9 de juny del 2023

LES DONES A L'ANTIGA GRÈCIA

A l'antiga Grècia el paper i la posició de les dones estaven determinades per la seva condició de ciutadanes o ni ciutadanes, el seu estatus social i els seu rol a la societat. Tot i això, en general, les dones a l'antiga Grècia tenien un estatus inferior al dels homes i s'esperaven que complissin rols i responsabilitats específiques.

Dones a l'antiga Grècia

En l'esfera domèstica, les dones gregues s'encarregaven de les tasques de la llar, com cuidar dels fills, administrar la casa i teixir. La seva principal funció era la de ser esposes i maneres, i el seu principal deure era assegurar la continuïtat de la família i el llinatge. S'esperava que fossin fidels als seus esposos i mantinguessin la virtut i la modèstia.

Les dones gregues tenien limitacions en termes de participació política i accés a l'educació. No tenien dret a vot ni podien ocupar càrrecs polítics, L'educació formal estava reservada principalment per als homes, tot i que algunes dones de famílies aristocràtiques podien rebre una educació bàsica a casa.

En l'àmbit públic, les dones gregues tenien restriccions en la seva participació social. No se'ls permetia assistir a esdeveniments públics, com els jocs olímpics, i la seva participació en la vida pública es limitava a ocasions religioses i festivitats específiques.

És important tenir en compte que aquestes generalitzacions s'apliquen principalment a les dones ciutadanes de l'Antigua Grècia. Les dones no ciutadanes, com les esclaves i les estrangeres, tenien un estatus encara més baix i menys drets. 

Tanmateix. és important destacar que en diferents polis (ciutat- estat) i períodes de l'antiga Grècia, el paper i la posició de les dones podien variar. Algunes dones van aconseguir assolir certa influència i reconeixement, especialment en àrees com la poesia, la filosofia i la religió.


Kawtar El Mouden
4t ESO 

2 comentaris:

Nora Agulló ha dit...

Hola, Kawtar, m'ha agradat molt la teva explicació sobre les dones de l'antiga Grècia, per això et volia aportar una dada curiosa sobre una dona important de l'època.

Et volia parlar de Safo de Lesbos, ella era una dona que com les altres no tenia cap mena de dret, però a diferència, ella treballava com a compositora de cançons per a ser cantades als casaments. Va escriure almenys nou llibres de cançons, però per mala sort, només s'en conserva un a més a més de fragments d'altres obres.
En els seus llibres descriu una "passió amorosa" a les dones o a déus, com Afrodita.
Ella va tenir molta fama gràcies al fet que les seves obres van ser admirades per Aristòtil, Sòcrates i Plató.

Espero que t'hagi resultat interessant.

Martina Pareras ha dit...

Molt bona entrada! A mi personalment em sembla molt interessant aquest tema, perquè podem veure els origens de la infravaloració que patim les dones a l'actualitat, que té les arrels a l'antiga Grècia. On les dones patien una clara marginació social i política. Per sort ara em avançat moltíssim tot i que encara ara hi ha aspectes de la nostra societat que han de canviar, no ens trobem en les mateixes circumstàncies que les dones a l'antiga Grècia.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts