BARCA NONA: L'origen mitològic de Barcelona

Els mites, com tots sabem, s'utilitzen per donar resposta a preguntes: l’origen del món, l’existència dels oceans, la creació dels humans… Però i a la pregunta de “Com es va crear Barcelona?” hi tenim alguna resposta mitològica. Doncs la veritat és que sí. Segurament, molts de nosaltres hem llegit o sentit mites que parlaven de la creació de ciutats gregues i romanes, però curiosament la nostra capital també té un mite propi i és el que ara us explicaré.

la Barca Nona representada a la cerimònia inaugural de les Olimpíades de Barcelona

Hèrcules, el fill de Júpiter va assassinar a tots els seus fills, enmig d’un atac de bogeria. Per pagar pel que havia fet i per poder tornar a tenir la condició divina, el rei Euristeu li va manar que fes 12 treballs aparentment impossibles. Resulta que el cinquè treball consistia en trobar el Velló d’Or, el qual es trobava en la riba més occidental del Mediterrani. Per fer la recerca, a Hèrcules el van acompanyar nou barques. El mite explica que durant l’expedició hi va haver una gran tempesta, i que els nou vaixells van quedar dispersats per tota la costa catalana. Al cap d’uns dies totes les barques es van retrobar, totes menys una, la novena barca. Hèrcules va buscar durant mesos fins que un dia, als peus d’un turó (Montjuïc) hi va trobar la novena barca, la Barca Nona. Degut a la bellesa del lloc, Hèrcules, juntament amb la resta de déus, va decidir fundar-hi una ciutat: Barca Nona.


És interessant analitzar com altres ciutats de la Península Ibèrica, també tenen el seu origen mitològic en Hèrcules; Cadis, Sevilla o A Corunya. A part, un mite també molt famós que se l'associa amb Hèrcules, és la separació d'Àfrica d'Europa, creant l'Estret de Gibraltar. Aquest mite ha donat lloc a les famoses columnes d'Hèrcules les quals fins i tot són representades a l'actual escut del Regne d'Espanya.


A diferència de la popularitat dels mites de la creació de Roma; per Ròmul i Rem, o el de la creació d’Atenes; per la deessa Atena; el mite de la fundació de Barcelona és molt poc conegut, fins i tot per els propis barcelonins. No obstant, a la Ciutat Comtal, hi podem trobar certs monuments dedicats a el déu que la va crear. 


Font d’Hèrcules de Salvador Gurri

Aquesta font es troba al Passeig Sant Joan a l’encreuament amb el carrer de Còrsega. Té una certa rellevància històrica ja que és la primera font ornamental de tota la ciutat. L’autor de l’obra és Salvador Gurri, i curiosament, aquesta, està feta de pedra de Montjuïc, lloc on, com ja he dit abans, s’hi va trobar la novena barca.


font d'Hèrcules de Salvador Gurri

Font d’Hèrcules d’Antoni Gaudí

El famós arquitecte modernista, també va dedicar una obra a Hèrcules. Aquesta es troba als jardins del Palau Reial de Barcelona.

font d'Hèrcules d'Antoni Gaudí

Cerimònia d'Obertura de les Olimpíades de Barcelona 92'

Per últim m'agradaria esmentar una referència en aquest mite que es va fer a la Cerimònia d'inauguració de les Olimpíades de Barcelona 92'. Molts recordaran el famós vaixell que va aparèixer sobre la gespa de l’Estadi Olímpic, envoltat de centenars de voluntaris guarnits amb uns vestits que volien representar onades. Aquesta escena fa referència a la novena barca (barca nona), que es va perdre enmig d’una tempesta al Mediterrani i que va anar a parar als peus de Montjuïc, lloc on curiosament s’hi estava celebrant la mateixa cerimònia.

Pels curiosos que vulguin veure o reveure aquesta meravellosa escena, deixo aquí sota el vídeo de la cerimònia amb el minut exacte on es representa el mite (39:29).


Arnau Espina

4t ESO

Comentaris

Laura Font ha dit…
És un tema que trobo molt interessant i que trobo que s'ha n'ha parlat molt poc. Desconeixia l'origen de la ciutat de Barcelona en el sentit mitològic, m'ha semblat curiós que el protagonista d'aquesta història fos Hèrcules, una de les figures més reconegudes en la mitologia i que més se'n parla i que ha deixat més marca.

M'ha semblat molt curiosa l'entrada que es va fer per les olimpiades a Barcelona l'any 92', trobo que es fa una molt bona referència al mite explicat.
Irene Altés ha dit…
Realment és un tema molt interessant i curiós, m'ha agradat llegir sobre l'origen de Barcelona. M'ha interessat com el nom de Barcelona es veu clarament que sorgeix de "Barca nona", explicant que realment tenim molta descendència de la cultura grega a la societat d'avui dia.
Maria Vasileva ha dit…
Molt bona feina! La veritat la teva entrada m'ha semblat molt interessant i m'ha agradat molt. No en tenia ni idea de com es va crear Barcelona, la veritat tampoc mai m'ho havia preguntat, tot i que estem tant a prop i és la nostre província.
M'ha agradat molt aprendre sobre Barcelona i saber'ne la seva creació i m'ha sorprès perquè algun d'aquests monuments els he vist però mai me'ls he parat a mirar ni sabia a què feien homenatge.
Edurne Ruiz ha dit…
Una entrada molt ben explicada! Era un tema que mai m'havia plantejat i no hauria pensat mai que Barcelona tingués un mite. Em sembla curiós que just quan van trobar la barca nona també estiguessin celebrant les olimpíades. Tampoc havia observat que a Barcelona hi hagués 2 fonts dedicades a Hèrcules.
Angie Soto ha dit…
Que interessant, no tenia ni idea que l'origen de Barcelona tingués un mite i menys encara de que estigués relacionat amb Hèrcules. Esta molt ben redactada la teva entrada, i la informació es fàcil d'entendre i molt entretinguda, bon treball.
Lucas Torres ha dit…
El tema d'aquet entrada a set molt interessant. Es bastant sorprenent sabent que Barcelona tenia un origen mitològic.

Crec que hauríem de valorar mes el tema de que Barcelona te un mite que esta relacionat amb hèrcules. Es a dir, que casi tots els habitants de Catalunya no sabia que Barcelona tingues un mite. En conclusió el treball esta molt ben fet.
Tigist Masllorens ha dit…
Molt Ben explicada! Desconeixia totalment el mite de la creació de Barcelona. Crec que seria interessant que s'expliqués més perquè estic convençuda que com a mínim la meitat dels habitants de Catalunya no saben d'on prové l'origen del nom de la nostra capital.
Deixa'm dir-te que Hèrcules també té relació amb l'origen de Crunna (A Coruña) i Ispal, (Sevilla) que també en va ser fundador honor al seu fill Híspal.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES