21 de setembre del 2012

FACTA, NON VERBA

Aquestes últimes setmanes al nostre país, arran de la manifestació de l'11S, el passat dimarts, és molt utilitzada l'expressió "fets, no paraules", ja que la població vol que la classe política no parli tant i passi a l'acció per proclamar Catalunya un nou estat d'Europa. Vaig sentir aquesta expressió i ho vaig trobar una excusa perfecta per fer la meva primera entrada del curs!

Passar a l'acció per Catalunya ara mateix vol dir que els polítics o bé convoquin eleccions anticipades per a que surtin partits realment disposats a la proclama d'independència, o bé que prenguin la iniciativa de fer un referèndum per la independència (votar sí o no) o bé que facin una declaració d'independència unilateral. Però en qualsevol cas, que ho facin! Això es vol dir amb FACTA, NON VERBA!

Imatge de la multitudinària manifestació de l'11S, en què més d'1 milió i mig de persones demanaven passar als fets

Sabíeu que aquesta expressió ja l'utilitzaven els romans? Ells deien "facta, non verba" i literalment volia dir "passem als fets i deixem-nos de parladories". Ja llavors era una expressió molt utilitzada en termes polítics (que els polítics sempre han estat uns prometedors de mena i poques vegades han posat les seves promeses a la pràctica), i també socials, referits a problemes que hem d'encarar avui i demà.

Martí Guallar
2n Batx

12 comentaris:

Ivan ha dit...

"Facta, non verba", hem sembla una expressió del tot adient pel nostre cas... molt bona l'entrada!

Ave

Cuquitus24 ha dit...

Caram Martí, gran aportació! Sembla mentida com el llatí encara el trobem viu a dia d'avui! Avera si aquets polítics catalans es possen el non serva al cap i fan algo per aquesta petita gran nació!

Mariona Lucas ha dit...

Martí no s'em auria acodit mai que els politics ja fosin així fa tant de temps, la frase esta molt ben trobada :)

Maria Guallar ha dit...

No se m'hauria acudit cap expresió més adient per la situació que hem estat vivint aquests dies. L'11 S el poble català va demostrar amb fets i no paraules el creixement de l'independentisme, ja és hora que els polítics facin alguna cosa al respecte.
Molt bona l'entrada.

Unknown ha dit...

Hola!
Martí, et felicito per aquesta entrada tan bona i original. No en tenia ni idea que aquesta expressió fos utilitzada fins i tot pels romans; cada dia s'aprèn alguna cosa nova!
Pel que podem veure, els polítics no han canviat gaire, no obstant mai hem de perdre l'esperança...

Adrià Sanchez ha dit...

Martí, et felicito per l'entrada tan bona i original que as trobat. No era conscient de que aquesta frase es fes servir desde fa molts anys, et felicito per la magnifica entrada que as volgut compartir amb nosaltres.

Yasmina Ketami ha dit...

Donç vinga FACTA NON VERBA! l'entrada vé molt bé en els fet que estan passant actualment!
Molt bona entrada Martí!

Laia Fernández ha dit...

va bé que poguem fer servir expressions antigues per poder defensar els nostres ideals a l'antiguitat.
bona entrada!

Unknown ha dit...

Doncs si! Esperem que aviat hi hagi
eleccions anticipades o bé que prenguin la iniciativa de fer un referèndum per la independència. Facta, non verba!

Molt original aquesta entrada utilitzant aquesta expressió llatina per aquest cas.

Alba M. ha dit...

Molt ben triada l'elecció de la frase, Martí. Ja està bé això de sentir avtualment expressions que ja utilitzaven llavors. Quina alegria trobar aquests petits trossets de món classic avui dia.

Unknown ha dit...

Mai havia dit que aquesta frase provengués de l'antiguitat. És molt original el fet de comvinar l'antiguitat amb el món d'avui en dia. Molt bona entrada!

Brian V. ha dit...

una frase amb molt significat.
gracies per l'entrada.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts