MONSTRES I ÉSSERS DE LA MITOLOGIA GREGA

 Durant la mitologia grega han participat en diversos mites un gran nombre de monstres i éssers que no sabem molta informació sobre ells. Sobretot, molts d'ells, son éssers amb una part d'animal i la part d'un altre. A continuació us explico uns quants:

1. Centaures: son éssers mig humans i mig cavalls, ja que es van crear de la unió d'Ixíon i del núvol que va enviar-li Zeus a Hera amb la seva forma per tal de complir el seu objectiu que era posseir-la. Representaven la natura més salvatge. 

                                       Lluita entre centaure i lapita, mètopa del Partenó

2. Cèrber: es representa com un gos amb tres caps, envoltats de serps que feia la funció de vigilar l'entrada al regne d'Hades no deixant-hi entrar els vius i impedint-ne la sortida als morts. Tot i que tenia el seu aspecte terrorífic, alguns herois com Hèrcules i Orfeu van ser capaços de sotmetre'l.

                                              Cèrber i Hèrcules, Musée de Louvre

3. Esfinx: és un monstre d'origen Egipci amb cara de dona, cos de lleó i ales de àguila. En una muntanya de Tebas, es dedicava a posar enigmes als viatgers i quan veia que no el sabien respondre, el devoraven, fins que un dia Èdip,, li va endevinar i es va matar precipitant-se des de un penya segat.

                                                 Esfinx, Museu Arqueològic, Delfos

4. Gòrgona: les gorgones eren tres monstres merins i eren tres  germanes, que es diene: Medusa, Esteno i Euríale. Estaven formades amb urpes, cabellera de serps, una llengua llarga i unes dents punxegudes. Es diu que van ser filles de les divinitats marines Forces i Ceto.
                                                   Mosaic amb el cap de Medusa

5. Griu: eren éssers amb cos de lleó i ales. També estaven representades amb el cap d'àguila. Es coneixien com ferotges i salvatges. La seva doble natura, el fa símbol del poder a la terra i al cel.

                                                       Griu, Museu de Louvre

6. Harpies: éssers horribles que normalment estaven representades amb la forma d'aus amb cap de dona o de vegades de dones alades. Les seves urpes eren temibles. Vivien a les illes de Estròfades del mar Egeu i raptaven infants i ànimes de morts. 
                                               Relleu d'una harpia robant un infant

7. Minotaure: ésser amb forma humana i també amb cap de toro. Es diu que va ser el fill de Pasífae i d'un toro que va ser enviat per Posidó. Quan va néixer Minos, marit de Pasífae i rei de Creta, va tancar-lo dins el Laberint de Creta , on va viure fins el dia que Teseu el va matar. 

                                   Minotaure, Museu Arqueològic Nacional Atenes


8.Quimera: va ser un ésser monstruós amb tres caps diferents: un de lleó, un de cabra i l'altra de serp, al final de la cua. Treia foc per la boca i devorava a la gent i els animals. Bel·lofarontes va aconseguir matar-la acostant-s'hi per l'aire sobre Pegas i posant sobre la seva gola una llaça amb una punta de plom, que es va fondre amb el foc que exhalava i la va ofegar.

                                  Quimera, ceràmica grega, Museu de Louvre

9. Sirenes: les sirenes eren considerades com a divinitats marines amb cap i pit de dona. La resta del cos amb forma d'au. Acostumaven a viure a les costes Sicília i amb els seus cants atractius atreien irresistiblement els mariners fins que el vaixell s'estampava contra les roques de les costes. Només Ulisses va ser l'únic capaç de resistir dels cants d'aquestes sirenes. 
                                                    Sirena terracotta, Alexandria

Aquí hi ha un curt vídeo en que explica alguns exemples del que he posat:

 
Raquel Larrubia
4t ESO

Comentaris

Irene Altés ha dit…
M'ha interessat molt aquesta entrada. És curiós com les figures d'aquests monstres han passat a l'actualitat, sovintment els podem trobar en contes i rondalles actuals. Alguns també han mantingut el nom però no la forma, com és el cas de les sirenes: dones alades que ara es representen com dones amb cues de peix.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada molt interessant i entretinguda. A la nostra societat moderna, veiem algunes d'aquestes criatures en algunes series i pel·lícules com "H2o" i "les sirenes de Mako" on els personatges principals són sirenes. També m'agradaria mencionar una criatura que em fascina bastant, l'Hidra de Lerna. Un monstre serp de diversos cap que era verinós. Si se li tallés un dels molts caps en creixien dos més. Imagino el pànic i la desesperació d'Hèracles en intentar lluitar amb aquest monstre i matar-lo. Però finalment ho va aconseguir amb una idea que va crear: mentre ell tallava el cap, el seu company de camí s'acostés una torxa per tancar les ferides ja que si les ferides es cicatritzaven, no en podien créixer més.

Aquesta criatura apareix en la pel·lícula "Percy Jackson i el lladre del camp" i però va ser derrotat pel cap de la Medusa.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES