L'IMPERI

Octavi es va convertir en el governant que tenia més poder de la història de Roma a l'any 27 a.C. al obtenir comandaments civils, militars i religiosos. El període conegut amb el nom d'Imperi el va començar ell i es va dividir en dues etapes:

-L'Alt Imperi o Principat (27 a.C. fins el 192 d.C.)
-El Baix Imperi o Dominat (193 d.C. fins el 476)

L'Alt Imperi

L'Alt Imperi va estar governat per tres dinasties diferents; la de Júlia Clàudia (27 a.C. - 68 d.C.), Flàvia (69 d.C. - 96 d.C.) i Antonina (96 d.C. - 192 d.C.)

Dinastia Júlia Clàudia


El govern d'August es basava en les mesures sobre els costums i aquelles per aconseguir embellir la ciutat de Roma. Amb ell va començar el període "pax augustea" (la pau d'August) durant 40 anys, succeït per Tiberi, Calígula, Claudi i Neró. Al principi, Tiberi li agradava la seva obra, tot i que als últims anys, va caure influenciat per Sejà i el govern va acabar essent massa injust.








Emperador August

El va succeir Calígula, tot i que va ser assassinat per la seva guàrdia a causa de la crueltat amb la que manava i tots els capricis que tenia. Clàudia va acabar governant introduint, a més, algunes zones a l'Imperi.

Va ser substituit per la dinastia del seu fill Neró gràcies a la seva esposa Agripina la Jove. Els primers anys, gràcies als consells del seu mestre Sèneca, van ser molt bons, tot i que va acabar fatal a causa dels crims familiars, l'incendi que es va produir a Roma i la persecució dels cristians. Més tard, van anomenar emperadors a Galba, Vitel·li, Otó i Vespasià, que eren militars. Aquest període que va des del 68 fins el 69 d.C. s'anomena anarquia militar.

Dinastia Flàvia

Vespasià va ser el primer emperador de la nova dinastia i va posar pau i ordre. Més tard, van governar Tit i Domicià (els seus dos fills). Amb ells es va contruir el Colosseu i es va dur a terme l'expulsió dels jueus a partir d'una campanya.

Dinastia Antonina

En aquest govern, en comptes d'utilitzar l'anterior sistema per a governar, van utilitzar el d'adopció. Els més importants van ser Trajà i Adrià, que eren soldats espanyols.

Amb Trajà, l'Imperi es va fer molt més gran i es va anar extenent. Seguidament, va fer-ho Antoni Pius i Marc Aureli, aquest últim conegut com un gran filòsof per apropar-se als governs estoics. Més tard, qui va agafar el poder va ser Còmmode, que va finalitzar l'imperi per mitjà de la decadència. En morir, va començar un període d'anarquia militar on els pretorians van governar com emperadors.

El Baix Imperi

Es va iniciar amb el govern dels Severs (Septimi Sever). El seu fill Caracal·la va donar ciutadania a totes les persones de l'Imperi al 212 d.C. Aquest, es caracteritzava pels bàrbars, que presionaven les fronteres, per les lluites pel poder i el desordre militar.

Dioclecià, que va ser qui va continuar governant, va voler frenar la decadència dividint l'Imperi i repartint el poder entre dos augustos i dos cèsars. A l'Orient, a Dioclecià i Galeri i en canvi, a l'Occident, a Maximià i Constanci Clor.

Aquest sistema de govern es va anomenar tetrarquia. Constantí i Maxenci van voler ser els governants, tot i que a Maxenci el van derrotar a les portes de Roma, a una batalla. Segons una llegenda, les seves tropes van utilitzar el signe dels cristians i al tenir ja la victòria, es va produir el final de les persecussions cristianes (Edicte de Milà, a l'any 313). A més, la capital va passar a ser Constantinoble.

Seguidament, va començar a governar Julià l'Apòstata amb la intenció de restaurar els cultes pagans i Teodosi el Gran amb l'Edicte de Tessalònica, per tal de convertir el cistianisme en la religió de l'Imperi, tot i que quan va morir, l'Imperi va quedar dividit en dos juntament amb els seus fills; Arcadi va agafar el nom d'Orient i capital Constantinoble i Honori amb l'Occident i amb la capital de Roma.

- L'Imperi Romà d'Occident va ser obtingut al 476 d.C. pels bàrbars. Odroacre va conguerir Roma al 476 i va treure el poder a Ròmul Augústul. Amb tots aquest fets, va començar una etapa coneguda amb el nom d'Edat Mitjana.

- L'Imperi Romà d'Orient va aguantar fins el 1453 (1.000 anys més) i finalment va caure sota el poder dels turcs.

















Elena Martínez
1r Batx

Comentaris

Jony ha dit…
Que bé! per fi podem llegir el resum del imperi!
crec que és la etapa més interessant de la història de Roma

Bona feina!
Anònim ha dit…
Ostres, el resum està molt ben fet i tot s'enten molt bé, a mi una de les etapes que m'ha cridat més l'atenció és la de la dinastia de Júlia Clàudia, ja que m'ha sorprès que el govern d'un emperador es bases sobre els costums per embellir Roma.
un petó!
abigail ha dit…
Elenii!

aquest resum es fantastic, ja que ho entenc millor que el llibre.
però em fan pena els jueus, ja que els van fer fora, però el que m'ha agradat va ser: En morir Còmmode, va començar un període d'anarquia militar on els pretorians van governar com emperadors.
es fi aquest resum s'enten molt bé :)
Laia ha dit…
Ostres Elena molt bona feina! El resum està molt bé ja que no deu ser fàcil resumir una época tan important i amb tant contingut com és l'Imperi.

M'ha soptat molt perquè al llarg del resum podem veure molts noms d'emperadors, però m'he quedat sorpresa perquè n'hi ha alguns que coneixo però no tots. No sabia que va haver-hi tantes persones que van influencia en la història de l'Imperi.
Tampoc sabia que l'Alt Imperi es podia dividir en dinasties.

M'ha servit de molt aquest resum:), repteixo bona feina Elena!
claudia ha dit…
molt bona feina elena!
m'agrada molt les etapes que te l'imperi i a més a més són totes molt interesants hi han molts noms d'emperadors i això m'ha sopres molt!
Quines costums que tenien!
molt bee
Elii ha dit…
Trobo que aquest resum esta moltben fet i moltben elaborat!
No sabia que l'Alt imperi es dividia en dinasites ni que hi havia hagut tants emperadors.
Molt bona feina!
Laura ha dit…
Molt bona feina!!

Trobo que has fet un resum molt entenedor de les diferents etepes de l'imperi romà. Una de les coses del resum que m'ha cridat l'atenció és la dinastia de Neró.
Molt bon resum!!
Mireia Cutura ha dit…
Elena quina gran feina! =)
Trobo que és una feina molt complicada ja que aquesta època és molt llarga i també hi devia haver molta informació que no has pogut posar. Però trobo que ho has fet molt bé. I d'aquesta manera aprenem noves coses sobre l'Imperi Romà i els seus emperadors i gobernants, gràcies :)
Elena ha dit…
Quants emperadors, i molts pocs son els que coneixo i jo tampoc s'havia que l'alt imperi es dividia en tres dinasties,la de Júlia Clàudia un altre Flàvia i el últim Antonina.
Bona feina Elena!
majka. ha dit…
Molt bo aquest resum, has aconseguit esmentar els principals temes. He de reconèixer que hi ha vides tan interessants que a vegades es fa difícil descartar esdeveniments i s'acumula la informació. Estic segura que serà de molta ajuda pels teus companys.

Gràcies!
Montse ha dit…
Elena, has fet una bona feina de síntesi. És difícil parlar de l'imperi i dir l'essencial. Crec que ho has aconseguit. Gràcies
Andrea Padilla ha dit…
Moltes gràcies Elena, això ens ajudara a complementar els nostres resums. Merci :)

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES