tractat el doctor Freud i el complex d'Edip i Electra, però no sabia que això vingués originat per un mite i que aquest complex, que si no es supera pot ser molt greu, vingués d'aquesta història.
Miquel ha dit…
Mare meva quins noms tan estranys! Sembla mentida que existissin, i de fet crec que ningú els tenia. Espero, vaja.
Segons m'he pogut informar, el complex d'Electra va estar proposat per designar la mateixa imatge però femenina del complex d'Èdip, una nena en la figura de pare. Com has dit segons la mitologia grega ella va venjar al seu pare, qui el va assassinar Egist, amant de la seva dona. Un acte que segurament en aquella època era molt comú però ara ja no.
Unknown ha dit…
Podem veure, altre cop, com la mitologia grega reflexa també la societat de l'època, i això ha fet que poguem extreure'n el complex d'Èdip, que de fet es diu d'Èdip perquè la seva història és més famosa. És important saber també quines altres històries ens porten a aquest complex. Molt bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES