Quan Laios, pare d'Èdip, va arribar al tron de Tebes, es va casar amb Jocasta. Un oracle el va avisar que no tingués fills amb ella, ja que si arribava a tenir-ne, es moriria.
Laios
Laios va evitar tenir relacions sexuals amb ella, però no va aguantar i va desobeir l'oracle.
Quan va néixer el nadó, Laios va decidir exposar l'infant després de travessar-li amb unes agulles els turmells i després un pastor, al seu servei, va abandonar el nen al mont Citeró.
Laios abandonant el seu fill
Allà va ser recollit per un altre pastor que el va lliurar al rei Corint, Pòlib i la seva esposa Mèrope. En Pòlib i la Mèrope, el van adoptar com a fill i li van curar les ferides i el van anomenar Èdip, que en grec significa "peus inflats", referint-se a la situació dels seus turmells quan el van entregar.
Durant anys Èdip va créixer pensant que aquests eren els seus pares reals, però un dia un embriac li diu "fill adoptat" i preguntarà als seus pares si era veritat i ells es mostren indignats i ho neguen. Com Èdip no els hi creu, fa un viatge a Delfos per consultar l'oracle d'Apol·lo.
Oracle d'Apol·lo
L'oracle l'indica el seu destí: matar al seu pare i casar-se amb la seva mare. Aterrit i confós, decideix fugir en una altra direcció i no anar a Corint.
Durant el camí, Èdip discuteix amb un conductor d'un carro. Es pensava que era el cap d'una banda de lladres i fart de la discussió mata el conductor i als seus homes i així es compleix la primera part de l'oracle.
Assassinat de Laios, obra de Joseph Blanc
Èdip arriba a Tebes, allà es troba a l'Esfinx, que proposa enigmes i qui no les endevini, els devora. Creont, germà de Jocasta, que governava Tebes en aquell moment després de la mort de Laios, havia ofert la mà de Jocasta a qui endevinés l'enigma de l'Esfinx i alliberes la maledicció que tenia si ho endevinava.
El monstre Esfinx
Esfinx planteja el següent enigma a Èdip: "Quin ésser dotat d'una sola veu té successivament quatre, dues i tres potes?, i Èdip respon: "L'home, que en la infantesa camina a quatre grapes, en la maduresa sobre dues cames i en la vellesa s'ajuda amb un bastó. La resposta va ser certa i l'Esfinx, es matà llançant-se daltabaix d'un penya-segat.
Èdip trencant la maledicció del monstre Esfinx, François-Xavier Fabre
Creont compleix la seva promesa i Èdip es casa amb Jocasta i es fa rei de Tebes. Durant anys viuen feliços i sense saber que són mare i fill i neixen els seus 4 fills: Etèocles, Polinices, Ismene i Antígona.
Èdip, rei de Tebes
Més tard, però, el país va ser afectat per una terrible pesta i l'oracle diu que és el càstig que els déus envien per la mort de Laios i que el seu assassí havia de ser castigat.
Un endeví li va dir la veritat a Èdip, que ell mateix havia matat el seu pare (el conductor del carro) i que s'havia casat amb la seva mare. Jocasta se suïcidà després d'assabentar-se i a conseqüència d'això Èdip s'arrenca els ulls per no poder veure els ulls dels seus pares a l'inframon i també abandona el tron.
Èdip cec amb els seus fills després de la tragèdia, Bénigne Gagneraux
Èdip passa els següents anys com un captaire cec, acompanyat de la seva filla Antígona.
Va arribar a Colonna, un santuari prop d'Atenes, consagrat a les poderoses Eumènides. I allà mateix és on mor.
Èdip i Antígona, Charles Jalabert
Abans de morir maleeix els seus fills mascles, per haver-lo abandonat i prediu que es mataran un a l'altre i que moriran pel tron de Tebes. Aquest fet desencadena la tragèdia grega d'Antígona.
Antígona, de Frederic Leighton
Aquí us deixo un vídeo molt visual que explica el mite:
Un molt bon mite, ja en sabia una mica sobre ell, però m'ha ajudat a acabar d'aprofundir. Potser per poder entendre una mica millor el mite, s'hauria d'haver fet una introducció sobre Èdip.
Ben explicat! Pel que sé, Èdip mata a Laios perquè es van trobar de cara al camí que portava a Tebes i els dos no podien passar alhora perquè era massa estret i als costats hi havia un precipici. Per tant, la solució d'Èdip va ser matar a Laios, sense saber, cap dels dos, que eren pare i fill.
Un mite bastant tràgic i interessant, es bastant tràgic pensar que havies matat el teu pare sense saber-ho i que t'havies casat amb la teva mare durant molts any sense saber-ho
Una entrada ben explicada i molt interessant en que podem extreure moltes conclusions i opinions. Deixa'm afegir que una part d'aquest mite es pot atribuir a Sigmund Freud, que ens explica el desig sexual inconscient per una mare i l'odi per un pare que sovint experimenten els nens. S'anomena com "Complex d'Èdip.
Molt bona entrada! Es molt interessant i esta plena d'informació que encaixa i s'entén perfectament. El mite m'ha semblat molt entretingut, sobretot la part en la que es compleix el que va dir l'oracle sense que Èdip s'assabentés. Molt bon treball!
La societat romana, era similar a la grega ja que també es dividia en parts. Aquesta societat es basava en el naixement i en la riquesa de la persona o familiar. La primera classe de persona que hi havia eren els ciutadans però a diferencia de la societat grega aquí hi ha subgrups, dintre dels ciutadans els subgrups són: Patricis : Els patricis eren els descendent dels fundadors de la ciutat, aquest grup era el representant de l'aristocràcia en la societat, a part de ser els referents en la societat, tenien uns privilegis polítics, econòmics i socials i no pagaven impostos. També tenien moltes terres on hi treballen pagesos. Plebeus : Els plebeus eren els descendents de les primeres famiílies que havien anat a Roma a viure-hi. Aquests plebeus al principi no tenien cap poder ni drets ni deures, ni tan sols podien casar-se amb un patrici. Després de molts intents, però, van aconseguir una mica d'igualtat, ja que van passar a tenir drets i deures, i tot graciés a q
L'època hel·lenística, amb la formació de l'Imperi Alexandre dues tradicions artístiques molt diferents, l'oriental i la clàssica, havien entrat en contacte donant origen a una nova manera de concebre l'art l'escultura: L'Hel·lenisme. Amb l'Hel·lenisme els ideals clàssics de bellesa, harmonia, serenitat i equilibri són abandonats en favor de la tensió, el moviment i una expressivitat extrema. Els rostres dels personatges es mostraven una gran expressivitat mostrant sentiment de patiment i passió. Les representacions continuaven sent naturalistes, però van abandonar l'idealisme en favor d'un major realisme. També va aparèixer nous temes com la vellesa, la infància, la quotidianitat, el dolor o la mort. Gal moribund També va aparèixer la representació de grups escultòrics amb composicions complexes que presenten un gran dinamisme expressivitat . Bou farnesi s.II a.C. Amb l'Hel·lenisme Atenes perd protagonisme com a centre cultu
Les cases romanes més luxoses unifamiliars es deien domus . Eren d'una sola planta i estaven orientades cap a l'interior, gairebé sense finestres i al voltant d'un pati central, l' atrium . Domus romana Les cases oferien tota mena de comoditats, incloent calefacció. A l'entrada hi havia un vestíbul. D'aquí es passava a l'anterior, a l' atrium , que consistia en un pati interior cobert amb una obertura al centre anomenada compluvium que deixava entrar l'aigua de pluja. Aquesta aigua queia en un petit estany anomenat impluvium . A l' atrium donaven les diferents habitacions de la casa: dormitori ( cubiculum ), menjador ( triclinium ), cuina ( culina ) , i recintes laterals ( alae ). Atrium Maqueta d'una domus romana Per influència grega es va construir el tablinum , el despatx del pater familias, en què solia rebre als seus clients. També darrere de l' atrium es va construir un pati major envoltat
Comentaris
Molt bona feina!