LES CASES ROMANES

Les cases romanes més luxoses unifamiliars es deien domus. Eren d'una sola planta i estaven orientades cap a l'interior, gairebé sense finestres i al voltant d'un pati central, l'atrium

 Domus romana

Les cases oferien tota mena de comoditats, incloent calefacció. A l'entrada hi havia un vestíbul. D'aquí es passava a l'anterior, a l'atrium, que consistia en un pati interior cobert amb una obertura al centre anomenada compluvium que deixava entrar l'aigua de pluja. Aquesta aigua queia en un petit estany anomenat impluvium. A l'atrium donaven les diferents habitacions de la casa: dormitori (cubiculum), menjador (triclinium), cuina (culina, i recintes laterals (alae).

Atrium 


 Maqueta d'una domus romana



Per influència grega es va construir el tablinum, el despatx del pater familias, en què solia rebre als seus clients. També darrere de l'atrium es va construir un pati major envoltat de columnes, on solia haver-hi un jardí.

Quan es tractava de cases als afores de les ciutats o al camp se les anomenava villae.

Villae

Les cases dels romans més modestos es deien insulae (com les nostres "illes" de cases). Eren de molts pisos, de vegades massa grans. Se sap que, ja en temps de l'emperador August, es va prohibir que tinguessin més de set pisos perquè no fossin massa perilloses. 

Tot i així, algunes feien més de 18 metres d'altura, com la famosa ínsula Felicles. Els inquilins vivien en pisos llogats que es deien cenacula. Però, com que els lloguers eren molt cars, era freqüent que l'inquilí rellogués habitacions a altres. Un dels perills més temibles era el dels incendis, ja que els inquilins usaven brasers a l'hivern.

 Insulae



Alba Mustarós
2n batx

Comentaris

Yasmina Ketami ha dit…
Són cases molt espaioses i molt ben extructurades. Em crida l'atenció que en cases així vivien una família i els sirvents i tenien el seu espai cadascún d'ells. A mí personalment m'agues agradat viure en una "villae", a les afores i amb una casa especialment gran.
mooolt bona entrada Alba!!
Meritxell Redondo ha dit…
Molt boniques les cases! m'agrada molt l'impluvium és com tenir una piscina a dintre de casa.
Bona entrada! :)
Laia Fernández ha dit…
És realment important la gran diferència de l'estil de vida que portaven les persones amb més i menys diners. M'agradaria tenir l'oportunitat de veure alguna de les cases més luxoses de l'antiga Roma (insulae)i poder observar quina era la vida dels antics romans.
bona entrada!
Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
Com bé has dit, les famílies romanes més riques habitaven a les cases unifamiliars,les domus. Afageixo que aquestes eren també una vila suburbana que funcionava com "una casa d'estiu". D'altre banda, a les ciutats, on hi havia cada vegada més població, molta amb recursos no tant bons, es construïen cases de lloguer de tipus insulae que solien ser cases amb poca higiene, il·luminació i ventilació.

A mi també m'agradaria tenir l'oportunitat de visitar alguna de les cases més luxoses de l'antiga Roma!

Molt bona entrada, Alba!
Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Irene Sánchez ha dit…
Molt bona entrada i molt interessant! ja m'agradaría ami viure en una casa com aquestes, tan luxoses... o sino m'agradaría visitar-ne alguna.

felicitats :)
Paula Campelo ha dit…
Realment m'ha semblat una entrada molt interessant, és increïble lo impressionants que eren algunes de les cases romanes que hi havien en aquella època.

M'agradaria tenir la oportunitat de visitar alguna d'elles i així poder aprendre una mica més sobre aquest tema.

Molt bona entrada Alba! (:
Carla Espinosa ha dit…
M'he quedat bastant impressionada amb l'entrada, ja que mai m'hagués pensat que la gent d'aquella època pogués viure en cases tan luxoses i que existissin cases de fins i tot 18 metres d'alçada

Està molt ben explicada i és molt bona(:
Maria Guallar ha dit…
Que bé que vivien els romans, mai m'haria imaginat que a aqeulla època hi haguessin tants luxes. A més a més les construccions semblen molt elaborades, els hi devien costar molt de construir.
Molt bona l'entrada, tant de bo jo pogués viure en una casa així :)
Llúcia Gómez ha dit…
Quina sort que tenien alguns romans, ja m'agradaria a mi! Sabia que a l'antiga roma hi havia cases luxoses, no imaginava que tant. La veritat, m'ha sorprès aquesta entrada, i m'ha semblat molt interessant la distribució de les diferents zones de la casa, i que tinguessin luxes com calefacció tants i tants anys enrrere. Bona entrada!
Unknown ha dit…
M'ha sorprès les cases romanes que construïen! Es nota que darrere d'aquests luxes hi havia molt treball...
Qui no somiaria amb tenir una d'aquestes cases?! I més, en aquella època!
Et felicito, una entrada molt completa.
Cristian Martinez ha dit…
Quines cases més luxoses, estan molt ben pensades, i tenen un pati interior molt bonic. També tenen decoracions molt primaverals, plantes, fonts i pintures amb molts colors.

Són cases propis dels millors somnis!
Bona entrada!
Unknown ha dit…
Trobo que esta molt ben esplicat i al nostre taraball de grup ens a servit de molt
Julià Pagespetit ha dit…
una molt bona entrada, peró tinc un petit dubte ja que la epoca va ser molt llarga, durant aquest periode de temps quant es van comensar a veure cases com aquestes?
Laura Font ha dit…
El contingut de l'entrada és correcte, trobo que explica bé totes les parts de la casa però m'han sorgit alguns dubtes. El primer és: si aquest tipus de casa es van construir durant tota l'època o van tenir un punt àlgid de construcció. El segon és: aquestes cases a quina classe social pertanyien qui les tenia? I per últim és si hi havia més tipus d'habitatges en aquella època o només aquestes dos que es diuen a l'entrada.
Pau Mendez ha dit…
Fascinant!! Les cases eren increibles per la seva època. Sistemes d'aigua, calefacció i uns mosaics espectaculars!! Estaven molt avançats en tecnologia i disseny.
Jana Bosch ha dit…
Wow! Les cases romanes es veuen molt més modernes que moltes cases que hi ha avui en dia. Fins i tot a l'edat medieval el nivell arquitectònic va decaure molt.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)